Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Sliva - Prunus domestica

Odgovori
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

ck je napisal/a:
Letošnje domače češple


ja, divje je letos. pri nas ta sorta sploh prvic res mocno rodi, odkar smo tu (5 let), ker je vedno kaj prislo vmes.

in cesple so naju prinesle okoli Smile

namrec julijske sladke okroglice sva na koncu masovno spravila tako, da sva potresla. seveda sva to hotela nadaljevati tudi s septembrskimi.

pripraviva spodaj ponjavo, potreseva in... dol prileti sam srot. listje, mikro sadezi, nagniti sadezi... ojoj. potem sva lepo na roke pobirala z drevesa. ravno kontra logika kot pri julijskih.

sicer v naslednjih letih pricakujemo rod se na dveh cacankah (rodni in najbolji), na dodatni domaci cespli (ki sem jo vzel brez poznavanja dejstva, da je to to, kar med drugim ze imamo) in top taste.
ck
Prispevkov: 427
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a ck »

crtj je napisal/a:
ck je napisal/a:
Letošnje domače češple


ja, divje je letos. pri nas ta sorta sploh prvic res mocno rodi, odkar smo tu (5 let), ker je vedno kaj prislo vmes.

in cesple so naju prinesle okoli Smile

namrec julijske sladke okroglice sva na koncu masovno spravila tako, da sva potresla. seveda sva to hotela nadaljevati tudi s septembrskimi.

pripraviva spodaj ponjavo, potreseva in... dol prileti sam srot. listje, mikro sadezi, nagniti sadezi... ojoj. potem sva lepo na roke pobirala z drevesa. ravno kontra logika kot pri julijskih.

sicer v naslednjih letih pricakujemo rod se na dveh cacankah (rodni in najbolji), na dodatni domaci cespli (ki sem jo vzel brez poznavanja dejstva, da je to to, kar med drugim ze imamo) in top taste.


Ko bo dovolj zrela jo boš lahko otresel, se pa bolj drži na drevesu kot ostale, tako da jo lahko tudi nekaj časa pustimo, če je ne moremo takoj porabiti oz. predelati, če seveda kakšna leteča nebodigatreba drhal ne začne opravljati svojega posla._________________lp
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Ekola, smo začeli tresti... Je pa zdaj tako - imajo ogromno sladkorja. Imajo sladkor in... No, sladkor imajo. Takšen, kot da so res samo s sladkorjem nafilane, zelo malo je kakšne arome zraven - drugače kot pri malih okroglih slivicah julija-avgusta. To mi ni najbolj všeč, imam rad bolj "komplicirane" okuse. Ampak za peciva bo, presežki pa za v sod tudi.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Prek zime gredo v zemljo koščice poletnih okroglih slivic (in vinogradniških breskev).
ck
Prispevkov: 427
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a ck »

crtj je napisal/a:
Ekola, smo začeli tresti... Je pa zdaj tako - imajo ogromno sladkorja. Imajo sladkor in... No, sladkor imajo. Takšen, kot da so res samo s sladkorjem nafilane, zelo malo je kakšne arome zraven - drugače kot pri malih okroglih slivicah julija-avgusta. To mi ni najbolj všeč, imam rad bolj "komplicirane" okuse. Ampak za peciva bo, presežki pa za v sod tudi.


Domačo češpljo pri nas praviloma bolj malo pojemo in jo gre največ v marmelado, za kar je tudi najbolj primerna, ker ima napram ostalim sortam več suhe snovi in je marmelada prej gosta.
Letos sem prvič naredil tudi slivov preliv za čez krompirjeve svalke ali še bolje za čez sirove štruklje.
Normalno pripravljene češplje za marmelado (2 kile češpelj, 0,8 kg sladkorja), po kakšnih 20 min vretja damo v manjše kozarce.
Okus je takrat še podoben okusu češple v knedlnih.

Drugo leto bom probal to narediti še iz Wangenhaimske češlje (knedlni iz te češplje so boljši)._________________lp
Optimist
Prispevkov: 1263
Pridružen: Če Jun 13, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Optimist »

@CK bi se midvazmenila z par cepičev februarja?_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
ck
Prispevkov: 427
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a ck »

Optimist je napisal/a:
@CK bi se midvazmenila z par cepičev februarja?


OK, samo katere sorte - imam 4:
Čačanska lepotica
Weingenhamska
Čačanska najbolja (2 leti stara)
in
Domača češplja

Na Weingenhamski imam še dodatno cepljene oringlo in zeleno renklodo (vsake po 2 veji). Oringlo že obrodi._________________lp
Optimist
Prispevkov: 1263
Pridružen: Če Jun 13, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Vse razen lepotice, jo že imam!_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
živa
Prispevkov: 2438
Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

CK, slovensko je samo češplja, vse slive so srbohrvaškega izvora.

Torej Slovenci imamo ogromno češpelj, ampak kaj, ko imajo trgovci samo triletno šolo, slovenščina je pa osovražen predmet (ne po meni trgovci, so izjeme po lepi slovenščini,ampak česenj tako zaboli, ko preberem v trgovini, da je jojprejoj) ne glede na stopnjo izobraževanja (profesorji slovenščin seveda izvzeti). In sliva je tako učeno ime._________________Lp, Živa
ck
Prispevkov: 427
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a ck »

živa je napisal/a:
CK, slovensko je samo češplja, vse slive so srbohrvaškega izvora.

Torej Slovenci imamo ogromno češpelj, ampak kaj, ko imajo trgovci samo triletno šolo, slovenščina je pa osovražen predmet (ne po meni trgovci, so izjeme po lepi slovenščini,ampak česenj tako zaboli, ko preberem v trgovini, da je jojprejoj) ne glede na stopnjo izobraževanja (profesorji slovenščin seveda izvzeti). In sliva je tako učeno ime.


Kar se tiče slovenščine, imam doma glede tega strog nadzor (žena je slavistka), da bi bila zadeva še "slabša" je tudi njena taboljša prijateljica slavistka, pa moja sestra tudi. Kaj čmo hudič hodi na kup s..t. Confused

Vse zgoraj napisano drži, pa ni panike.

Kar se tiče češpel oz. sliv, naj se okoli izrazov poenti stroka in potem stoletja poskusi ljudi prepričati v njihov prav, do takrat pa bomo mi še naprej uporabljali izraze, kakršne smo se navadili uporabljati.

Naj mi bo oproščeno, ampak pri vseh desetinetisočih tujk (oz. izpeljank), ki jih imamo v našem jeziku in mnoge vsak dan slišimo in uporabljamo, me pravzaprav niti ne zanima od kod izvira izraz sliva, ki ga že stoletja uporabljamo v SLO, niti me ne zanima to, da bi sedaj okoli tega zganjal ne vem kaj, sploh pa ne, da bi se šel nekega arhaičnega čistuna okoli prunusov.

Ko boš spila eno slivovko, se pa le poskusi spomniti, kdaj si nazadnje pila češplovko (češplova voda je seveda nekaj drugega). Laughing_________________lp
Odgovori