Stran 5 od 49
Objavljeno: So Sep 07, 2013 10:36 pm
Napisal/-a crtj
ck je napisal/a: |
Letošnje domače češple |
ja, divje je letos. pri nas ta sorta sploh prvic res mocno rodi, odkar smo tu (5 let), ker je vedno kaj prislo vmes.
in cesple so naju prinesle okoli
namrec julijske sladke okroglice sva na koncu masovno spravila tako, da sva potresla. seveda sva to hotela nadaljevati tudi s septembrskimi.
pripraviva spodaj ponjavo, potreseva in... dol prileti sam srot. listje, mikro sadezi, nagniti sadezi... ojoj. potem sva lepo na roke pobirala z drevesa. ravno kontra logika kot pri julijskih.
sicer v naslednjih letih pricakujemo rod se na dveh cacankah (rodni in najbolji), na dodatni domaci cespli (ki sem jo vzel brez poznavanja dejstva, da je to to, kar med drugim ze imamo) in top taste.
Objavljeno: So Sep 07, 2013 10:55 pm
Napisal/-a ck
crtj je napisal/a: |
ck je napisal/a: | Letošnje domače češple |
ja, divje je letos. pri nas ta sorta sploh prvic res mocno rodi, odkar smo tu (5 let), ker je vedno kaj prislo vmes.
in cesple so naju prinesle okoli
namrec julijske sladke okroglice sva na koncu masovno spravila tako, da sva potresla. seveda sva to hotela nadaljevati tudi s septembrskimi.
pripraviva spodaj ponjavo, potreseva in... dol prileti sam srot. listje, mikro sadezi, nagniti sadezi... ojoj. potem sva lepo na roke pobirala z drevesa. ravno kontra logika kot pri julijskih.
sicer v naslednjih letih pricakujemo rod se na dveh cacankah (rodni in najbolji), na dodatni domaci cespli (ki sem jo vzel brez poznavanja dejstva, da je to to, kar med drugim ze imamo) in top taste. |
Ko bo dovolj zrela jo boš lahko otresel, se pa bolj drži na drevesu kot ostale, tako da jo lahko tudi nekaj časa pustimo, če je ne moremo takoj porabiti oz. predelati, če seveda kakšna leteča nebodigatreba drhal ne začne opravljati svojega posla._________________lp
Objavljeno: Če Sep 26, 2013 9:54 pm
Napisal/-a crtj
Ekola, smo začeli tresti... Je pa zdaj tako - imajo ogromno sladkorja. Imajo sladkor in... No, sladkor imajo. Takšen, kot da so res samo s sladkorjem nafilane, zelo malo je kakšne arome zraven - drugače kot pri malih okroglih slivicah julija-avgusta. To mi ni najbolj všeč, imam rad bolj "komplicirane" okuse. Ampak za peciva bo, presežki pa za v sod tudi.
Objavljeno: Če Sep 26, 2013 10:14 pm
Napisal/-a crtj
Prek zime gredo v zemljo koščice poletnih okroglih slivic (in vinogradniških breskev).
Objavljeno: Pe Sep 27, 2013 6:52 pm
Napisal/-a ck
crtj je napisal/a: |
Ekola, smo začeli tresti... Je pa zdaj tako - imajo ogromno sladkorja. Imajo sladkor in... No, sladkor imajo. Takšen, kot da so res samo s sladkorjem nafilane, zelo malo je kakšne arome zraven - drugače kot pri malih okroglih slivicah julija-avgusta. To mi ni najbolj všeč, imam rad bolj "komplicirane" okuse. Ampak za peciva bo, presežki pa za v sod tudi. |
Domačo češpljo pri nas praviloma bolj malo pojemo in jo gre največ v marmelado, za kar je tudi najbolj primerna, ker ima napram ostalim sortam več suhe snovi in je marmelada prej gosta.
Letos sem prvič naredil tudi slivov preliv za čez krompirjeve svalke ali še bolje za čez sirove štruklje.
Normalno pripravljene češplje za marmelado (2 kile češpelj, 0,8 kg sladkorja), po kakšnih 20 min vretja damo v manjše kozarce.
Okus je takrat še podoben okusu češple v knedlnih.
Drugo leto bom probal to narediti še iz Wangenhaimske češlje (knedlni iz te češplje so boljši)._________________lp
Objavljeno: Pe Sep 27, 2013 9:15 pm
Napisal/-a Optimist
@CK bi se midvazmenila z par cepičev februarja?_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Objavljeno: So Sep 28, 2013 10:02 am
Napisal/-a ck
Optimist je napisal/a: |
@CK bi se midvazmenila z par cepičev februarja? |
OK, samo katere sorte - imam 4:
Čačanska lepotica
Weingenhamska
Čačanska najbolja (2 leti stara)
in
Domača češplja
Na Weingenhamski imam še dodatno cepljene oringlo in zeleno renklodo (vsake po 2 veji). Oringlo že obrodi._________________lp
Objavljeno: So Sep 28, 2013 10:45 am
Napisal/-a Optimist
Vse razen lepotice, jo že imam!_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Objavljeno: Pe Okt 25, 2013 3:14 pm
Napisal/-a živa
CK, slovensko je samo češplja, vse slive so srbohrvaškega izvora.
Torej Slovenci imamo ogromno češpelj, ampak kaj, ko imajo trgovci samo triletno šolo, slovenščina je pa osovražen predmet (ne po meni trgovci, so izjeme po lepi slovenščini,ampak česenj tako zaboli, ko preberem v trgovini, da je jojprejoj) ne glede na stopnjo izobraževanja (profesorji slovenščin seveda izvzeti). In sliva je tako učeno ime._________________Lp, Živa
Objavljeno: Po Okt 28, 2013 7:23 pm
Napisal/-a ck
živa je napisal/a: |
CK, slovensko je samo češplja, vse slive so srbohrvaškega izvora.
Torej Slovenci imamo ogromno češpelj, ampak kaj, ko imajo trgovci samo triletno šolo, slovenščina je pa osovražen predmet (ne po meni trgovci, so izjeme po lepi slovenščini,ampak česenj tako zaboli, ko preberem v trgovini, da je jojprejoj) ne glede na stopnjo izobraževanja (profesorji slovenščin seveda izvzeti). In sliva je tako učeno ime. |
Kar se tiče slovenščine, imam doma glede tega strog nadzor (žena je slavistka), da bi bila zadeva še "slabša" je tudi njena taboljša prijateljica slavistka, pa moja sestra tudi. Kaj čmo hudič hodi na kup s..t.
Vse zgoraj napisano drži, pa ni panike.
Kar se tiče češpel oz. sliv, naj se okoli izrazov poenti stroka in potem stoletja poskusi ljudi prepričati v njihov prav, do takrat pa bomo mi še naprej uporabljali izraze, kakršne smo se navadili uporabljati.
Naj mi bo oproščeno, ampak pri vseh desetinetisočih tujk (oz. izpeljank), ki jih imamo v našem jeziku in mnoge vsak dan slišimo in uporabljamo, me pravzaprav niti ne zanima od kod izvira izraz sliva, ki ga že stoletja uporabljamo v SLO, niti me ne zanima to, da bi sedaj okoli tega zganjal ne vem kaj, sploh pa ne, da bi se šel nekega arhaičnega čistuna okoli prunusov.
Ko boš spila eno slivovko, se pa le poskusi spomniti, kdaj si nazadnje pila češplovko (češplova voda je seveda nekaj drugega). _________________lp