Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Tayberry - Rubus fruticosus x idaeus

Odgovori
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Čakaj, samo tile plodovi so pa res oprecej drugačni kot pri tajberiju na fotkah, predvsem je precej krajši del (cvetišče, tisti beli del, ki ostane, ko plod odtrgamo), na katerem je birni plod, kot se mu uradno reče. Si sadiko kupil? Morda je res pametneje, da jo nadomestiš s preverjeno kvalitetno sadiko.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

AB, če bi imel mojo, trnov ne bi mogel spregledati. Drobni in gosti. Se mi zdi, da jih ima še divja robida manj. Da ni tole tudi pri tebi navadna samosevna malina??? Po rasti me že spominja nanjo. Tayberry se razrašča podobno, kot robida.

Okus spominja na manj aromatično malino. Kisline po robidi vsaj pri moji ni zaslediti. Merilo okusnosti: tisti del, ki je dosegljiv s ceste, je (z mojim izrecnim privoljenjem) sproti obran, čim so napol zrele Wink . Če želiš, lahko jeseni dobiš sadiko, se kar preveč pridno množi.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Kupil sem od Mirosana, v njihovi kamniški podružnici.

Saj ni panike, če ven vržem. Itak je tega junijsko-julijskega jagodičevja toliko, da komaj oberem, pa rastline sploh še niso v polni rodnosti.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

V poslavljanju ali zaradi bolj suhega vremena plodovi niso več tako veliki. Temle manjka še dva dni do zrelosti, ko barva potegne v smer bordo nianse.

trnje

cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Ker ima trnje je morda :
Loganberry je križanec bujne rasti s trnastimi poganjki.
Plodovi so veliki od 3 do 4 cm, stožčasti in purpurno rdeče barve. Plodovi se pri obiranju trgajo s cvetiščem. Imajo posebno aromo in so nekoliko bolj kisli. Primerni so predvsem za predelavo.

Jaz imam Boysenberry in nima trnov in mora biti kar precej temne barve, da je dober.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

AB pa take maline imam jaz na njivci in jih vsako leto režem in še vedno pridejo ven in obilno cvetijo. Potem pa nič od nič. Kar zraven imam pa rumene, ki pa so takšne kot morajo biti.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

cinija1: opis Loganberry-ja se v vseh pogledih docela sklada z mojo rastlino. No, razen kisline v plodovih.

Babaco morda še ve, katere sorte sadiko mi je dal.
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Čitam prispevke in se čudim, kupil sem pred leti tayberi v Murski soboti, vedno mi dobro rodi, rabil sem nekaj časa, da sem se naučil obrezovati. Ima zelo bujno rast in če ga obrežeš po obiranju požene mnogo poganjkov od katerih drugo leto ni nič.
Meni se je tako razmnožil, da ga seckam na kompost.Če je kdo z našega konca zainteresiran za sadike naj se javi.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Veš sorto morda? Trne ima ali ne?
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Tayberi ima tri sorodnike istih staršev maline in robide in je po ukusu bolj podoben malini, boisen beri pa po robidi, logan beri ne poznam.
Mali trni so pa nadloga tayberija.
Odgovori