Stran 5 od 10
Objavljeno: Pe Sep 04, 2015 10:47 am
Napisal/-a copatka
Če odpadki ne začnejo gniti, ampak se iz njih širi prijeten vonj po kislem . Jaz svojega zdaj testiram v eni majhni posodi z odpadki - če po enem tednu ne bodo smrdeli, je posip ok.
Očitno je s tvojim vse v redu!_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Objavljeno: Pe Sep 04, 2015 11:33 am
Napisal/-a muha
Fedex: Kot piše copatka.
Ali še bolj nazorno: če posip deluje, odpadki "dišijo" znosno, če ne bi deloval, jim niti blizu ne bi upal, zlasti, če so notri tudi odpadki zelja, paradižnikov ali surovega mesa.
Objavljeno: Sr Sep 09, 2015 12:21 pm
Napisal/-a copatka
Hm, po desetih dneh sem odprla svoj testni koš z domačim bokashijem . "Diši" sicer znosno, ampak glede na to, da je notri vse plesnivo, bi rekla, da ne deluje . Kaj mislite?_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Objavljeno: Sr Sep 09, 2015 12:38 pm
Napisal/-a muha
Si delala bokaši s kupljlenim EM ali tistim od zufa?
Meni sicer sproti ni plesnilo v nobenem primeru, po 14-dnevni fermentaciji je pa bilo v posodi, kjer sem potresala bokaši iz zufovega pripravka kar precej bele plesni (ni še nič narobe) v posodah, kjer sem posipala bokaši iz EM plesni ni bilo.
Moja razlaga: zuf je nalovil organizme v naravi, kjer se razmnožujejo tisti, ki presnavljajo rastlinske ostanke. V organko pa jaz mečem tudi odrezke surovega mesa, drobovine, rib ..., za razkroj tega je pa najbrž kombinacija drobnoživk v EM bolj prilagojena??
Zato sem letos spet nabavila EM. Zufov pripravek bom pa uporabila v kompostnem kupu.
Aja: si testno posodo napolnila naenkrat ali sproti in vsak dan tlačila in posipala?
Objavljeno: Sr Sep 09, 2015 1:09 pm
Napisal/-a orhy
Muha, kdaj boste nabavljali še kaj materiala za pripravo posipa ?
hvala_________________Nazadnje urejal/a orhy 09 Jan 2019 11:34; skupaj popravljeno 1 krat
Objavljeno: Sr Sep 09, 2015 1:19 pm
Napisal/-a copatka
Delala sem ga iz Zufovega pripravka.
Za testiranje mi je svetoval, naj v posodo naložim več plasti in vsako potlačim in posujem s posipom - kot sicer, le da vse opravim naenkrat.
Jaz v organka ne mečem ostankov mesa, rib in kosti - zaradi psov in mačk, ki so mi potem kopali po kompostu, kamor stresam vsebino organka. Tako da ... če bi bil posip v redu, bi najbrž moral pravilno predelati rastlinske ostanke ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Objavljeno: Sr Sep 09, 2015 2:33 pm
Napisal/-a muha
orhy - nova nabava EM: ne vem, kdaj bo ponovno kdo nabavljal. Sama sem si naredila zalogo bokašija za 2 leti. Zuf ima poleti izgleda preveč dela, da bi kaj pisal, pogleda pa vseeno vsake toliko časa tudi na našo stran.
copatka: zelene plesni skoraj ne bi smela biti, ker bi znala kmalu počrneti, takrat pa že smrdi po gnilem. To, da si naenkrat napolnila posodo, bi kvečjemu moralo biti še bolje, kot če bi ga polnila postopoma. Na vsak način pa naenkrat napolnjena posoda (in temeljito potlačena vsebina) po 10 dneh še ne bi smela imeti nobene plesni.
Objavljeno: Sr Sep 09, 2015 2:40 pm
Napisal/-a orhy
muha hvala
Bo treba začet molit, da ga čimprej komu zmanjka. _________________Nazadnje urejal/a orhy 09 Jan 2019 11:35; skupaj popravljeno 1 krat