Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Tomatillo - Physalis ixocarpa

Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Naju boš z Muho povabil na pokušino ? Wink_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Če bosta pridni ! Razz
Tiana

Odgovor Napisal/-a Tiana »

Meni je dozorel še pred paradižnikom.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Hm, mislim, da sva midve z lpmami imele Andsko jagodo , ne tomatilla. Tomatillo ima, če se prav spomnim, večje in nekoliko bolj čvrste plodove.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Mislim, da ima muha prav, ko opisuje plodove.
Je kdo gojil tomatillo (Physalis ixocarpa) istocasno kot andsko jagodo (Physalis peruviana)? Namrec, zanima me, katera od rastlin rodi prej?
Tiana

Odgovor Napisal/-a Tiana »

mravlja je napisal/a:
Mislim, da ima muha prav, ko opisuje plodove.
Je kdo gojil tomatillo (Physalis ixocarpa) istocasno kot andsko jagodo (Physalis peruviana)? Namrec, zanima me, katera od rastlin rodi prej?

Tudi to sem že sprobala. Tomatilo mi je rodil v začetku poletja in sem se do avgusta ga že najedla, medtem ko mi ja andska jagoda rodila šele v drugi polovici poletja.
Razlikujeta se tudi v hitrosti kaljenja, habitusu, okusu plodov...
mravlja

Se mi je zdelo, da andska jagoda kasneje zori - je precej pozna.
Prvo leto, ko smo jo gojili, smo ostali brez zrelih plodov, ceprav je obilno rodila. Ce hocemo dobiti zrele plodove, jo je potrebno (pri nas na Gorenjskem) sejati januarja in presaditi v vrt, ko je cas. S tomatillom pa nimam(o) izkusenj.
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Tomatillo za dobro opraševanje nujno mora rasti v dvojicah, tako kot sadimo paprike. Sicer se posamične rastline tudi oprašijo, vendar pomankljivo.

Kar se tiče vzgoje, je sila enostavno. Jaz na jesen enostavno pustim plodove, da popadajo pod rastlino in mesto označim s količkom. Na tistem mestu spomladi požene na stotine rastlinic, ki jih sproti redčim in pustim samo najmočnejše. Na plano pokukajo nekje sredi marca, zdaj pa že cvetijo.

Andska jagoda pa je bolj občutlljiva, ima zelo dolgo rastno sezono in jo je treba sejati že okrog novega leta, če želimo že poleti dočakati plodove. Najlepše uspeva v loncu!
Za primerjavo je pa njen sorodnik, 'talna češnja' (groundcherry-Physalis pruinosa), ki ima po moje enakovredno okusne plodove, čeprav manjše, popolnoma nezahtevna za vzgojo, tako kot tomatillo._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Ivčk, kot praviš tomatili iz na tleh puščenih plodov pokukajo na plano sredi marca.
A to na prostem ali v rastlinjaku. Če na prostem, ali ni takrat še nekoliko prehladno ?
Zdržijo, ne propadejo ?
mravlja

Ivčk je napisal/a:
Tomatillo za dobro opraševanje nujno mora rasti v dvojicah, tako kot sadimo paprike. Sicer se posamične rastline tudi oprašijo, vendar pomankljivo. ...

Kolikor opazujem, se mi zdi, da omenjeno velja pri skoraj vseh rastlinah, ki jih gojimo "za plod" - od paprike, paradiznika... do smarne hrusice... Pri nas skoraj nobena teh rastlin ne raste vec "osamljena".
Se pa andske jagode pravtako rade zasejejo same - na prostem, tudi rodijo, le da "izkoristek" zaradi njihove "zamude" ni tak, kot bi lahko bil. Pri nas je vsako leto kar nekaj takih - "samosevckov".

Ivck, je tebi uspelo stakniti seme Physalis pruinosa tu kje pri nas?
Odgovori