Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Vzpenjavke in popenjavke
Moderator: Melona
Citiram: |
V bistvu sem se tega prispevka lotila za to, da prikažem, kako je možno vrtnico tipa climber "prisiliti", da cveti po celotni dolžini. Tole je rezultat, cvetoči steber, visok nekje med dvemi in tremi metri: Če pozorno pogledamo, vidimo rezultate tehnike obrezovanja. Vrtnica je obrezana kot visok grm, na različne višine. Kot bi zapored postavili navpično tri grmaste vrtnice. V sredini je vodilna, stara in močno olesenela veja, sekundarni poganjki pa rastejo čim bolj vodoravno, iz njih pa na tercialnih letne veje, ki cvetijo. Vodilna veja ostaja, sekundarni poganjki se obnavljajo na vsakih nekaj let, tercialne pa je potrebno obrezovati na dve do tri očesa. |
A misliš, da ne bi šlo nekako takole?_________________Svojo dušo sem odišavil z vrtnicami. Za vse življenje. (Guillaume Apollinaire)
Pozdravljeni!
Sem nova na forumu in obožujem vrtnice, vendar imam malo izkušenj z njimi.
Na vrtu imamo že od nekdaj nekaj vrtnic, ki jih je do sedaj obrezoval oče bolj po svoje, sedaj pa bi se rada sama lotila tega.
Kar precej sem brala glede obrezovanja vrtnic, vendar je to vseeno le teorija.
Naj preidem k zadevi. Jeseni sem kupila vzpenjalko Don Juan. Posadila sem jo k zidu, letos ji bom dodala še oporo. Ko sem jo kupila je imela en raven, močan poganjek ostalo pa koralaste vejice, ki sem jih odrezala (Upam, da je prav...). Tako je sedaj ostal samo tisti približno 70cm poganjek. Zanima me kaj naj naredim z njim? Naj ga usločim kolikor je možno vodoravno? Čisto vodoravno ga ne morem, ker je preveč tog.
Veselim se že vaših odgovorov.
Lp
Sem nova na forumu in obožujem vrtnice, vendar imam malo izkušenj z njimi.
Na vrtu imamo že od nekdaj nekaj vrtnic, ki jih je do sedaj obrezoval oče bolj po svoje, sedaj pa bi se rada sama lotila tega.
Kar precej sem brala glede obrezovanja vrtnic, vendar je to vseeno le teorija.
Naj preidem k zadevi. Jeseni sem kupila vzpenjalko Don Juan. Posadila sem jo k zidu, letos ji bom dodala še oporo. Ko sem jo kupila je imela en raven, močan poganjek ostalo pa koralaste vejice, ki sem jih odrezala (Upam, da je prav...). Tako je sedaj ostal samo tisti približno 70cm poganjek. Zanima me kaj naj naredim z njim? Naj ga usločim kolikor je možno vodoravno? Čisto vodoravno ga ne morem, ker je preveč tog.
Veselim se že vaših odgovorov.
Lp
Lemony, enako.
1vrtnica, seveda bi šlo ampak po moje za tak tip rasti ni primerna vsaka vrtnica, to je neke vrste patio climber, če se prav spomnim. Pa sekundarne veje so dolge tam nekje 60 - 70cm, ne več. Samostoječe in vse naokoli raščene. Kot neko vreteno._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
1vrtnica, seveda bi šlo ampak po moje za tak tip rasti ni primerna vsaka vrtnica, to je neke vrste patio climber, če se prav spomnim. Pa sekundarne veje so dolge tam nekje 60 - 70cm, ne več. Samostoječe in vse naokoli raščene. Kot neko vreteno._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
Ja Garden-ja, sem danes, ko sem obrezovala še zadnje plezalke ugotavljala tudi sama. Spet drži to, kar vedno - namreč da ni samo enega pravila, ki bi veljalo za vse.
Pri mojem Alchymistu ta zadeva nedvomno deluje in cvetenje iz sekundarnih vej ni problem. Slabše sta se pri tej metodi lani odrezali Mme. Isaac Pereire in Mme. Lauriol de Barny. Res je, da se lani nisem pretirano poglabljala, ker sta bili še skromni. Letos jih bom bolj budno spremljala in potem mi bo že bolj jasno._________________Svojo dušo sem odišavil z vrtnicami. Za vse življenje. (Guillaume Apollinaire)
Pri mojem Alchymistu ta zadeva nedvomno deluje in cvetenje iz sekundarnih vej ni problem. Slabše sta se pri tej metodi lani odrezali Mme. Isaac Pereire in Mme. Lauriol de Barny. Res je, da se lani nisem pretirano poglabljala, ker sta bili še skromni. Letos jih bom bolj budno spremljala in potem mi bo že bolj jasno._________________Svojo dušo sem odišavil z vrtnicami. Za vse življenje. (Guillaume Apollinaire)
lemony je napisal/a: |
Pozdravljeni! Sem nova na forumu in obožujem vrtnice, vendar imam malo izkušenj z njimi. Na vrtu imamo že od nekdaj nekaj vrtnic, ki jih je do sedaj obrezoval oče bolj po svoje, sedaj pa bi se rada sama lotila tega. Kar precej sem brala glede obrezovanja vrtnic, vendar je to vseeno le teorija. Naj preidem k zadevi. Jeseni sem kupila vzpenjalko Don Juan. Posadila sem jo k zidu, letos ji bom dodala še oporo. Ko sem jo kupila je imela en raven, močan poganjek ostalo pa koralaste vejice, ki sem jih odrezala (Upam, da je prav...). Tako je sedaj ostal samo tisti približno 70cm poganjek. Zanima me kaj naj naredim z njim? Naj ga usločim kolikor je možno vodoravno? Čisto vodoravno ga ne morem, ker je preveč tog. Veselim se že vaših odgovorov. Lp |
Lep pozdrav tudi od mene! Me veseli, da si se nam pridružila.
Imam dva Don Juana, že kar spoštljive starosti in ti lahko iz prve roke povem, da je po svoje problematičen za obrezovanje. Ni niti čisto prava vzpenjalka, ampak bolj rožni grm. Pri njem je zanimivo, da zacveti tudi enoletni poganjek, potem pa kar naprej nekako metlasto poganja nove in nove stranske poganjke, kar si že sama opazila. In ti, metlasti stranski poganjki tudi kar naprej cvetijo.
Ko se bo razrasel, je še najlepši videti, če ga stopničasto porežeš, torej sprednje poganjke nekoliko krajše, zadnje pa više. Na upogibanje ne reagira kot večina vzpenjavih vrtnic. Ta poganjek pusti tak, kakršen je, saj bo letos pognal še kakšnega. Morda ga sredi maja pognojiš s kakšnim dušičnim gnojilom, n.pr. KAN, da ga tako prisiliš k nekoliko bolj bujni rasti. Sicer pa vzpenjave vrtnice zahtevajo nekaj več potrpljenja, saj se prav razrastejo šele čez tri do štiri leta.
Hvala vsem za dobrodošlico in odgovore.
Torej ga bom zaenkrat še pustila tako kot je.
Garden-ja, kaj točno pomeni patio climber? Ko sem ga kupila, sem upala na vsaj 2m višine.
Tagetes, zdi se mi, da ne govoriva o isti stvari. V bistvu so tisti poganjki, ki sem jih odrezala bili primarni poganjki, tako kot ta debelejši, ki je ostal. Vsi so bili premera okrog 3-4 mm in nekako koralasto razvejani v še tanjše. Lani pa je cvet imel le tisti najdebelejši poganjek in samo na koncu.
Torej ga bom zaenkrat še pustila tako kot je.
Garden-ja, kaj točno pomeni patio climber? Ko sem ga kupila, sem upala na vsaj 2m višine.
Tagetes, zdi se mi, da ne govoriva o isti stvari. V bistvu so tisti poganjki, ki sem jih odrezala bili primarni poganjki, tako kot ta debelejši, ki je ostal. Vsi so bili premera okrog 3-4 mm in nekako koralasto razvejani v še tanjše. Lani pa je cvet imel le tisti najdebelejši poganjek in samo na koncu.
Sedaj sem še enkrat prebrala vaše odgovore in videla, da sem odgovarjala na odgovore, ki niso bili namenjeni meni.
Se opravičujem, ignorirajte kar ni umestno.
Sem pa danes dobila še eno vzpenjalko, in sicer Valzer della Neve. Naj s to, ko bo pognala storim tako, kot z Don Juanom ali ne? Lahko vam jo tudi slikam, ko nekoliko zraste, če vam bo lažje komentirati.
Se opravičujem, ignorirajte kar ni umestno.
Sem pa danes dobila še eno vzpenjalko, in sicer Valzer della Neve. Naj s to, ko bo pognala storim tako, kot z Don Juanom ali ne? Lahko vam jo tudi slikam, ko nekoliko zraste, če vam bo lažje komentirati.