Oenothera biennis - dvoletni svetlin

Odgovori
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Saj ne vem kje vprašat a tu je vsaj omenjen tudi tef. juglans, kdaj in kako seješ tef, sem že pozabila na razlago iz jesenskega srečanja. Embarassed Tudi chio si najbrž že sejal, sem že prepozna ali bo še kaj ratalo?
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Tef poseješ, ko je konec nevarnosti slane. Jaz ga bom sejal v drugi polovici maja. Lani se je neverjetno izkazal v suši. Dejansko je v največji vročini uspel lepo ozeleneti in proti jeseni je še celo cvetel. Sejal sem ga v juniju (pozno), drugače pa naj bi bil zelo "hiter" in bi lahko obrodil v dveh žetvah. Prvo žetev samo kosiš in pustiš, da odžene. Tako pišejo Američani.
Je pa fino, da sva že dva in bova lahko malo primerjala izkušnje.

Chio sem že posejal in ravnokar leze na svetlo. Mislim, da nisi nič prepozna. Če drugega ne, bodo to potrdili čmrlji.
Sem nekaj razmišljal, da poizkusim z direktno setvijo, ker ma zanima kako se obnese. A spomladi srbijo prsti, verjetno poznaš kako te reči stojijo.

In da ne bo najina debata popolna smet.
Tudi svetlin sem že posejal. Mali mikroskopčki so že zunaj.
Aye-Aye

Hvala, juglans. Saj mogoče se pa še kdo kje skriva in nisva sama, saj si kar veliko semen razdelil na srečanju. Ko boš imel čas bi lahko novo temo odprl o tefu. Sem naročila tole knjigo Homegrown Whole Grains: Naj bi bil tudi tef zraven.

Bom tudi sama sejala chio nekaj kar direktno in nekaj v platojčke. Saj je prav da srbijo prsti, saj tako lahko izkušamo in se kaj naučimo.

Tudi za svetlin sem malo pozna kaj ali pa tudi ne. Koliko časa pa svetlin kali?
juglans

Moraš imeti pa zelo zanimivo knjižnico. Verjetno sem ti pozabil odgovoriti na ZS kjer si mi ponudila kaj od tega na izposojo, zato me lahko, predno te fehtam za katero od teh knjig še malce za ušesa. Embarassed

Svetlin kali kakšnih deset do štirinajst dni (+/-). Imam ga v neogrevanem rastlinjaku. Mislim, da nisi nič pozna, saj potem, ko je posajen na prosto kar pohiti. Ga pa je dobro posaditi nekje v sredini maja, sicer nekoliko kasneje cveti in posledično tudi dozoreva. Pobiranje in čiščenje semena je precej lažje v suhem vremenu kot pa v vlažni jeseni. Zoprne so semenske čašice, ki se v vlažnem slabo odpirajo in tako seme ostaja notri. Vse to velja, če je namen pridobiti več semena.
Drugače pa je to ena silno nezahtevna reč (rastlina) in tako se pri meni pojavljajo številni samosevci, ki cvetijo vse do slane. Cvetje je vir nektarja za slakove veščce in jih je v mraku zanimivo opazovati. Smile
Aye-Aye

Za ušesa pa že ne Laughing , raje vlečem na ušesa, če je kaj zanimivega Laughing

Moja knjižnica Smile, ja je kar veliko knjig povezanih na temo rastlin, divje, jedilne okrasne, barvilne, zelišča, začimbe, vzgoje, vrtnarjenja, naravne gradnje, permakulture in na to temo. Si že dolgo želim narediti en spisek, morda si me pa spodbudil. Lahko bi odprli temo knjige, kjer bi sproti dopisovali knjige, ki jih priporočamo in so zanimive, morda celo izposojali ali pa tudi kar podarili. Smile

Si me spodbudil tudi za svetlin, imam samo malo problema s časom in prostorom, oziroma pripravo grede, ki zopet jemlje čas in potem se še zgodi, da se ti pa kdaj enostavno ne da. Embarassed Recimo, ko pride dan kakršen je danes, ko ni dan za nič po setvenem od Ajde in potem to veselo izkoristiš. Embarassed Potem pa ostajajo nekatere rastline še dolgo v setvenih platojih, kjer se matrajo in včasih tudi ne preživijo, saj jim sejalec ne nudi zadostne pozornosti. Rolling Eyes
juglans

Citiram:
Si me spodbudil tudi za svetlin, imam samo malo problema s časom in prostorom, oziroma pripravo grede, ki zopet jemlje čas in potem se še zgodi, da se ti pa kdaj enostavno ne da. Recimo, ko pride dan kakršen je danes, ko ni dan za nič po setvenem od Ajde in potem to veselo izkoristiš. Potem pa ostajajo nekatere rastline še dolgo v setvenih platojih, kjer se matrajo in včasih tudi ne preživijo, saj jim sejalec ne nudi zadostne pozornosti.

To pa zmore zapisati in s tem tudi sebi in vsem okoli sebe priznati le zrela osebnost. poklon

Seznam knjig bi bil zagotovo zelo priročna reč, zlasti takrat, ko človek išče odgovore na neko vprašanje ali problem. Vredno je že, če dobiš priporočilo katero knjigo kupiti. Če obstaja možnost izposoje še toliko bolje.
Aye-Aye

Hmm, no pa se ravno ne počutim, saj bolj ko brskaš po svoji globini, več stvari vidiš, čeprav si včasih nočeš priznati. Surprised

Imam pa še en problem, pri vseh semenih, ki se jih spravila od jesenskega srečenja od tebe, se mi je zbrisalo napisano. Recimo, da sem prepoznala chio, tef, črno kumino, morda tolščak. Potem pa sta ostali še dve vrečki, verjetno krebuljica in svetlin, kako ju prepoznam? Embarassed
juglans

Svetlinovo seme je rjavo, recimo da robato okroglo, debelo manj od 1mm in brez okusa.

Krebuljica, semena so temneje do črno obarvane "palčke" dolge slab cm in zelo tanke po obsegu. Verjetno imajo tudi kaj okusa (jih nimam ravno pri roki, da poizkusim).

Citiram:
Hmm, no pa se ravno ne počutim, saj bolj ko brskaš po svoji globini, več stvari vidiš, čeprav si včasih nočeš priznati

A ni to začetek notranje razgledanosti?

Začetek obljublja tudi zaključek. (ali pa vsaj pot)
In če pot začiniš še z voljo, potem ....
, potem pa sledi tortica.
Aye-Aye

No potem sem prav razmišljala in je krebuljica res tisto daljše seme, malo daljše majcene palčke. Smile

Notranja razgledanost, lepo se sliši. Smile
tortica , eh pa saj smo vsi na isti poti, tako ali drugače, če se tega zavedamo ali pa ne. Vsak hodi po svoji in vse vodijo domov.
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Koliko 'pridelka' da en tak sklop rastlin iz enega sejalnega prekata? Z drugimi besedami, kako površino zasejati, da dobiš za pest ali dve semen?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Odgovori