Arnica montana - arnika
- Lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Metuljc je napisala:
"enkrat v živo vidiš primožek in arniko "
Saj v tem je moja težava: primožke videvam, so mi povedali, kaj je, arnike pa razen posušene še nisem videla.
Muha,
po tvojem nasvetu mi je zdaj razlika precej bolj jasna._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
"enkrat v živo vidiš primožek in arniko "
Saj v tem je moja težava: primožke videvam, so mi povedali, kaj je, arnike pa razen posušene še nisem videla.
Muha,
po tvojem nasvetu mi je zdaj razlika precej bolj jasna._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
- Lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Glede ogroženosti zaradi "pretiranega nabiranja" pa tole: Kmetica na visokogorski kmetiji mi je rekla, da je vsi nabiralci niso uničili toliko kot GNOJENJE TRAVNIKOV. Pri njih točno vidi, da ne raste več do grebena, do koder gnojijo travnik, čez, kjer ne gnojijo, je je pa vse polno._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Ladka s Povelj, Bahnkova
-
Obstaja še alternativa: ameriška travniška arnika (Arnica chamissonis), ki ni zahtevna za gojenje. Naj bi imela enake ali celo boljše učinke od zavarovane in vse redkejše Arnice montane. BF je delala poskuse nekje v Savinjski dolini, če bi jo lahko gojili na ekoloških kmetijah. Tudi diplomska (morda celo več) je bila narejena. Poiščite ne googlu.
Sama sem ščepec semena te arnike nabrala v bot. vrtu, sedaj pa se mi zaseje sama. Uporabljala je še nisem, za tisto malo, kar rabim, sem utrgala nekaj cvetov na Smrekovškem pogorju (gor proti Komnu).
Sicer pa je je precej tudi na pohorskih fratah od Lovrenških jezer proti ribniški koči. Tudi borovnice so tam.
Najde se tudi še na kakšnem pohorskem travniku, kjer ne gnojijo, vendar domačini tožijo, kako so nekateri nabiralci vsiljivi in nenasitni..._________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Sama sem ščepec semena te arnike nabrala v bot. vrtu, sedaj pa se mi zaseje sama. Uporabljala je še nisem, za tisto malo, kar rabim, sem utrgala nekaj cvetov na Smrekovškem pogorju (gor proti Komnu).
Sicer pa je je precej tudi na pohorskih fratah od Lovrenških jezer proti ribniški koči. Tudi borovnice so tam.
Najde se tudi še na kakšnem pohorskem travniku, kjer ne gnojijo, vendar domačini tožijo, kako so nekateri nabiralci vsiljivi in nenasitni..._________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
-
- Kraj: Rimske Toplice
lpmami je napisal/a: |
Glede ogroženosti zaradi "pretiranega nabiranja" pa tole: Kmetica na visokogorski kmetiji mi je rekla, da je vsi nabiralci niso uničili toliko kot GNOJENJE TRAVNIKOV. Pri njih točno vidi, da ne raste več do grebena, do koder gnojijo travnik, čez, kjer ne gnojijo, je je pa vse polno. |
lpmami, eno z drugim, ponekod zaradi gnojenja, drugod zaradi nepravilenga nabiranja. če bi jo nabirali le tisti, ki vedo, KAKO in toliko, kot jo potrebujejo, zaradi nabiranja ne bi bila ogrožena skoraj nikjer, spet na tretjem mestu zaradi novih cest,.... Konec je enak: arnika JE ogrožena, marsikod.
Mene boš pač vedno in povsod zasledila, da bom na to opozarjala. Pa ne samo za arniko, seveda. Nisem za popolno prepoved nabiranja, ampak, ko nekdo naredi 10 ali 100x več škode kot si prisvoji koristi, ker ne zna/ne ve/ga ne briga/, kako, recimo, nabirati arniko, mi/nam pa ne more biti vseeno.
-
Tu je še slika kozje brade in še ena primožka, precej se razlikujejo. Arnika raste posamezno, primožek v skupini. Kozja brada pa ponavadi odcveti prej. Pri nas raste na apnenih tleh, kras, verjetno se bo treba zahvalit medvedom, saj tu zato ne hodi toliko ljudi naokrog. Se pa strinjam z metuljc glede ogroženosti in nabiranja.
![](http://shrani.si/f/s/kV/tQGoONM/img6385.jpg)
Kot pravi stara postaja, uporabljajo namesto navadne arnike tudi Arnica chamissonis s podobnimi učinki. Sem pa zasledila, da je precej invazivna v Evropi , predvsem v Avstriji, zato previdno.
![](http://shrani.si/f/O/fm/3Qf6DYf3/img6370.jpg)
![](http://shrani.si/f/s/kV/tQGoONM/img6385.jpg)
Kot pravi stara postaja, uporabljajo namesto navadne arnike tudi Arnica chamissonis s podobnimi učinki. Sem pa zasledila, da je precej invazivna v Evropi , predvsem v Avstriji, zato previdno.