Hypericum perforatum - šentjanževka

Odgovori
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

"luknjičasti. To lahko koga zavede, ker ta izraz pač pomeni na drobno preluknjan, poln luknjic, "
Po slovarju slovenskega knjižnega jezika luknjičast seveda pomeni poln lukenj, luknjic. Preluknjan je šele za tem pomenom. Po istem viru je "luknja 2. v kako snov narejena vdolbina, zlasti globlja, ožja; lúknjica manjšalnica od luknja: b) v parketu se poznajo luknjice od žebljev / luknjice v sredici c) izbezati murna iz luknjice; perforirati narediti luknjo, luknjico; preluknjati: " Preluknjati je šele drugi pomen, luknjičast in perforiran pa je v tem kontekstu pravilen izraz. O preluknjanosti ne pišem ne jaz ne Slavc._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Po mojem skromnem znanju listi sploh niso luknjičast, samo izgledajo tako, če jih pogledamo proti svetlobi, ker so žepki z eteričnim oljem prozorni.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kontakt:

Prva bera šentjanževke se že suši Smile

To bo za čajčke, olje, kremice in mila.
Za barvanje bom nabirala sredi poletja, takrat da bolj intenzivne barve._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
kate

Odgovor Napisal/-a kate »

Mene šentjanževka zelo zanima pa se nikoli ne opogumi zanjo, zato njene pripravke raje kar kupim. In res delujejo!
Ali mi lahko kdo da kakšen nasvet, kdaj se nabira, kateri deli se uporabljajo (za kaj), kako ipd. Embarassed Lepo prosim? Very Happy
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

kate, v uvodnem prispevku na prvi strani imaš dva linka do strani, na katerih je vse to podrobno obrazloženo.
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Pred kratkim sem na enem obisku pri amaterskem zeliščarju pil aperitiv šentjanževke v rdečem vinu, recept z interneta, zelo dobro.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kontakt:

Lahko - po svoji degustaciji - približno poveš, iz česa je bil?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Rak

Odgovor Napisal/-a Rak »

Zdravilno učinkovitost šentjanževih cvetov v olju sem letos preskusil na svoji koži - dobesedno! Pri kuhi žganja mi je zaradi nepozornosti pljusknila vrela masa po sicer orokavičeni roki, kjer pa žal zaščitna tkanina ni preprečila stika s kožo, temveč jo je s svojim zadržanjem tekočine še poudarila in je prišlo do hude opekline. Po nekaj minutnem namakanju opečene hrbtne strani dlani v mrzlo vodo, sem površino takoj premazal s šentjanževim oljem in to v naslednjem dnevu ponovil še nekajkrat. Oteklina, bolečina in rdečina so kmalu izginile, ostali so le še posamezni delci porjavele kože, ki pa se počasi umirjajo. To olje si pripravim vsaki dve leti, uporabljam ga tudi za masiranje hrbtenice zaradi težav s hernijami medvretenčnih diskov, nekaj pa ga tudi podarim drugim. Cool_________________Ko si prepričan koliko da veš, hitro spoznaš kako malo je to.

https://get.google.com/albumarchive/105542164406791269945?source=pwa
Sanjarka Ana

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

Pogled z vrha na rastočo rastlino (konec aprila) ....
Uporabniški avatar
Lpmami
Kontakt:

Tale je videti bujna. To bo cvetja in bi bilo barve, če bi rastla pri meni !_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Odgovori