Žlehtnoba je napisal/a: | Pred kratkim sem se srečal z zanimivo alternativo zastirke, namreč s peletirano slamo. Razlika je pač v tem, da je vse skupaj zmleto (+očiščeno...), ob stiku z vodo ekspandira in se nato počasi spet sesede. Prednost je najbrž tudi v tem, da je ta mleta zadeva hitreje predelana kot cela slama (če jo po sezoni vkopljete v tla).
Ko bo cikel zaključen (jesensko zastiranje vrta s kompostom), poročam o "strokovnih" ugotovitvah, obogatenih s strogo subjektivnim pogledom |
Žlehtnoba je napisal/a: | Peleti niso več peleti, ampak kar konkretna plast slamnatih drobljancev. Sprva je resda izgledalo kar malce smešno, ker sem upošteval opozorilo prodajalca, češ, da ni treba ustvarjati debele plasti peletov, ker ob vlagi močno ekspandirajo (sicer se kasneje nekoliko sesedejo). No, po vsem tem dežju se je ustvarila debela plast slamnate zastirke. Kako se bo le-ta obnesla, pa po koncu sezone
|
Žlehtnoba je napisal/a: | Da nadaljujem opažanja v zvezi s peletirano slamo kot zastirko: mogoče zgolj slučaj, ampak tudi fižol preklar je še sedaj po vseh vročinskih napadih lepo zelen, svoje čase je rad takole avgusta po pripeki svoje liste že obarval rumeno, letos pa... No, tudi ostala zelenjava ne kaže kakšnih posebnih težav v zvezi z vročino. Moj sklep gre takole: peleti so narasli na kakih 5+ cm debelo plast, ki očitno služi kot toplotni izolator (da se zemlja ne pregreva) + kondenzator vlage. Tako je rastlinam lažje tudi ob neusmiljenih sončnih žarkih.
Na gredi, kjer je bil česen, sedaj uspeva repa. Vsaj po zelenem nadzemnem delu sodeč več kot uspešno. Sem pa sejal kar v to slamo in nisem kopal do čiste zemlje (v kanalčke, ki sem jih nazaj zagrebel in zalil) in očitno tudi semenom ni bilo hudega. Jeseni se bo seveda pokazalo, ali sem ga pobiksal ali ne |
Žlehtnoba je napisal/a: | muha je napisal/a: | Hvala za tole, je zelo dobrodošlo za bodoče odločitve.
Nisem zasledila, če si že omenil, kje si jo nabavil. Na internetu sem jo našla večinoma v zvezi z nastiljem živini. |
Z dovoljenjem lastnika objavljam kontakt: 041-877-284.
Za manjše uporabnike so dovolj 15 kg vreče (7€), za večjo količino menda pripelje tudi BB (mislim, da je to tista vreča "big bag" 1m3). Cena velja za dostavo po osrednjem delu Slovenije, za ostalo se da menda tudi zmenit. Človek je prijeten sogovornik in tudi kak nasvet poda.
Kdorkoli bo tole preizkusil, upam, da se mu obnese tako kot meni. Jaz sem navdušen |
Žlehtnoba je napisal/a: | Morda en vmesni del pred končnim poročilom glede uporabe peletirane slame kot zastirke:
- s polži letos ni bilo težav (jih res ni bilo ali pa je to stvar podlage v vrtu?); - tudi mravljišč nisem zasledil, odkar sem natrosil pelete; - v eni drugi temi sem pisal o problemih črvov v kompostu (http://forum.gartlc.si/gartlc-about369-255.html) - po uporabi pelet se je stanje umirilo - spodaj slikci prej - potem ---> peleti, ko se navlažijo:
Fotki posneti v razmaku treh dni (četrtek-nedelja) na isti lokaciji (kompostnik)
|
Ker je (skoraj) konec sezone, je prav, da strnem svoje vtise glede peletirane slame kot zastirke. Upam, da sem ravnal prev - zbral sem vse prispevke glede tega na enem mestu, da bo bolj pregledno za vse, ki jih to zanima.
Upam tudi, da se zuf oglasi in kaj pokomentira - je z ekološkega vidika sprejemljivo ali ne (jaz sem dobil podatek, da naj bi bilo).
Iz zgoraj citiranega besedila se da razbrati večino mojih opažanj, bi pa ob koncu dodal še tole: na gredi, kjer je bil zimski česen, je bila od julija dalje nasejana repa. Iz spodnje slike se da razbrati, da je šla korenina kar globoko (tj. krepko pod plast slame), sam plod pa je bil v celoti na površju grede (zato tak kot med plodom in korenino). Tudi seme rastlin za zeleno gnojenje se je dobro prijelo, saj imam po nekaterih gredah že bujno rastje. Kar želim povedati, je to, da semena očitno dobro vzklijejo in kasneje tudi rastline nimajo problema z ukoreninjenjem.
Če sem nekje zgoraj omenil, da polžem in mravljam ta zastirka ne diši najbolj, ne trdim, da ni življa v tleh. To se najbolj vidi po tistih kupčkih na površini, ki jih delajo deževniki.
Torej to so moji vtisi in izkušnje ob uporabi peletirane slame. Tudi ni odveč podatek, da odkar sem zastrl vrt z njo, nisem enkrat zalil vrta (razen seveda ob sejanju in sajenju). |