Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Zastiranje, zastirka

Odgovori
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

No, sem upal na takšne podatke Wink . In včeraj tako naredil na dveh gredah. Večina so paradižniki (18 x 2 sadike), pa še nekaj jajčevcev in čilijev.

zuf je napisal/a:
Zakaj pa želiš, da že do jeseni razpade?

Dobro vprašanje, ker imam želje, ki so malo kontradiktorne Embarassed .

Po eni strani bi želel, da karton ne razpade, da bi dalj časa zaviral rast plevela. Po drugi strani pa naj vse čimprej razpade v humus, da dobijo paradižniki organsko gnojilo.
Lani sem čisto na koncu sezone imel najbolj okusne paradižnike, ko je mulč lubje razpadlo približno 3/4 količine.

No ja, prednost ima humus ...._________________mfranc
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Takole bom sedaj povedala mojo izkušnjo z zastiranjem z miskantom.
Po dobrih dveh meseci je verjetno zaradi tolikšne vlage povsod (med paradižnikom v plastenjaku in jagodami na odprtem) na veliko prodrl plevel, da sem morala vse puliti in okopavati. Slamnata zastirka med jeseni posajenim česnom in tudi jeseni zastrtim s slamo pa še odlično drži. Spulila sem le nekaj posameznih plevelov in to je to.
Po mojih izkušnjah je slama iz bal najboljša zastirka._________________Živeti na podeželju je najlepše!
mfranc

MARIJAV je napisal/a:
Po mojih izkušnjah je slama iz bal najboljša zastirka.

Marija, čisto na kratko, zakaj se ti zdi, da je slama najbolj v redu?

Z miskant zastirko nisem preveč eksperimentiral. Glede na ceno sem imel namen miskant pred uporabo zmešati z mulč lubjem. Nakar sem poenostavil in v slojih (na valovito lepenko) razprostrl vrečo mulč lubja, miskant, pa ponovno vrečo mulč lubja. Me zanima, kako bo tole razpadalo .... Rolling Eyes

Sicer pa mi sedaj kosi naredijo tisto, kar jaz nisem; ko razkopavajo po zastirki, se miskant in lubje lepo premešata Wink . V enem primeru je razcefral celo karton, da je prišel do kakšnega trofejnega plena._________________mfranc
robi14

Odgovor Napisal/-a robi14 »

MARIJAV je napisal/a:
Takole bom sedaj povedala mojo izkušnjo z zastiranjem z miskantom.
Po dobrih dveh meseci je verjetno zaradi tolikšne vlage povsod (med paradižnikom v plastenjaku in jagodami na odprtem) na veliko prodrl plevel, da sem morala vse puliti in okopavati. Slamnata zastirka med jeseni posajenim česnom in tudi jeseni zastrtim s slamo pa še odlično drži. Spulila sem le nekaj posameznih plevelov in to je to.
Po mojih izkušnjah je slama iz bal najboljša zastirka.

Zdravo,
Pri men8 pa je ravno nasprotno. Čez miskantus nasut na do 3 cm na debelo, je letos prilezlo veliko manj plevela, oz. skoraj nič.
Tisto kar ga je se pa z lahkoto populi.
Tudi jagode so odlicno oddelale v tm vlaznem vremenu.
Pri meni je miskantus daleč pred slamo. Pa še to, spodnja plast se je že začela razkrajati in ni plesni kot je to bilo lani pri slami.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Miskant imam samo na gredici s česnom. Obnaša se točno tako, kot piše robi14. Nasula sem ga že jeseni. Dež in sneg sta ga lepo zbila in naredila kompaktno odejo. Spomladansko nasutje, če ga ne stlači vsaj dež, bi pa znalo biti dovolj rahlo, da bi plevelu koristilo, namesto, da bi ga zamorilo.

Slama je plevel sicer tudi kar dobro zadušila, je pa vedno vzklilo kar nekaj žita, ki ga je bilo treba popleti. Uporabiš pač tisto, kar je najbolj pri roki in dosegljivo za primerno ceno.
mfranc

muha je napisal/a:
Uporabiš pač tisto, kar je najbolj pri roki in dosegljivo za primerno ceno.

Seveda. Na žalost je miskant drag, kar je tudi (deloma) logično, saj je to verjetno edini produkt, medtem ko so slama ali lubje samo stranski produkt, ostaneka nekega drugega produkta.

S slamo še vedno nimam izkušenj Embarassed . Se moram malo poglobiti v nasekano, drobljeno slamo, ali brikete?

Zaenkrat sem zadovoljen z mulč lubjem; ne privablja raznoraznih škodljivcev in vsaj toliko ščiti pred pleveli kot ostale zastirke._________________mfranc
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Za okrasne vrtove in potke na zelenjavnih vrtovih se mi zdi lubje odlična izbira. Za zastiranje med rastlinami na zelenjavnem vrtu bi se ga pa izogibala. Zdi se mi, da predolgo razpada in bi bil moteč pri naslednjih setvah.
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

mfranc je napisal/a:
muha je napisal/a:
Uporabiš pač tisto, kar je najbolj pri roki in dosegljivo za primerno ceno.

Seveda. Na žalost je miskant drag, kar je tudi (deloma) logično, saj je to verjetno edini produkt, medtem ko so slama ali lubje samo stranski produkt, ostaneka nekega drugega produkta.

S slamo še vedno nimam izkušenj Embarassed . Se moram malo poglobiti v nasekano, drobljeno slamo, ali brikete?

Zaenkrat sem zadovoljen z mulč lubjem; ne privablja raznoraznih škodljivcev in vsaj toliko ščiti pred pleveli kot ostale zastirke.

Takole zgolj za občutek izpred nekaj strani:

Žlehtnoba je napisal/a:
Žlehtnoba je napisal/a:
Pred kratkim sem se srečal z zanimivo alternativo zastirke, namreč s peletirano slamo. Razlika je pač v tem, da je vse skupaj zmleto (+očiščeno...), ob stiku z vodo ekspandira in se nato počasi spet sesede. Prednost je najbrž tudi v tem, da je ta mleta zadeva hitreje predelana kot cela slama (če jo po sezoni vkopljete v tla).

Ko bo cikel zaključen (jesensko zastiranje vrta s kompostom), poročam o "strokovnih" ugotovitvah, obogatenih s strogo subjektivnim pogledom Wink

Žlehtnoba je napisal/a:
Peleti niso več peleti, ampak kar konkretna plast slamnatih drobljancev. Sprva je resda izgledalo kar malce smešno, ker sem upošteval opozorilo prodajalca, češ, da ni treba ustvarjati debele plasti peletov, ker ob vlagi močno ekspandirajo (sicer se kasneje nekoliko sesedejo). No, po vsem tem dežju se je ustvarila debela plast slamnate zastirke. Kako se bo le-ta obnesla, pa po koncu sezone Cool

Žlehtnoba je napisal/a:
Da nadaljujem opažanja v zvezi s peletirano slamo kot zastirko: mogoče zgolj slučaj, ampak tudi fižol preklar je še sedaj po vseh vročinskih napadih lepo zelen, svoje čase je rad takole avgusta po pripeki svoje liste že obarval rumeno, letos pa... No, tudi ostala zelenjava ne kaže kakšnih posebnih težav v zvezi z vročino. Moj sklep gre takole: peleti so narasli na kakih 5+ cm debelo plast, ki očitno služi kot toplotni izolator (da se zemlja ne pregreva) + kondenzator vlage. Tako je rastlinam lažje tudi ob neusmiljenih sončnih žarkih.

Na gredi, kjer je bil česen, sedaj uspeva repa. Vsaj po zelenem nadzemnem delu sodeč več kot uspešno. Sem pa sejal kar v to slamo in nisem kopal do čiste zemlje (v kanalčke, ki sem jih nazaj zagrebel in zalil) in očitno tudi semenom ni bilo hudega. Jeseni se bo seveda pokazalo, ali sem ga pobiksal ali ne Smile

Žlehtnoba je napisal/a:
muha je napisal/a:
Hvala za tole, je zelo dobrodošlo za bodoče odločitve.

Nisem zasledila, če si že omenil, kje si jo nabavil. Na internetu sem jo našla večinoma v zvezi z nastiljem živini.

Z dovoljenjem lastnika objavljam kontakt: 041-877-284.

Za manjše uporabnike so dovolj 15 kg vreče (7€), za večjo količino menda pripelje tudi BB (mislim, da je to tista vreča "big bag" 1m3). Cena velja za dostavo po osrednjem delu Slovenije, za ostalo se da menda tudi zmenit. Človek je prijeten sogovornik in tudi kak nasvet poda.

Kdorkoli bo tole preizkusil, upam, da se mu obnese tako kot meni. Jaz sem navdušen Smile

Žlehtnoba je napisal/a:
Morda en vmesni del pred končnim poročilom glede uporabe peletirane slame kot zastirke:

- s polži letos ni bilo težav (jih res ni bilo ali pa je to stvar podlage v vrtu?);
- tudi mravljišč nisem zasledil, odkar sem natrosil pelete;
- v eni drugi temi sem pisal o problemih črvov v kompostu (http://forum.gartlc.si/gartlc-about369-255.html) - po uporabi pelet se je stanje umirilo - spodaj slikci prej - potem ---> peleti, ko se navlažijo:

Fotki posneti v razmaku treh dni (četrtek-nedelja) na isti lokaciji (kompostnik)

Ker je (skoraj) konec sezone, je prav, da strnem svoje vtise glede peletirane slame kot zastirke. Upam, da sem ravnal prev - zbral sem vse prispevke glede tega na enem mestu, da bo bolj pregledno za vse, ki jih to zanima.

Upam tudi, da se zuf oglasi in kaj pokomentira - je z ekološkega vidika sprejemljivo ali ne (jaz sem dobil podatek, da naj bi bilo).

Iz zgoraj citiranega besedila se da razbrati večino mojih opažanj, bi pa ob koncu dodal še tole: na gredi, kjer je bil zimski česen, je bila od julija dalje nasejana repa. Iz spodnje slike se da razbrati, da je šla korenina kar globoko (tj. krepko pod plast slame), sam plod pa je bil v celoti na površju grede (zato tak kot med plodom in korenino). Tudi seme rastlin za zeleno gnojenje se je dobro prijelo, saj imam po nekaterih gredah že bujno rastje. Kar želim povedati, je to, da semena očitno dobro vzklijejo in kasneje tudi rastline nimajo problema z ukoreninjenjem.

Če sem nekje zgoraj omenil, da polžem in mravljam ta zastirka ne diši najbolj, ne trdim, da ni življa v tleh. To se najbolj vidi po tistih kupčkih na površini, ki jih delajo deževniki.

Torej to so moji vtisi in izkušnje ob uporabi peletirane slame. Tudi ni odveč podatek, da odkar sem zastrl vrt z njo, nisem enkrat zalil vrta (razen seveda ob sejanju in sajenju).
[/size]

Vse ostalo je seveda kako stran ali dve nazaj (razlika peletirana slama-miskant v praksi - ponovno zgolj za občutek):

Žlehtnoba je napisal/a:
Moje prve ugotovitve / razlike med miskantom in peletirano slamo: miskant je manj ugoden za uporabo v vetrovnem vremenu. Sploh če gre za sunke vetra, so peleti bolj trpežni oziroma jih veter manj nosi kot kosmiče miskanta. Ko pridejo v stik z vodo, se mi pa zdi, da se podobno obnašajo kot peleti (ostanejo na mestu, kup postane bolj enovit). Toliko zaenkrat🙂

Žlehtnoba je napisal/a:
Še en leteči cilj: poraba na m2 gre bolj v prid peletirani slami. Pri tej posujem po tleh le toliko, da so ta pokrita (ne delam kupčkov, peleti itak močno ekspandirajo ob stiku z vlago), pri miskantu je pa že v osnovi potrebno nasuti vsaj 5 cm (takole čez palec) za dober učinek.

Je pa zanimivo še nekaj: miskant je tu kot groba zastirka in sama po sebi ne zadržuje vlage (vse pronica proti prsti) za razliko od slame, ki na vrhu tvori nekakšno suho skorjico/plast, pod katero je navlažena slama (tj. ne gre vse v prst). Pri obeh zastirkah pa je zemlja pod njima prijetno hladna in vlažna.

Ocenil bi, da je miskant še posebej primeren za zastiranje na novo ustvarjenih gred. To sem naredil sam, ko sem ga kar na debelo (5-10 cm) nasul po gredi, ki je bila čez zimo pokrita s kartonom/listjem (prej travnata površina) in je površina še vedno "groba".

Tako, zgolj za občutek. Je pa najbrž od primera do primera odvisno, kaj je "najboljša" zastirka, če lahko sploh tako rečemo. Vsaka zastirka je boljše kot gola zemlja. V mojem primeru se mi zdi, da peletirana slama kot precej fina zastirka nekako ne paše na sveže vzpostavljeno gredo; tu je v poštev bolj prišel miskant. Lahko pa, da se motim. Rezultati so vsemu navkljub precej všečni.

Okoli gredic in v brazdah se pa odlično obnese lubje. Spomnim se, ko so še mati se matrali vsako sezono s plevljenjem zaraslih brazd in gredic. Po prevzemu vrta v obravnavo se je stanje korenito spremenilo... Na bolje, jasno Very Happy_________________go with your instinct to live as you want
notranjka

Odgovor Napisal/-a notranjka »

Pri Smuk (šampinjoni) imajo zastirko (slamo).Je pa od ostrigarjev in vmes še kakšen ven zraste ,....

Jaz sem bila v soboto slučajno pri njih in sem vzela 2 kocki.Bom poročala kako se bo obneslo,dala jo bom med zelišča._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
krt

Odgovor Napisal/-a krt »

Ali ima slučajno kdo izkušnje z uporabo zastirke iz komposta iz kompostnega hleva, torej nekakšne kompostirane mešanice žaganja, urina in iztrebkov krav? Če prav razumem, se to sproti kompostira v hlevu, vsak dan premešajo, zamenjajo pa na nekaj mesecev oz. pol leta. Naj ne bi imelo vonja, ampak ne vem, ali je to res primerno za direktno uporabo na vrtu kot zastirko med zelenjavo.
Odgovori