Paradižnik 2017

Odgovori
Tonček

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Kremen je netopen (SiO2, steklo). Bolj koristni so topni peski npr. groba kamena moka ali rečna mivka ker s tem dovajamo paradižniku prepotreben kalcij hkrati pa rahljajo zemljo.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

pep je napisal/a:
Je mogoče kdo dodajal mivko?

Pep, pikirancem sem jo dodajala. Priporočam previdnost, ker je je hitro preveč in postane v loncu vse zbito.
notranjka

Odgovor Napisal/-a notranjka »

pep je napisal/a:
Je mogoče kdo dodajal mivko?

Jaz.Vendar že kasneje ko sem presajala v lonce .
Imela sem precej zbito vrtno zemljo in z mivko,kompostom in listovko sem to precej popravila.
Dodala sem jo tudi pred leti v rastlinjak,tako eno dobro karjolo na površino 4m x 6m.Zemljo sem res imela precej zbito,težko,neobdelano nekaj let.

Je pa tako,da jo nisem prav namensko kupovala ali nabirala-pač pa smo sanirali otroški peskovnik ._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Tonček

Mivka iz otroškega peskovnika ima mogoče tudi nekaj dušika v obliki ureje.
notranjka

Odgovor Napisal/-a notranjka »

Tonček je napisal/a:
Mivka iz otroškega peskovnika ima mogoče tudi nekaj dušika v obliki ureje.

Hm,no našo nismo nič preveč analizirali Wink .ker smo jo pred 20 in več leti nabrali na obrobju rek,redno je bila pokrita in uporabljali smo plenice za enkratno uporabo Laughing ._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Sonček je sramežljivo pokukal skozi oblake - moji paradižniki so kar poskočili na dnevni balkon, da ujamejo kak žarek (no, malo sem jim pri tem pomagala)._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
ikar

Odgovor Napisal/-a ikar »

Tonček je napisal/a:
Kremen je netopen (SiO2, steklo). Bolj koristni so topni peski npr. groba kamena moka ali rečna mivka ker s tem dovajamo paradižniku prepotreben kalcij hkrati pa rahljajo zemljo.

Ja kaj zdaj, eni svetujete kremenčev, drugi rečnega... čisto sem zmeden.

Še najbolj pa me matra granulacija, ker mivka pomoje ni ok.
Tonček

Najboljše je da se nobenega ne sprašuje in naredi po svoje. Če ne uspe se pa dobi izkušnjo in drugo leto napravi drugače. Če bi začeli govoriti o granulaciji je tam še več možnih nasvetov. En bi rekel 100 mikronov, drugi 200, tretji 300, četrti 400 itd. in zmeda bi bila še mnogo mnogo večja.
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Tonček ima po moje prav, z dodatki pa pretiravat ne smemo, mivka vsebuje sigurno mnogo različnih mineralov od vseh kamnin po katerih je tekla voda, mojim sadikam mislim da koristi ščepec na lonček.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Kremenov pesek sem omenil kot pretežno inerten dodatek, ki služi le kot sredstvo za večjo zračnost substrata.
Sam ga ne dodajam, ker imam v vrtni zemlji dovolj drobnih kamenčkov.
Če bi sam dodajal, bi izbral npr. Termitovo granulacijo MP-4.
Rečne mivke sam osebno ne bi dodajal, razen v zelo majhnih količinah, ker naredi substrat zbit.
Dodajam pa malo ( dobra pest/samokolnico subsrata ) fine apnenčeve moke.

Eh, malo smo spet zašli ali pač ne ?!
Odgovori