Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Fižol

Odgovori
nikolaj
Prispevkov: 42
Pridružen: So Avg 06, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a nikolaj »

@metuljc Očitno gre res za neko posebnost fižola, ko so se pokrovčki zaprli sem mislil, da je zadeva adakta, pa očitno ni bila... no ja, učimo se na napakah. Bom še malo počakal, če kdo od ostalih forumašev pozna pravilen postopek, sicer bom zadevo opustil.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Meni so se pred leti sfižili tudi kozarci s stročjim fižolom, ker je bilo zrnje že preveliko. Kar je mladega s komaj dobro nakazanimi zrni vedno v redu prestane vlaganje (kuhan,zalit s kisom in neprodušno zaprt). Velikost zrn je tista, ki zna delati probleme.

Suho kuhano zrnje lahko edinole zamrzneš. Pri nas ga vedno skuhamo naenkrat cel kilogram, ga odcedimo in zamrznemo po malih porcijah, ki jih potem sproti jemljemo iz zamrzovalnika.
juglans
Prispevkov: 3383
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

Citiram:
Suho kuhano zrnje lahko edinole zamrzneš. Pri nas ga vedno skuhamo naenkrat cel kilogram, ga odcedimo in zamrznemo po malih porcijah, ki jih potem sproti jemljemo iz zamrzovalnika.


Pri nas enako, sicer pa ...

Vsako leto skuhamo in vložimo "mešano" omako. Poleg več vrst zelenjave vanjo vmešamo še kuhan fižol v zrnju. Seveda je tudi zelenjava skuhana, pa potem malo popražena na čebuli itd. Sestavine še vroče (se mi zdi da 80°C merjeno s termometrom, za natančen podatek bi moral vprašati šefe) nato vlijemo v pasterizirane kozarce, zapremo in z vakumsko črpalko izsesamo zrak. Nikoli še ni nič zavrelo. Fižola je notri kar solidno, tako da potem ob kuhanju vse skupaj še malo razredimo.
copatka
Prispevkov: 2301
Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Kaj je tole napadlo mojega Urbana? Že lani, letos pa spet Crying or Very sad . V strokih, ki še niso 100% suhi, je pa zrnje še zdravo ...
Sigurno tile napadeni niso za seme - kaj pa za pojesti? Ali naj jih kar vržem stran?

_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
pajo
Prispevkov: 1799
Pridružen: To Jan 14, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a pajo »

Danes dobil nekaj fižola iz tržnice v makedoniji. Tetovec. Upam, da bo drugo leto kaj pridelka._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
mravlja
Prispevkov: 4237
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Bo pridelek, bo.

Si dobil velikega, debelega, ali drobnejšega, ki ni veliko večji od naših običajnih?
Tu pri nas, na našem koncu, se velikokrat krešejo mnenja kateri izmed teh dveh je "bolj" pravi.
pajo
Prispevkov: 1799
Pridružen: To Jan 14, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a pajo »

Ne ni velik pa me to še najmanj moti če sem čisto iskren._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
mravlja
Prispevkov: 4237
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Pred leti smo ga, več nas sosedov vrtičkarjev, dobili prav tako iz Makedonije. Oba, drobni in debeli, sta bila v istem žaklju. In smo si ga razdelili. Zanimivo, po nekaj letih so nekateri gojili samo še drobnega, nekateri samo debelega. Zdaj vsako leto poteka "debata" - kateri je "bolj" pravi Laughing Laughing .

Je bilo kje že zapisano, kakšen je pravi tetovec?
Tonček
Prispevkov: 606
Pridružen: Sr Mar 08, 2017 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Pravi tetovec je širok, dolg, ploščat. Za gravče tavče, prebranac in slično.
Tule je lepo opisano: http://www.staresortesemena.com/proizvod/tetovac-original/ Celo hibride omenjajo, kitajske verzije ipd.
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8375
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Kar sem jaz jedla prebranca od "originalnih" kuharjev, je bil fižol zelo velik._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori