Stran 41 od 84
Objavljeno: Ne Sep 03, 2017 9:51 pm
Napisal/-a nikolaj
@metuljc Očitno gre res za neko posebnost fižola, ko so se pokrovčki zaprli sem mislil, da je zadeva adakta, pa očitno ni bila... no ja, učimo se na napakah. Bom še malo počakal, če kdo od ostalih forumašev pozna pravilen postopek, sicer bom zadevo opustil.
Objavljeno: Ne Sep 03, 2017 10:22 pm
Napisal/-a muha
Meni so se pred leti sfižili tudi kozarci s stročjim fižolom, ker je bilo zrnje že preveliko. Kar je mladega s komaj dobro nakazanimi zrni vedno v redu prestane vlaganje (kuhan,zalit s kisom in neprodušno zaprt). Velikost zrn je tista, ki zna delati probleme.
Suho kuhano zrnje lahko edinole zamrzneš. Pri nas ga vedno skuhamo naenkrat cel kilogram, ga odcedimo in zamrznemo po malih porcijah, ki jih potem sproti jemljemo iz zamrzovalnika.
Objavljeno: Ne Sep 03, 2017 10:41 pm
Napisal/-a juglans
Citiram: |
Suho kuhano zrnje lahko edinole zamrzneš. Pri nas ga vedno skuhamo naenkrat cel kilogram, ga odcedimo in zamrznemo po malih porcijah, ki jih potem sproti jemljemo iz zamrzovalnika. |
Pri nas enako, sicer pa ...
Vsako leto skuhamo in vložimo "mešano" omako. Poleg več vrst zelenjave vanjo vmešamo še kuhan fižol v zrnju. Seveda je tudi zelenjava skuhana, pa potem malo popražena na čebuli itd. Sestavine še vroče (se mi zdi da 80°C merjeno s termometrom, za natančen podatek bi moral vprašati šefe) nato vlijemo v pasterizirane kozarce, zapremo in z vakumsko črpalko izsesamo zrak. Nikoli še ni nič zavrelo. Fižola je notri kar solidno, tako da potem ob kuhanju vse skupaj še malo razredimo.
Objavljeno: Po Sep 04, 2017 12:08 am
Napisal/-a copatka
Kaj je tole napadlo mojega Urbana? Že lani, letos pa spet . V strokih, ki še niso 100% suhi, je pa zrnje še zdravo ...
Sigurno tile napadeni niso za seme - kaj pa za pojesti? Ali naj jih kar vržem stran?
_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Objavljeno: Pe Nov 17, 2017 8:01 pm
Napisal/-a pajo
Danes dobil nekaj fižola iz tržnice v makedoniji. Tetovec. Upam, da bo drugo leto kaj pridelka._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Objavljeno: Pe Nov 17, 2017 8:29 pm
Napisal/-a mravlja
Bo pridelek, bo.
Si dobil velikega, debelega, ali drobnejšega, ki ni veliko večji od naših običajnih?
Tu pri nas, na našem koncu, se velikokrat krešejo mnenja kateri izmed teh dveh je "bolj" pravi.
Objavljeno: Pe Nov 17, 2017 8:48 pm
Napisal/-a pajo
Ne ni velik pa me to še najmanj moti če sem čisto iskren._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Objavljeno: Pe Nov 17, 2017 9:45 pm
Napisal/-a mravlja
Pred leti smo ga, več nas sosedov vrtičkarjev, dobili prav tako iz Makedonije. Oba, drobni in debeli, sta bila v istem žaklju. In smo si ga razdelili. Zanimivo, po nekaj letih so nekateri gojili samo še drobnega, nekateri samo debelega. Zdaj vsako leto poteka "debata" - kateri je "bolj" pravi .
Je bilo kje že zapisano, kakšen je pravi tetovec?
Objavljeno: Pe Nov 17, 2017 10:06 pm
Napisal/-a Tonček
Pravi tetovec je širok, dolg, ploščat. Za gravče tavče, prebranac in slično.
Tule je lepo opisano: http://www.staresortesemena.com/proizvod/tetovac-original/ Celo hibride omenjajo, kitajske verzije ipd.
Objavljeno: Pe Nov 17, 2017 10:19 pm
Napisal/-a lpmami
Kar sem jaz jedla prebranca od "originalnih" kuharjev, je bil fižol zelo velik._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje