Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čebula - Allium cepa L.

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Je možno, da je bila tretirana proti "preraščanju"? Druge razlage enostavno ne najdem glede na to, da ima spomladi vsa hitro poganjke, korenine pa tudi, čim zavohajo vlago. Pri mojih (kupljenih v trgovini) sem ravno pri rdeči opazila centimetrske celo pod prvo plastjo, ker sem jo hranila na suhem in zunaj vlage ni našla.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

To tudi jaz sumim. Kupila sem jo pri kmetici, ki pravi, da ima integrirano pridelavo, če se ne motim.
Ko sem jo spraševala o tem, nisem dobila jasnega odgovora, res pa je nisem direktno vprašala, če tretirajo proti kaljenju._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

To se je meni zgodilo pred nekaj leti (sem že pisala o tem), ko sem na ptujski tržnici kupila pet ali sedem (ne vem več natančno) lepih ptujskih čebul, da bi pridelala seme. Kupila sem pri dveh kmeticah in jima prav posebej povedala, da čebule kupujem za pridelavo semen. Obe sta na vse pretege hvalile svojo čebulo...
Doma sem vse posadila (mislim da aprila) in jih jeseni izkopala iz zemlje. Čebule so bile povsem ohranjene (niso niti odgnale niti zgnile). Le ena je uspela odgnati eno koreninico tenko kot lasek...

Bila sem zelo razočarana nad vedenjem kmetic, ki bi mi lahko rekle, da ta čebula ni primerna za vzgojo semena. Saj ne bi bilo treba povedati, da je tretirana proti odganjanju. lahko bi mi natvezili, da je bila greda okužena ali kaj podobnega...._________________naredimo svet lepši
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Takole pri meni čebula v senci korenjevega perja. Ena vrsta korenčka, dve vrsti čebule.

Letos imam precej manj težav z ušmi na korenju, zato je letos zelo lepo zraslo.
2x sem pa vmes sicer z Neem Tonic-om poškropil, da se je prebilo iz začetne rasne faze.
Lansko leto nisem bil dovolj pozoren, pa so mi uši čiso zatrle korenje že v mladi fazi. Tiste mlade poganjke imajo pač najraje.
češnca

Odgovor Napisal/-a češnca »

Poleg krompirja je letos tudi rekordna letina čebule. Še ptujska, ki je navadno drobna, se lahko uvede v evidenco kot orožje. Laughing

Šalotka je segnila, ker je bila blizu jarka, ki ga je stalno zalivala voda. V normalnih - beri, sušnih - letih tam ni bilo težav.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Ja, kar solidna letina čebule. Pred nekaj dnevi sem populil. Ni ekstra debela.
Red baron verjetno zato ne, ker je rasla v senci korenja, ptujsko sem pa relativno pozno posadil.
No, v bistvu so čebule zelo raznolike. Od kar velikih do manjših, skratka, za vse priložnosti.
Tudi sejanči so lepo obrodili. Jih je veliko predebelih za čebulček.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Jaz se lotim pobiranja jutri. Ne obetam si kakšne izredne letine - veliko čebule je naredilo cvet, vseskozi pa so se z listi mastili polži. Tako, mislim, da bo bolj drobna..._________________naredimo svet lepši
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Moja čebula je bila izredna, res ogromne debele čebule.
Kot zanimivost naj povem, da sem sejala seme in presadila sadikce. To čebulo naj bi pobirala šele čez en mesec. V enem tednu, odkar me ni bilo, je liste napadla plesen in sem jo v soboto vso pobrala, čeprav ni zrela. Normalno debela čebula.
Sem poslušala med tednom po radiu, da naj bi čebulo pustili celo, neočiščeno in jo očistili tik pred uporabo, tako dlje časa ostane zdrava.
letos bom poskusila, čeprav bo potem kar veliko balasta, jaz pa omejena s prostorom v garaži._________________Lp, Živa
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

živa je napisal/a:
Sem poslušala med tednom po radiu, da naj bi čebulo pustili celo, neočiščeno in jo očistili tik pred uporabo, tako dlje časa ostane zdrava.
letos bom poskusila, čeprav bo potem kar veliko balasta, jaz pa omejena s prostorom v garaži.

Jaz se pa letos, v tem mokrotnem in sploh vremensko zelo posebnem letu, tega ne bi lotila na veliko, morda z enim zabojčkom.
Pri nesčiščeni čebuli boš težko opazila, če bo začela gniti.
Mi smo vedno posušili populjeno čebulo na platojih, čez dan na soncu ali v polsenci, pa jo potem očistili, bolj na grobo. Na suhem IN mrzlem je držala do pozne pomladi.
tajana

Odgovor Napisal/-a tajana »

Jaz sem čebula pobrala v soboto. je zelo lepa, ne predebela, drobne je pa tudi samo za vzorec. Trenutno je v gajbicah pod streho. v tem tednu jo bom vso spletla v kite in obesila v nezaprt prostor pod streho za čebelnjakom. Tako jo pustim tudi čez zimo, če je tako blaga kot so zadnje zime._________________CARPE DIEM
Odgovori