Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Figa, smokva - Ficus carica

Odgovori
tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

Nobene fige nisem zaščitil, le veje sem v krošnji povezal skupaj, če bi zapadlo preveč snega. Nekaj ga je že zadnjič nasulo, danes pa pomladanske temperature (z zoprnim vetrom).
Špela

Odgovor Napisal/-a Špela »

A kdo ve, če obstaja kakšna miniaturna sorta fige, da bi jo prezimovala v rastlinjaku?
babaco

Odgovor Napisal/-a babaco »

Mad manjšimi, ki jo imamo člani je Little yellow wonder.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Babaco, pozabil si na Petite Negri Wink_________________mfranc
babaco

Mogoče sem pa le nate čakal. Wink
Špela

Odgovor Napisal/-a Špela »

Koliko pa to potem zraste? Imela bi jo seveda v loncu.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Špela, jaz imam eno n.n. figo v loncu in v rastlinjaku. Stara je cca 15 let, posajena je v cca 100l posodi in je visoka 2m, ter podobno široka. Na tej višini se je očitno zaustavila, ker jo omejuje lonec. Od tu dalje se le še gosti krošnja.
Seveda sem jo postopoma presajal v večje posode, ... je pa resnica tudi to, da sedaj že kakšni dve leti premišljujem kako ji osvežiti zemjo, saj se že opazi agonijo zaradi izčrpanosti zemlje. Težka, velika in nerodna je postala.

Mislim, da bi se vse sorte posajene v posodi obnašale bolj ali manj pritlikavo.
Verjetno bi se nekaj malega dalo narediti tudi z rezjo in jo oblikovati kot bi ti odgovarjalo.
babaco

Se mi zdi, da naj ne bi zrasle čez 2m. No tole Mfranc bolj natančno ve.
V loncu pa rastejo počasneje, vendar je moj Rjavi matalon v enem letu zrasel čez 1m.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Hm, Petite Negri naj bi bila edina res naravno pritlikava, dwarf sorta fige. Recimo mutant, naj ne bi zrastla čez 2 m. Našim še precej manjka do te višine Wink

Naj bi se jim rast krotila z rezjo, z velikostjo lonca itd.; vse to vem iz literature Rolling Eyes Cool .

Američani, ki masovno gojijo fige v loncih, se poslužujejo tudi obrezovanja korenin; na nekaj let se figa izlonči, korenine se porežejo za približno 1/3, in zamenja se večji del zemlje.

Kar pa že opažamo, fige v loncih (pravzaprav vse) so izjemno "občutljive" na predobre rastne pogoje; verjetno imajo v genih siromaštvo in skromnost svojih rodnih krajev Wink .

Sam sem svojo Violeto, ki je tudi v loncu (zakopana je v 400 litrskem), prva leta gnojil po priporočilu vzgojitelja Violete; in z NPK gnojili in z organskimi. In mi je kar preveč zrastla preko glave Cool .

Govorim v kontekstu, kako držati figo v majhni rasti, kdor nima problemov z velikostjo, naj ji seveda privošči vse našteto. Figa pokaže hvaležnost s stotinami plodov!

Za kontrolo rasti pa seveda čim manj dušika, ki ga je na žalost dosti tudi v kompostu, gnoju in celo zastirki.

LP_________________mfranc
romeo

Odgovor Napisal/-a romeo »

Lijep pozdrav svima, od prošle godine više se zanimam za smokve i iščitao sam ovaj vaš forum. Zahvaljujem, bio mi je koristan jer sam prepoznao Zeleni i rjavi matalon koji se kod nas zovu Fico dela Madona zelena i smeđa. Njih sam nabavio u susjedstvu. Imam od prije Petrovaču bijelu, nabavio sam sadnicu Petrovaču crnu. Također imam jednorotke pježanke, gunjače bijele i crne. U susjedstvu imam više različitih jednorotki koje rode krajem osmog mjeseca. Zanimam se prvenstveno za dvorotke možda koje rode nakon Petrovače bijele. Ako je moguće da mi netko pošalje reznicu, zauzvrat mogu poslati reznice ovih smokava koje imam.
Živim u Istri. blizu Pule.
Lp
Odgovori