Orhideje, ki trenutno cvetijo

Odgovori
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Re: Orhideje, ki trenutno cvetijo

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Hvala, Brbr!
Tinko, razmišljam, da bi tudi svoje dala ven, ko bo topleje. Takrat ne bodo cvetele. Monsteri zelo ustreza, ko je čez poletje zunaj.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Tudi moje so čez poletje zunaj, v koritih obešenih na ograjo pesjaka, v globoki senci leske. Vse rastline prav zaživijo, če so poleti zunaj.
Uporabniški avatar
Plamenka

Orhideje, ki so odcvetele, sem preselila ven. So ob zidu, kjer je sicer svetlo, sonce pa tja ne posije. Ko bodo zadnje cvetoče odcvetele, bom tudi te preselila ven.
Ali orhideje po cvetenju gnojite? In kakšne najnižje nočne temperature še prenesejo?

Slika

Slika
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Moje so tudi zunaj. Sem jih pa enkrat pozabila na soncu (dala sem jih na dvorišče, da bi jih dež pošteno zalil in jih pozabila pospraviti), kjer so bile nekaj ur in so prav uboge. Dve sta propadli, za ostale se bo pa še pokazalo.

Poleti jih ne gnojim. Jeseni jih prestavim v hišo, ko so temperature okrog 10st. Mogoče kar malo pozno...
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Uau, kako lepo cvetijo.

Meni jih je letos napadel kapar, ki se je preselil iz Monstere. Ne morem se jih rešiti.
Mi ne uspevajo. Ko odcvetijo, poženejo mlade, cvetni popki se posušijo in potem se vse posuši. zalivam na teden oz. potopim v vodo. Nimam roke zanje in za amarilise ne.
Uporabniški avatar
Plamenka

Živa, te so nove in cvetijo prvič. Mi je pa všeč, da nekatere orhideje dolgo cvetijo. Nekatere od teh na fotografiji od februarja. Se mi pa zdi, da sedaj, ko je vroče, prej zaključijo s cvetenjem. Doslej mi je samo ena ponovno zacvetela.

Brbr, v katerem obdobju jih pa gnojiš, če jih?
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Samo ena orhideja ponovno zacvetela? :shock:
Pa saj enostavnejsih roz za vzgojo skoraj ni. Moje zivijo in cvetijo se leeeta po nabavi.
Imam le 2 naceli pri rozah, vseh notranjih: ne premikam (=obracam, prestavljam ipd.) jih in zalivam jih na teden-10 dni (orhideje dobijo kak stamperle vode, nobena roza pa vec kot 1dl in to mocno trde dolenjske vode).
Uporabniški avatar
Plamenka

GrGr, tvoja trditev, da za vzgojo skoraj ni enostavnejših rož od orhidej, mi ob številnih različnih rožah, ki jih uspešno gojim, nič ne pomaga. :lol:

In ja, ponovno mi je zacvetela samo ena. Če se prav spomnim, mi je zacvetela dvakrat. Zaenkrat še nič ne kaže, da mi bo zacvetela orhideja od Karme iz predlanskega jesenskega srečanja. Vse ostale so kupljene ali podarjene letos. Nekatere še cvetijo, nekatere so ravno po cvetenju in ravno za te sprašujem glede gnojenja. Med cvetenjem naj se jih ne bi gojilo.

Veliko je odvisno tudi od prostora, kjer so. Moja sošolka je v prejšnjem stanovanju uspešno gojila afriške vijolice. V hiši, kjer je zdaj, pa ji ne uspevajo. Tu pa ji uspevajo orhideje. Pri meni je podobno z voščenko. V rojstni hiši je lepo rastla in vedno cvetela, tu, kjer sem zdaj, ni hotela cveteti.

Orhideje so mi zdaj postale všeč, ker res dolgo cvetijo in letos z veseljem gledam cvetoče okno. Boljše so od šopkov v vazi.
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Hja, res nekaj nekje "dela", drugje pa ne.
Frendici, ki sicer raztura glede okrasnih rastlin vseh vrst, nikakor ni jasno, da mi na polno delajo omenjene afriške vijolice - njej pa nikakor ne.
Moje cvetijo 3/4 leta, celo "deco" obstoječih uspešno oddvojim in mi delajo, cvetijo na polno naprej.
Tako pač je... ;-)

PS
Za vijolice piše: Afriška vijolica slabo prenaša tako hladno vodo kot tudi prehladen zrak.
VEDNO jih zalivam s hladno vodo direkt iz pipe in celo zimo so 4 rastline v prostoru, kjer skoraj nikoli ne kurim. Res pa tudi te zalivam zelo po malo, nekako kot orhideje.
Odgovori