Čebula - Allium cepa L.
-
Včeraj sem pobrala mojo Belokranjko in Ptujko. Kot sem predvidevala, je pridelek slabši kot lani. Za to so najmanj trije vzroki: predebel čebulček - veliko rastlin je naredilo cvet, polži so bili letos zelo napadalni in so čebulo pošteno obdelali in tudi voliharji se je niso branili...
S pobiranjem sem bila odločno prepozna, saj je bila večina čebul že povsem brez nadzemnega dela.
Zdaj jih imam razporejene v gajbicah in trenutno na soncu, ker se mi zdijo sumljivo mokre in se bojim, da bodo gnile. Potem jih bom postavila v pokrit, odprt prostor.
Ko se posušijo, jih ponavadi samo malo očistim in hranim v gajbicah v svetlem, zračnem, neogrevanem prostoru. Tako zdržijo celo leto. Še zdaj imamo nekaj čebul od lanske letine. Upam, da se bodo tudi letošnje dobro držale, če ne, jih bom pa prepražila in spravila v kozarce. Mi je dala lani Vodenka en kozarec tako shranjene čebule in moram reči, da je prav imenitna in uporabna zadeva..._________________naredimo svet lepši
S pobiranjem sem bila odločno prepozna, saj je bila večina čebul že povsem brez nadzemnega dela.
Zdaj jih imam razporejene v gajbicah in trenutno na soncu, ker se mi zdijo sumljivo mokre in se bojim, da bodo gnile. Potem jih bom postavila v pokrit, odprt prostor.
Ko se posušijo, jih ponavadi samo malo očistim in hranim v gajbicah v svetlem, zračnem, neogrevanem prostoru. Tako zdržijo celo leto. Še zdaj imamo nekaj čebul od lanske letine. Upam, da se bodo tudi letošnje dobro držale, če ne, jih bom pa prepražila in spravila v kozarce. Mi je dala lani Vodenka en kozarec tako shranjene čebule in moram reči, da je prav imenitna in uporabna zadeva..._________________naredimo svet lepši
-
Video kako sacuvati seme crnog luka
.
https://www.youtube.com/watch?v=xtUDqt1ScI
![Very Happy](images/smiles/icon_biggrin.gif)
https://www.youtube.com/watch?v=xtUDqt1ScI
-
Mene pa letos čebula heca...kupila sem sadike raške čebule, jo sadila enkrat v drugi polovici aprila, enkrat je okopana, ampak se sploh ne debeli...zemlja je prhka z nekaj primesmi peska...je pa sedaj ne morem okopat, ker kot da se ni vkoreninila, ker je tako suho in kar pade okrog...
drgač ta njiva lani ni bila gnojena, smo pa imeli tu ječmen posajen...
se je še komu kdaj to zgodilo?_________________sonček je in .....
drgač ta njiva lani ni bila gnojena, smo pa imeli tu ječmen posajen...
se je še komu kdaj to zgodilo?_________________sonček je in .....
-
Mislim, da ne bom imela lepe čebule, ker sem jo pozno sadila.... Samo nič pametnega v zvezi s tvojo mi ne pade na pamet. Vem samo to, da so mi nekoč svetovali, da naj pustim čebulo po 17.juniju pri miru, naj ne brkljam po zemlji in s tem motim korenine. Tako moja uživa obdana z razstlinjem. Upam, da en drugega malo hladijo v tej vročini, vsekakor pa so tla zasenčena..._________________naredimo svet lepši