Stran 42 od 107
Objavljeno: So Nov 19, 2016 3:03 am
Napisal/-a mravlja
Tinko, hvala za odgovor.
Hiratano (Hiratamo) sem slutil, ali kdo ve, kako se sta se pri nas uveljavila ta dva izraza/naziva? V tujini naj bi to bil Hiratanenashi...
Samo pri nas se jih imenuje z gornjimi nazivi.
Lp.
Objavljeno: So Nov 19, 2016 12:21 pm
Napisal/-a tinko
Eni ga imenujejo Hiratana, na moji etiketi pa piše Hiratama (drevesnica Bilje).
Izvor imen Jiro, Ogošo in Hiratama pa ne vem.
Objavljeno: So Nov 19, 2016 3:49 pm
Napisal/-a battagelli
Jiro,Ogošo,Hiratana,Hana Fuyu nepriporočam za sajenje pri nas.
Kvaliteta plodov za prehrano je zelo skromna_________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
Objavljeno: So Nov 19, 2016 3:50 pm
Napisal/-a Optimist
Torej požagam?_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Objavljeno: So Nov 19, 2016 3:56 pm
Napisal/-a battagelli
Je težko verjamem.
Čimprej tem bolje._________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
Objavljeno: So Nov 19, 2016 5:07 pm
Napisal/-a TwityPity
tinko
Kaj niso pred časom Hiratan/mo oglaševali kot precej odporno na mraz?
Objavljeno: So Nov 19, 2016 5:10 pm
Napisal/-a tajana
Imamo eno sadiko kakija Jiro. Meni je zelo dober vse dokler ni prevec mehak. Vsec mi je ker ni trpek tudi se cisto trd. Je pa res , da kadar se plodi zmehcajo so popolnoma ne uporabni. Zato se potrudim, da jih prej pojemo, nekaj pa posusimo. Letos je imel zal samo 9 plodov in nimam problemov z uporabo.
Tipo pa mi je vseeno po okusu in uporabi na prvem mestu. Posadili smo tri sadike. Ena je letos imela 24 plodov. Drugi dve sta sele eno leto posajeni._________________CARPE DIEM
Objavljeno: So Nov 19, 2016 5:15 pm
Napisal/-a battagelli
Kaj pomaga odpornost če ni okusen.
Mogoče bi ga vzgajali tam kjer Tipo ne uspeva.Če je res bolj odporen na mraz kot Tipo.
Pa še to v okrasne namene,saj je bolje,da si tistih par kilogramov kar jih družina porabi za prehrano nabaviš pri nekom kjer uspeva Tipo._________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
Objavljeno: So Nov 19, 2016 5:22 pm
Napisal/-a battagelli
tajana je napisal/a: |
Imamo eno sadiko kakija Jiro. Meni je zelo dober vse dokler ni prevec mehak. Vsec mi je ker ni trpek tudi se cisto trd. Je pa res , da kadar se plodi zmehcajo so popolnoma ne uporabni. Zato se potrudim, da jih prej pojemo, nekaj pa posusimo. Letos je imel zal samo 9 plodov in nimam problemov z uporabo.
Tipo pa mi je vseeno po okusu in uporabi na prvem mestu. Posadili smo tri sadike. Ena je letos imela 24 plodov. Drugi dve sta sele eno leto posajeni. |
Za ljubitelje trdoužitnega kakija je tudi boljša kombinacija da poleg kaki Tipo posadite še Kaki Chokolatino da ga opraši tako boste na istem drevesu imeli trdo in mehko užitne kakije.
Potrebno bo le nekaj prakse,da jih na oko prepoznate.
Tudi pri trdoužitni varianti kaki Tipo prekaša vse ostale po okusu._________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
Objavljeno: So Nov 19, 2016 5:48 pm
Napisal/-a tajana
Se strinjam, da oplojen tipo, lotem trdo uziten, je nekaj najboljsega kar sem do sedaj od kakijev poizkusila. Nisem pa vedela, da chocolatino oprasuje kakije tipo. Menda je chocolatino trdo uziten enako kot jiro. Lahko pa da se motim in da sem narobe razumela prodajalca. Smo ga pa letos spomladi posadili. Navdusilo me je temno meso. Res pa je, videla sem ga samo na sliki.
No, pa se en kaki imamo. Posadili smo kaki tipo in ga je tri leta starega sneg polomil. Nato se je izrastel iz korenine. Ne vem ali nad ali pod cepljenim mestom. Lani je imel 5 plodov. Zelo podobni so bili tipotu. In seveda zelo okusni. Letos ni imel nic._________________CARPE DIEM