Danes na vrtu ali za vrt

Odgovori
laksikon

Odgovor Napisal/-a laksikon »

Letos je noro veliko sršenov, večina po malem grizejo jabolka, nekatero jabolko pa skoraj v celoti pojedo kot npr. tole:

jabolko-srseni-kopija

Še večji naval pa je bil na hruške, nashi itd.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

laksikon, jaz bi bila brez vsega tistega malo sadja, kar ga je, če ne bi preprečila dostopa ptičem, sršenom in osam. Se mi zdi, da so vsako leto bolj agresivni in namesto ubijanja manjših žuželk se usmerjajo na vegetarijansko stran._________________Lp, Živa
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Živa, ravno je bilo na TV pri Marcelu, da je ostalo samo ene 30% žuželk, torej so ptički najbrž lačni Rolling Eyes_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

1. Sredi septembra ptiči niso lačni.
2. Žuželk je celokupno verjetno res manj, so se pa zelo namnožili organizmi, ki delajo škodo na naših pridelkih.
3. V naseljih in v njihovi neposredni bližini so se prenamnožili "zoprni in škodljivi" ptiči ( vrabci, kosi, vrane, srake ).
Verjetno zato, ker imajo tukaj lahek dostop in obilje hrane.
4. Ne verjemite 100% vsemu, kar povedo na TV.
živa

AB, se strinjam s teboj, pri meni imajo sršeni obilje os, komarjev, muh...,
Ptiči so od hudiča, kosi mi požrejo vse. Smo po deževju septembra odstranili senčilno mrežo nad jagodičevjem, ki jo imam do tal, par grozdov je ostalo na trti, vse je šlo kosom.

preveč je perjadi, to je dejstvo, ker jih nihče več ne potrebuje za svojo pečenko.
Imamo pa veliko štorkelj ob Krki, pri LOki, Potoku (to so vasi ob Krki iz NM proti Straži), občasno je veličasten pogled na labode na Krki._________________Lp, Živa
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Dušan ima še kako prav. Le poslušati ga je bilo treba IN slišati.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

V mojem gartlcu je ptičev in žuželk veliko (upam), pa mi ne delajo škode. Mogoče tudi zaradi tega ne, ker je na vrtu veliko divjih rastlin, ki jim je dovojeno rasti, cveteti in semeniti. Tako prispevajo k prehrani in ni vse osredotočeno le na Kulturnice.
Ravno včeraj sem opazovala četico vrabcev, ki so marljivo obirali dozorele klase trav,
Kosov je veliko. Od jagodičevja imajo na voljo jagode lovorikovcev. kmalu bodo dozorele jagode divje trte in bršljana. Do letos so imeli tudi tiso. Te, žal, ni več.
Razmišljam, kam posaditi novo.

Hočem povedati, da je dobro poleg rastlin, ki jih gojimo zase, nasaditi/gojiti tudi nekaj rastlin za žuželke, ptice in ostala bitja, ki tudi potrebujejo hrano. Na hitro se zdi, da je to nesmiselno in nepotrebno. Gldano širše, pa je še kako koristno in potrebno._________________naredimo svet lepši
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Metuljc, prav grozljivo je, kako je vse povezano, a se tega žal ne zavedamo dovolj. 3 od 4 je rekel Crying or Very sad

Brbr, tudi moj vrt je tak, a kaj, ko žal ne smemo gledati le vsak svojega vrtička ..._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Ravnokar sem prečital vse okrog prihajajočega vremena. ARSO napoveduje kar velik padec temperature, začenši z nedeljo. Jutranje pod 10 °C, in dnevne pod 20 stopinj.
Škoda, če bi se do-sedanji topli dnevi podaljšali v indijansko poletje, bi bil moj vrtček zelo hvaležen Wink .
https://n1info.si/novice/slovenija/caka-nas-nadpovprecno-topel-konec-septembra-toda-to-ni-indijansko-poletje/

- Rondo je tik pred cvetenjem, roza Newbiscus Mauvelous in bela Alba imata kar veliko popkov že v fazi, ko se iz čašnih listov prikažejo venčni listi.
Če bi se toplo vreme nadaljevalo, bi čez dva dni oba bogato cvetela.

- Paradižniki so zopet začeli zoreti, na žalost jih čaka negotova prihodnost ...

- Na trato, ki to ime ni več zaslužila Embarassed , smo v nedeljo napeljali pripravljeno zemljo, škoda da včeraj nisem imel časa da dokončam dela in zelenico pripravim za setev.
Mogoče bo danes dež toliko prenehal, da travo in deteljo vendar posejem.

Včeraj sem v Bauhausu nabavil Kremenov pesek za travo, to je oprani pesek 0,5 mm do 1,5 mm. Niti vedel nisem, da se tak pesek dobi,
dosedaj sem za kakšne izravnave uporabljal Kremenov pesek za omete. 0,0 do 4,0 mm. Boljši kot nič, vendar ima veliko blatnega deleža, in ni tako zračen kot tale namenski pesek.

Sicer zopet dežuje, če se bo le malo zjasnilo, posejem travo in čez semena natrosim pesek._________________mfranc
živa

Mfranc, ja, tudi jaz sem upala na oktobrsko lansko toplo vreme, kajti paprike so se po strašni suši zbudile in začele cveteti. Ne vem, če jih je bilo letos od 25 posajenih za 3 kg. danes mi jih je nekaj oranžnih prinesla sodelavka.

za naslednji teden pa jutranje temperature okoli 4, 6 stopinj NM. Ah, bo, kar bo in znajti se moramo._________________Lp, Živa
Odgovori

Vrni se na “Čvek”