Danes na vrtu ali za vrt

Odgovori
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Res je, Živa, vreme noče biti čisto po naših željah Wink . Vendar če mu lahko malo pomagamo, še gre ....
Tebe je letos vreme matiralo, upam da boš imela drugo leto več sreče. Napovedi za prihodnja leta pa niso lepa, v realnosti pa je potem še bolj "zoprno".

Majhen vrtiček okrog hiše se bo še daj popedenati; v kolikor bo še dovolj vode za zalivanje. Pomeni dovolj dežja za vodno rezervo čez kakšno suho poletje Rolling Eyes .

No, jaz sem uspel posejati travo, pa s kompostom sem zaključil, porabil sem zadnje materiale za na kompost, med drugim tudi embalažno lepenko, ki je delala napoto okrog hiše.

Čeprav je še dosti raznoraznega dela na vrtu, si lahko oddahnem, "lakše se diše" Very Happy ._________________mfranc
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Jaz sem pa končno spravil belo čebulo pod zemljo.
Upam, da to sezono ne bo šla vsa v cvet ...
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

AB, a to si sadil čebulčke? Lani jeseni posajeni čebulčki so meni množično šli v cvet, malo jih ni cvetelo in so bile nekako do 6-7 cm. Ena je pa ušla do slabega pol kilograma, če se prav spomnim.
Ravno danes sem kupila seme čebule Bianca di maggio, kar razumem da je majska bela, in mislim, da je majski srebrnjak.
Na vrečki piše, da ga vzgajamo dveletno. Prvo leto sejemo v rahla, ne prevlažna tla in ne pognojena s hlevskim gnojem. Seme kali do 30 dni. Jeseni sadike presadimo na stalno rastišče, pridelek pobiramo maja.
Če sejemo aprila po površini ali pa v 2 cm globoke brazde, se bo seme razvilo v okrogle (v brazdah ovalne) čebulice, ki so odlične za vlaganje.
Pomembna je pletev, da plevel ne preraste čebule.
Proti koncu avgusta bo čebulica za vlaganje zrela za pobiranje.
Muha, mogoče tole še prestaviš v rubriko Majski srebrnjak?[/b]_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Ja, kupljene čebulčke.
S sejanjem semena čebul na prosto je križ. Le eno leto mi je uspelo pridelati lepe, svoje čebulčke.
Predlagam predvzgojo v platojčkih, ampak tisto je tudi mukotrpno. Na začetku res noro počasi raste.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

jaz sejem svoje lastno seme čebule za vzgojo čebulčka, zelo enostavno: ko je zemlja tam konec aprila ogreta, lahko tudi maja, naredim mini gredico, posujem na gosto s semenom, ga z dlanjo potlačim, da ima stik z zemljo in pokrijem s kopreno ali pa tudi ne. Ko se posuši, poberem. Če je predebel čebulček, ga prej poležem. Sejem na gosto, zato so mini čebulčki, ki dajo lep pridelek (če ne zgnije kot letos).

jeseni ga sadim na prosto. Mi je Plamenka podelila svojo izkušnjo sajenja čebulčka med solato v rastlinjak jeseni in spomladi imajo mlado čebulo. Letos to poskusim tudi jaz.

Mfranc, prilagoditi se bo treba vremenu, naslednje leto več paprik sadim v rastlinjak in kakšen teden prej. So pa letos tri prezgodaj posajene sadike paprike v rastlinjak majhne, nikakor ne morejo rasti. Ostale 4, sajene maja, pa so lepe.

se pa res lažje dela skozi cel dan na vrtu, ker so nižje temperature. Prejšnji vikend je bilo odlično. Celoletne jagode so začele cveteti, seveda iz njih ne bo nič._________________Lp, Živa
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Kaj bom danes delal na vrtu? Nič, imam trenutno vse narejeno Smile
A delo bo, saj grem z lopato in krampom frendici na zidanico nad Semičem pomagat.
Poglejte asimine, moje so že in to orjaške in slastne. Plodov na ta'stari ta'odkošeni je bilo 6, a veliiiikih in zdravih. Glede na velikost plodov sklepam, da po odkosu ni odgnala divja asimina, ampak Sunflower.
Tudi bavarski kiviji se že najdejo zreli. Kuten je le še za vzorec in letos sem jih kar nekaj oddal za razne namene. Sicer so odlične za kompost, ličinke jih obožujejo.
Paradižnik Honeymoon dela na polno, že tretji mesec in čedalje več je na njem - kar je krasno. Prav tako paprike in očitno bo pridelek tudi od konec junija v senco za hišo posajene cvetače.
Nimam pa več solate, le kup sadik v rastlinjaku in topli gredi.
Imam neke "nove" hrošče, zgledajo kot črne stenice, le na pelatnem paradižniku, a ni videt, da bi delali kaj škode. Je pa zanimivo, da je ta pelatni v loncih še vedno na polno bolan by kalcijeva gniloba, čeprav že 3 tedne ni več vroče in je redno zalivan :o
laksikon

Odgovor Napisal/-a laksikon »

živa je napisal/a:
laksikon, jaz bi bila brez vsega tistega malo sadja, kar ga je, če ne bi preprečila dostopa ptičem, sršenom in osam. Se mi zdi, da so vsako leto bolj agresivni in namesto ubijanja manjših žuželk se usmerjajo na vegetarijansko stran.

jaz na vikendu nič ne zaščitim, ker imam preveč vsega, razen borovnic tiste pa res moram, če ne bi niti ne bi ene jagode gor imel zaradi ptičev... zato pa imam po mojem več kot 500 kg jabolk na tleh v celem sadovnjaku, ker večina samo malo nagrizejo pa se prestavijo na drugo jabolko...
Nashi so tako napadli, da smo po mojem par kg samo pojedli...ostalo iz dveh dreves recimo ene 60kg je šlo, zgnilo zaradi poškodb sršenov
Določene super dobre aromatične hruške so šle kot za stavo...
Komot sem naštel več 5-10 sršenov po drevesu čez dan, to je noro kar je bilo letos...
Imam na njivi ajdo posajeno zaradi čebel in ne boste verjeli, vmes med cvetovi letajo sršeni in lovijo čebele. Pa to ne moreš verjeti, to tako ubijajo čebele kot za stavo....pa napadalni so postali tudi na človeka, letos sem dobil 2 pika, en se je celo zaletel kar direkt v čelo, sem ga zbil z roko in je padel pri gležnju, jaz pa v sandalih in me je vžgal. Sem komaj hodil naslednji dan...os pa tudi toliko, da je vse rumeno...pasti sem veliko nastavljal, ampak saj se nič ne pozna, ...
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Včeraj sem kar z dežnikom v roki, med rahlim dežjem, z eno roko porezala samosevni paradižnik na visoki gredi, ki je bil poln zelenih kroglic in rjavečega/črnečega listja. Me je tako motil, da ga nisem mogla več gledati. Potem sem na visokem vratiču porezala še večino preostalih vejic, kjer sem pred dnevi opazila ogromno krvavih uši.
Pobrala sem še nekaj zorečih velikih rumenih paradižnikov in nekaj drugih. Iz obrezanih in zadnje babure sem si naredila sataraš. Ta je bil verjetno zadnji letos iz svežega paradižnika.
Preostali paradižniki z nekaj zorečimi plodovi bodo na vrsti danes, če bo vreme vsaj za silo.
Pa populila sem vse tri zelene, da jim dež spere korenine in jutri prinesem v Sinjo Gorico._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Zadnjii nedeževni dan sem izkoristila in pospravila paradižnike in paprike. Pod tunelom sta ostala le še dva prepolna datljevca, paprike so pa pri meni nehale delati takoj po prvi ohladitvi. Razen ene mini oranžne sem vse obrala in porezala. Je že vse predelano - 18 pollitrskih kozarcev za ozimnico. very happy Pod streho sta ostala le še endivija in radič. Raje ju zalivam, kot da v razmočeni ilovici vse zgnije.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Muha, delovna, ni kaj.

Pri meni se je pojavilo zgodnje poletje po vegetaciji zelenjave. Fižol Tema, posajen spomladi, lepo dela fižolčke, posajen julija, tudi veliko. Paprike so začele cveteti in delati plodove (seveda ne bo nič), bučke še kar pridno delajo,
letos kupljene celoletne jagode se debelijo, lepe bujne rastline, peteršilj, korenje lepo rasteta.

Če bo taka moča, ne vem, kako bo s kolerabo in repo. Računala sem na toplo vreme do sredine novembra, da bi bilo kaj pridelka. Jaz računam, narava ima pa svojo računico._________________Lp, Živa
Odgovori

Vrni se na “Čvek”