Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2017
lpmami je napisal/a: |
Notranjka, tvoji zgornji sliki sta pa v takem kontrastu, da je desna videti kot iz tropskega rastlinjaka! |
res je.
Danes sem posadila prvih 13 sadik.3 v obešanko in 10 temnih v rastlinjak.
Obešanka bo seveda še nekaj časa visela na toplem.Sem pa vesela da sem končno začela dajati ven iz lončkov-počasi sem sita prenašanja zabojčkov in platojčkov ven in notri,gor in dol _________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
eta je napisal/a: |
Danes so moji paradižniki romali v zemljo - rastlinjak. Čeprav sem pred tednom spodnje liste odstranila (sadike so velike), se pri nekaterih še vedno dotikajo tal. Kdaj jih naj porežem? Kar danes? Ali pustim kak teden? Še kar čakam odgovor glede škropljenja z bakrom...res ni nihče poskusil? Odgovore tujih forumov sem prebrala, zanimajo me vaše izkušnje. Hvala. |
Sem prestavila in upam , da bo opaženo
Danes so moji paradižniki romali v zemljo - rastlinjak. Čeprav sem pred tednom spodnje liste odstranila (sadike so velike), se pri nekaterih še vedno dotikajo tal. |
To sem tudi jaz razmišljal da bi sedaj spodnje liste kar odstranil in jih potem globje zasadil v zemljo ko gredo na vrt. So tudi kar velike sadike že in bo še kar nekaj časa minilo predenj gredo ven kot kaže na vreme. Se splača?
Da,tudi jaz odstranim spodnje liste in globje posadim.Predvsem se ratslina bolj okrepi.
Glede bakra pa ne vem svetovati-ga ne uporabljam._________________~~~~****~~~~****~~~~
Glede bakra pa ne vem svetovati-ga ne uporabljam._________________~~~~****~~~~****~~~~
Ali kdo škropi paradižnik z bakrom in kdaj ter kakšne so izkušnje? Rada bi jih malo bolj zaščitila,pa me zanima,če deluje.Letos sem jih spet prehitro sejala in so kar veliki...upam,da me bo izučilo... |
Tole tvoje vprašanje mi je ušlo.
Že par let preventivno škropim paradižnike z bakrom. Točno po navodilih proizvajalca, 3 x :
- prvič, ko so sadike visoke okrog 10 cm in so še v lončkih
- drugič kake 3 tedne za prvim škropljenjem
- tretjič približno 2 tedna zatem, ko so sadike že na stalnem mestu.
Kasneje ne škropim več.
Imam občutek, da se tako tretirane sadike bolje obnašajo v mejnih razmerah. Kadar so pogoji zelo neugodni, baker sam ni dovolj.
pika je napisal/a: |
Pusti, se bosta obrasla. |
Hvala pika, eden bi verjetno že romal na kompost a sem oba pustil in danes sta oba skoraj kot nova edino en listič se je obrnil naokrog, tako da je zgornji del spodaj in pa malo je še vedno povešen.
Danes sem dodal še 4 iz zimskega vrta in zanimivo, prvi štirje so večji, predvsem pa širši, čeprav je bilo precej časa hladno.
Kaj pa vem . Ponavadi presodim, ali bi ti spodnji listi še kaj pomagali paradižniku pri rasti (ko iz zemlje gleda le mali vršiček). V začetku rasti, dokler ne prične cveteti, se mi zdi, da ni take nevarnosti obolenja zaradi listov, ki bi se dotikali tal. Ta se po mojem popolnoma laičnem opažanju povečuje obenem z tvorbo in debelitvijo plodov. (Ali pa to morda sovpade s koledarjem in njemu ustrezno klimo?) Bi rekla, da je 14 dni kar primerno. In če se ne dotika tal cel list, odščipni le tisti del, ki se.