Česen 2014

Odgovori
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Jaz takega ne bi sadila. Sadili naj bi samo popolnoma zdrave stroke. Take, ki se začenjajo sušiti, jaz obrežem in pojem Embarassed

Zadnjič sem z dveh tvojih glavic tako odstranila dva strok, ki sta bila malo puhla in jih uporabila v kuhinji. Ne vem, zakaj ne bi bili uporabni.

Ravno to mi je pri Anki tako všeč, ker zdrži v čisto normalnih pogojih skladiščenja (pri meni svetel suh prostor z temperaturo cca 10-12st) do naslednjega pridelka. Pravijo pa, da je poleg sorte za skladiščenje pomemben tudi način pridelave - če so tla preveč pognojena, naj bi česen v skladišču gnil. Če pa je bil pobran prepozno, naj bi v skladišču prezgodaj odganjal..._________________naredimo svet lepši
brbr

Juglans- šele zdajle sem prečitala, da si posadil tud Belokranjko in Ptujko. Me zanima, ali si jih jeseni sadil prvič, ali tako počneš vsa leta. Jaz ju namreč sadim spomladi. Tako imam pozimi vedno malo treme ali mi bodo čebulčki do pomladi dobro prezimili ali ne...
Sparšujem pa zato, ker mi je po sajenju česna na njivi ostalo nekaj prostora kamor sem mislila spmladi posaditi čebulo. Zdaj, ko čitam tebe, pa se igram z mislijo, da bi jo posadila (Ptujko in Belokranjko) že zdaj in imam potem mir...

Pravijo sicer, da gre čebulček, posajen jeseni, rad v cvet. Zanima me, kakšne so izkušnje Gartčanov._________________naredimo svet lepši
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Ne nimam nikakršnih izkušenj, temveč le preganjavico da spomladi vedno zamujam in jo sadim prepozno. Spomladi se pri nas rado zgodaj, predvsem pa na hitro ogreje in tako že maja, v vročini priganjam čebulo.
Težavica je ta, da imam zelo težko in slabo strukturirano zemljo, zato spomladi traja nekaj dalj, da se zemlja malce osuši. Vmes se pojavi še kakšen deževen dan, pa potem neprimeren dan po setvenem koledarju in smo kjer smo.

Poizkusil bom pač kako se bo to izkazalo. Večino jo še vedno čaka na spomlad.

Če te ne nagovarjam premočno s preveč kontraverzno idejo, potem pa posadi še ti vsaj za vzorec. Bo poizkus še za malenkost mirodajneši.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Vsake toliko časa se splašim, kdaj bom letos posadila česen. Kakšne pol sem ga konec oktobra, v glavnem čebulčke in nekaj strokov. Glavice in še dodatne stroke sem mislila po praznikih, pa je ves čas tako mokro, da mi do danes še ni uspelo.
Upam, da po vsej tej celoletni moči zemlja ne bo takoj zamrznila in mi bo uspelo posaditi še pred zimo.
A vsi tisti, ki sadite česen jeseni, ga imate že vsega v zemlji?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
lera

Odgovor Napisal/-a lera »

jaz ja samo še ni prišel ven_________________lp

Lera
http://lera.moj-album.com
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Mene čaka sajenje vsega, če ga bom sploh člahko posadila v vsej tej moči. No, upanje umre zadnje, se tolažim.
brbr

Moj je ves v posteljici... Letos sem ga sadila bolj pozno (končala sem okoli 8.novembra) kot ponavadi. Prepričana sem, da za česen še ni prepozno. Tudi, če bo kmalu pritisnil mraz, zemlja še ne bo takoj zmrznila (še posebno, če gredico po sajenju zaščitimo z zastirko).

Ravno danes sem kupila vrečko Majskega srebrnjaka, ki ga mislim danes, jutri posadit. Optimistično mislim, da bo ravno tako še uspel pognati korenine do zmrzali... Mogoče bom posadila tudi za vzorec Ptujke in Belokranjke, da se pridružim Juglansu pri eksperimetnu.
Wink_________________naredimo svet lepši
tjesih

Odgovor Napisal/-a tjesih »

Česen imam pripravljen, vendar upam, da se bo zemlja vsaj malo osušila te dni. Toplotne razmere so sicer ugodne. Naj še dolgo trajajo.
tajana

Odgovor Napisal/-a tajana »

Tudi pri meni polovica cesna se caka da ga posadim. Glede na to da temperature pod nulo cez dan niso napovedane se za cel december, me to sploh ne skrbi. Vedno sadim cesen v novembru. Lani sem sadila se v decembru in ni bilo nic prepozno. Vsekakor bom pocakala par zaporednih dni brez dezja, da ne bo tako pacasta zemlja._________________CARPE DIEM
ciklama

Odgovor Napisal/-a ciklama »

Prejšnji teden sem posadila česen ki sem ga dobila od Nemškega pridelovalca Kitelmana. So res veliki stroki. Bomo videli kako bo kaj uspeval prinas. Kako bo ratal sporočim jeseni oz. ko ga bom populila.
Odgovori