Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Zastiranje, zastirka

GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Jaz jeseni namečem na vrt obiiilo listja, za zastiranje spomladi in poleti pa uporabim žaganje. Gnojim skorajda ne...
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

muha je napisal/a:

Lenabox slama je bila kupljena v naši KZ. Cenejša bi bila v Bauhausu, še cenejša tukajle v bližini v Zbiljah, a tega takrat še nisem vedela. Kar dobra je, če odmislim, da jo ob zalivanju raznašam naokoli na podplatih. Vsega se prime: mokrih podplatov, mokre kangle, motovilca, solatnih listov ... A plus odtehta, imam jo že drugo leto. Na prostem hitreje propade, pod streho pa ista lahko služi tudi 3 sezone. Miskant mi je sicer še boljši, a tehtnico prevesi cena. Vendar le, če kupiš Lenabox v 20 kg pakiranju. Manjša pakiranja so pa cenovno kar tam-tam z miskantom.

Slama se mi izredno dobro obnese na prostem na gredi s česnom, kjer z njo takoj po sajenju povsem napolnim jarke med vrsticami. Odpade vsakršno pletje in okopavanje, ker ostane zemlja rahla, od plevela se pa le sem in tja pojavi kak večje sorte, ki ga z lahkoto izpulim.

Bicikel je napisal/a:
muha je napisal/a:

Slama se mi izredno dobro obnese na prostem na gredi s česnom, kjer z njo takoj po sajenju povsem napolnim jarke med vrsticami. Odpade vsakršno pletje in okopavanje, ker ostane zemlja rahla, od plevela se pa le sem in tja pojavi kak večje sorte, ki ga z lahkoto izpulim.

Sicer bi sodilo bolj v drugo temo ...
Kakšna pa je pri česnu približna količina na 1m2? Ali pa za koliko m2 imaš eno 20kh balo?

Bi tudi sam preizkusil.

Tu si me pa našel. Vse delam od oka. Takole na grobo bi rekla, da z 20 kg pakiranjem na moj način pošteno prekriješ kakšnih 20 m2 . Manj skoraj gotovo ne, lahko pa da več. Slama je močno stisnjena, se moraš kar potruditi, da jo dobiš po plasteh narazen. Kupi najprej eno, ostalo dokupiš, ko boš videl, kako izpade.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Dobro jutro, radnička klasa foruma Very Happy .

Ravnokar sem obilno zalil plodovke. Davek na streho.

Sedaj pa je že čas da plodovke dobijo zastirko. Bi dal kar Lenabox slamo in miskant. Je kdo letos že nabavljal; kakšne pa so letos cene?

Upam, da je niso navili zaradi Ukrajine .... Rolling Eyes_________________mfranc
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Zdi se mi, da ni veliko dražja od lani. Za tri dvajsetkilogramske vreče (za sovaščanko) sem dala nekaj manj kot 50 € v naši KZ, ki je med dražjimi. Lani so bile nekaj čez 12 €. Pri Agroclair Zbilje so po 10,21, ampak bi še morala iskati, kje to pravzaprav je.

Zase sem jo imela še od lani. Nekaj v bali, nekaj pa tiste, ki sem jo shranila izpod tunela.

Miskant je malenkost bolj priročen za raztros, cena pa kar nekje v istem rangu.

Plamenka, ti si ga lani imela, če sem si prav zapomnila? Kako se je obnesel?
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Meni se je lani miskantus dobro obnesel, pri nekaterih rastlinah ga imam tudi letos. Te Lenabox slame pa ne poznam. Kakšne imate pa izkušnje tisti, ki ste uporabljali že oboje?_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
Plamenka

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Muha, imela sem ga lani in letos tudi. Glede zalivanja je v redu in plevela ni.Zanimivo pa je, da so lani paradižniki v primerjavi s prejšnjimj leti rasli počasneje in rodili kasneje in letos je podobno. A dvomim, da je povezano z zastirko, prej z vremenom.
Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

Zastirka gotovo poskrbi, da so tla spodaj hladnejša ob neposredni sončni pripeki. Včasih je to veliko bolje, včasih pa ima tudi malce stranskega učinka.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Plamenka: bi znalo biti tudi zaradi zastirke, ker, kot piše Pepe, poskrbi, da tla ostanejo hladnejša, paradižnik pa ljubi toploto. Bom videla letos. Pod enim tunelom sem potresla slamo, pod drugim pa zastrla s populjenim zelenjem, ki hitreje preperi. Morda bo kaj na tem, saj se v tem drugem brez slame že barvajo prve jagode Super Sweet 100 pa je na lokaciji, kjer ponavadi kasni.

In pa še nekaj je: nekje imam v spominu, da zastirka za razpadanje koristi dušik, se pravi, da ga jemlje paradižnikom. Bi bilo morda zato treba pod zastirko vreči nekaj več briketov gnojila?

Praviloma zastiram šele, ko nastopi vročina.
mfranc

Plamenka je napisal/a:
Zanimivo pa je, da so lani paradižniki v primerjavi s prejšnjimj leti rasli počasneje in rodili kasneje in letos je podobno. A dvomim, da je povezano z zastirko, prej z vremenom.

Plamenka, je povezano z zastirko. Organska zastirka v začetku rastlinam odvzame dušik, za presnovo v kompost; ko se dodobra prelevi v kompost pa hvaležno pomaga paradižniku. Torej pomoč z zakasnitvijo._________________mfranc
mfranc

No, zjutraj sem malo preveril dostopnost in cene obeh. Cene se po trgovinah ne razlikujejo mnogo (razen da je praviloma ceneje pri proizvajalcu/uvozniku)
zato sem jo mahnil kar v Bauhaus. Tule imam račun:

miskantus 7 kg - 5,95, vzel sem štiri vreče

slama Lenabox 17 kg - 7,99, posvojil sem zadnjo vrečo :-)

V načrtu imam dati zastirko na dve gredi po 5 m2. V kolikor mi kaj ostane, pa nič hudega, imam še kakšno golo gredo.

Dal bom slamo spodaj, čez pa miskant, če se ta res bolje porazporedi. Muha, kaj meniš?

So pa imeli v Bauhausu še celo paleto slame Lenabox 7 kg - 4,99 €

Seveda, 17 kilska vreča je absolutni favorit Very Happy_________________mfranc
Odgovori