Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2016

Odgovori
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Zanima, zanima - napiši kaj več, prosim!_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
gun

Odgovor Napisal/-a gun »

No flaso izberemo najprimernejso ta je ponavadi od radenske ker ima vboklino na sredini in se jo lepo priveze na kol.
Na zamasku izvrtamo najmanso luknjico in v zamasek damo kos blaga- kako staro cunjo in privijemo.
Plastenko privezemo na kol in v njo stresemo malo zemlje da zamaši luknjo. Nato natočimo vodo in pogledamo ali ustrezno kaplja. Če premalo kaplja probamo zamašek malo odviti če pa preveč oziroma da voda kar teče dodamo zemljo da se luknja zamaši.
Stestirano je in deluje edino še kar nisem je to da ko se zemlja posuši v plastenki nevem ce bo kapljalo takoj na začetku ampak mislim da bo. Poročam kaj več po deževnem vremenu.
Lp
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Gun, kaj misliš, bo dovolj tudi v vročini in sončni pripeki? Se ne bodo kaplje posušile takoj, ko bodo kanile na zemljo? Običajno take plastenke do 3/4 zakopljejo v zemljo.
gun

Odgovor Napisal/-a gun »

Mislim da bi cel liter in pol zadostoval saj pronica dovolj globoko. Bomo videli ampak mislim da bo dovolj.
jernejbevk

Odgovor Napisal/-a jernejbevk »

Zdravo. Letos smo posadili sorto Cocktail Supersweet 100 F1. Rastline lepo rastejo in tudi že cvetijo, a sem opazil, da se pri nekaterih začenjajo robovi listov zvijati navzgor. Je to normalno za to sorto ali jim česa primanjkuje? Imam jih posajene v loncih, gnojim pa s tekočim gnojilom za paradižnike. Pred tremi dnevi sem jih tudi foliarno gnojil z bakrom (prav zaradi tega zvijanja listov).

Matic

Odgovor Napisal/-a Matic »

gun, zanimiv sistem, imam pa vsaj dva pomisleka:
- muha je omenila, da se utegne del vode posušiti, ko bo na razgretem površju zemlje. Bojim se, da globoko voda ne bo prišla, korenine pa bodo - vajene zemlje zgoraj - ostale bolj pri površju, kot če bi plastenko zakopal v zemljo.
- dobro bi bilo, da voda ki kaplja, ni v direktnem stiku z rastlino (na sliki se mi zdi, da bi to lahko bili listi). V kombinaciji z dvigom temperatur, ki se kmalu obetajo, tvegaš pojav glivičnih obolenj...
gun

Odgovor Napisal/-a gun »

Luknja je na sredini zamaška. Plastenka pa ima samo dno odrezano in nic drugega.
Vse je mogoče da korenine ne bojo dovol globoke ampak za poizkus bo. Tekom sezone bomo videli kako bo. Trenutno kaplja po enem listu vendar bo odstranjen saj jih je treba se prisuti z zemljo in nebo motece.
Ce bo voda prehitro izhlapela bom povecal pretok kapljanja.bomo videli.
Vsekakor pa je ucinkovitejse kot zalivanje z zalivalnikom.
Pa še to sem pozabil omenit da tovrstni sistem je za nocno namakanje saj so temperature precej nizje in ni nobenega problema.
Lp
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Midva sva najprej imela eno plastenko v zemljo z luknjicam na zamaških. Večkrat se je zapacalo.

Sedaj damo eno plastenko brez zamaška najmanj 10-15 cm globoko. V to plastenko damo drugo plastenko z zamaškom z dvema luknjicama malima. Da pa ne pada smetje v to zgornjo plastenko, narežem stare komarnike (tisto mrezo, ki se nalepi na okna) na kose in jih privežem na zgornjo plaststenko.

Sem super zadovoljna. Voda pa počasi kaplja v globino korenin. Zgoraj pa zasenčim ali z zelenjem ali z zastirko.
_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
notranjka

Odgovor Napisal/-a notranjka »

Jaz plastenko dam nekje 3/4 v zemljo.Tudi v posode in korita

Dam pa tudi jaz pokrovčke stran.V luknjico vržem kakšen kamenček ali kepico zbite zemlje in potem tako malo vodo zaustavi da prehitro ne steče._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Matic

Odgovor Napisal/-a Matic »

Ko smo pri idejah.
Zelo všeč mi je tale. Praktična bi lahko bila pri prisotnosti virusne okužbe zemlji (že poznano) ali neugodne prsti.
Bela prevleka zmanjša segrevanje sicer črnega lonca in posledično izhlapevanje. Nekaj dodatne zastirke sicer ne bi škodilo.
Spremenil bi edino sistem privezovanja, kjer se mi zdi da tu vrv le prosto visi in se paradižnik vzpenja. Nisem še poskusil, je pa več ljudi kritiziralo nestabilnost. Sistem Florida Weave bi bil najbrž primernejši.

Odgovori