Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - I.
Živjo!
Doma imamo že kar nekaj let 8 ameriških borovnic. Letos sem prvič opazila, da so nekatere borovnice na otip mehkejše, na njih sem opazila majhne luknjice, iz katerih se pocedi sok, če borovnico stisnem. V nekaterih sem, ko sem jih odprla, našla nekaj milimetrov velikega belega črva. Ima kdo izkušnje s tem škodljivcem? Kako se ga lahko znebim?
Hvala za pomoč!
Upam, da imate letos ostali več veselja z borovnicami kot jaz!
Doma imamo že kar nekaj let 8 ameriških borovnic. Letos sem prvič opazila, da so nekatere borovnice na otip mehkejše, na njih sem opazila majhne luknjice, iz katerih se pocedi sok, če borovnico stisnem. V nekaterih sem, ko sem jih odprla, našla nekaj milimetrov velikega belega črva. Ima kdo izkušnje s tem škodljivcem? Kako se ga lahko znebim?
Hvala za pomoč!
Upam, da imate letos ostali več veselja z borovnicami kot jaz!
Mateja1!
Napiši med tvoje podatke kraj bivanja.
Črvička pa je zalegla Plodova vinska mušica (Drosophila suzukii).Okuži pa vse sadje z nekoliko tanjšo lupino:borovnice,jagode,grozdje,maline......Populacijo lahko zmanjšaš
če nastaviš 1/2 l plastične steklenice,ki imajo v zgornji tretini navrtane tri
luknje premera cca 5mm.V steklenico naliješ 1 dl jabolčnega kisa in
obesiš med sadeže.D.suzukii izhaja iz Kitajske.Pred časom sem že
opozarjal na ta problem.Mušica se hitro širi zato priporočam vsem
preventivo!Mi imamo nastavljenih nad 200 stekleničk.
Pozdrav! ferdo36_________________Narava vse povrne!
Napiši med tvoje podatke kraj bivanja.
Črvička pa je zalegla Plodova vinska mušica (Drosophila suzukii).Okuži pa vse sadje z nekoliko tanjšo lupino:borovnice,jagode,grozdje,maline......Populacijo lahko zmanjšaš
če nastaviš 1/2 l plastične steklenice,ki imajo v zgornji tretini navrtane tri
luknje premera cca 5mm.V steklenico naliješ 1 dl jabolčnega kisa in
obesiš med sadeže.D.suzukii izhaja iz Kitajske.Pred časom sem že
opozarjal na ta problem.Mušica se hitro širi zato priporočam vsem
preventivo!Mi imamo nastavljenih nad 200 stekleničk.
Pozdrav! ferdo36_________________Narava vse povrne!
Pri nas imamo srečo, in nam ni treba kuhati marmelade . Zato poskrbijo kosi.
Na katere pa se človek sploh ne more zanesti, včasih čez poletje kar izginejo ...
Letos so nam pomagali po malem zobati borovničke, tako da je bilo recimo Chandlerja in Coville kljub skupnem zobanju vsak dan več zrelega.
Izgleda pa, da so letos domači kosi na vrsti, da so v goste povabili vso žlahto . Tako neke tri, štiri dni z vseh koncev napadajo borovničke in vsak dan jih je več; od zore do mraka dežurajo po drevju okrog borovnic in so prav užaljeni, če jih motim s svojo prisotnostjo .
Jim je uspelo, da so predvsem zgoraj navedeni sorti bili danes zjutraj obrani do golega, oziroma do rdečih, nezrelih borovničk .
LP_________________mfranc
Na katere pa se človek sploh ne more zanesti, včasih čez poletje kar izginejo ...
Letos so nam pomagali po malem zobati borovničke, tako da je bilo recimo Chandlerja in Coville kljub skupnem zobanju vsak dan več zrelega.
Izgleda pa, da so letos domači kosi na vrsti, da so v goste povabili vso žlahto . Tako neke tri, štiri dni z vseh koncev napadajo borovničke in vsak dan jih je več; od zore do mraka dežurajo po drevju okrog borovnic in so prav užaljeni, če jih motim s svojo prisotnostjo .
Jim je uspelo, da so predvsem zgoraj navedeni sorti bili danes zjutraj obrani do golega, oziroma do rdečih, nezrelih borovničk .
Ne vem ali se ti "fajn" zdi to ali si jezen? Če si jezen in hočeš Naravno selekcijo, pri meni je še en mačkon na oddajo. Ima Lovski pedigre, zato ti za kose, voluharje, miši, podgane in ostalo ni treba skrbeti. Polžev ne lovi, lovi pa tudi "kebre". _________________S Spoštovanjem, LZ Janez L
...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti, ni greh...
...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti, ni greh...
če ne bi zaščitil borovnice pred ptiči, ne bi imel kaj zobat. Naredil sem za dve vrsti AB konstrukcijo 2m visoko, 4m široko, 20m dolžine, zgoraj sem dal protitočno mrežo, s strani mrežo proti ptičem. Drugače žal ne gre. Na drugi strani hiše imam nekaj borovnic nezaščitenih, od njih nimam nič, saj ptiči še nedozorele napadajo.
Saj sem rekel, da se na kose ne morem zanesti - lani so spokali in jih ni bilo celo poletje .
Seveda pa večino let borovnice prekrijem z mrežo; samo malo pogulil sem se .
Sicer so mi enkrat škorci v dnevu porabutali 2/3 pridelka; ampak tole sedaj še nisem doživel, da so kosi pobrali vse do polzrelih jagod .
JANEZ L, tvoja ponudba je zelo zanimiva; takole med nama povem, da bi včasih najraje kakšnemu kosu vrat zavil , ampak saj veš, dandanes smo ljudje tako fini ... .
Seveda pa večino let borovnice prekrijem z mrežo; samo malo pogulil sem se .
Sicer so mi enkrat škorci v dnevu porabutali 2/3 pridelka; ampak tole sedaj še nisem doživel, da so kosi pobrali vse do polzrelih jagod .
JANEZ L, tvoja ponudba je zelo zanimiva; takole med nama povem, da bi včasih najraje kakšnemu kosu vrat zavil , ampak saj veš, dandanes smo ljudje tako fini ... .