Grah - Pisum sativum

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Jaz sem pa telefon obirala kar 3x. Sproti vse, kjer sem ocenila, da so zrna že dovolj formirana.

Imajo sedaj kak nov kultivar, ki se obnaša drugače?
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Jaz vsak grah obriram večkrat. Vsaj 3x - 5x. Nemogoče, da vse naenkrat ( enakomerno ) dozori.
Obiram sproti, ker če pustiš predolgo stroke gor, zrna zgubijo sladkobo.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Mogoče sem malo nerodno razumel/zapisal - mišljeno je kot nadaljevanje vprašanja "... ali se lahko ponovi?"
Telefon se pri nas seje le enkrat (v eni rundi), večkrat ne. Da dozori rabi kakih 90 dni in potem postane zanj pretoplo.

Seveda se pa vsakega (vsako sorto) obira večkrat, se razume.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

mravlja: mislim, da sem vprašanje narobe razumela jaz. Sejati je telefon res smiselno le enkrat in to dokaj zgodaj.
aladin

Odgovor Napisal/-a aladin »

Berem od spodaj navzgor... pa gledam če slučajno nisem na forumu skupaj s Samsungom, Applom, Huaweiem in drugimi... prva misel pa je bila, da pridem pomagat iskat izgubljene telefone Smile
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Ha, ha, da ne bo sedaj kdo, ki bo ultra hitro prebral, posadil ali posejal svoj Apple, računajoč na dober pridelek. bhuahahaha bhuahahaha In potem trdil, da je bilo seme slabo, ker ni nič vzklilo. Cool
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Telefon je res super sorta. Ima dolge stroke, v njih pa velika okrogla zrna. Tudi jaz ga mislim letos posadit eno vrsto, ker se mi je od vseh sort najbolje izkazal.
Pred leti sem ga nehala gojiti, ker res rabi močno in visoko oporo in sem mislila, da bo lažje z nizkimi sortami, a jih po rodnosti prekaša. Tako bom letos grahu namenila manj prostora in posejala telefon._________________naredimo svet lepši
sončece

Odgovor Napisal/-a sončece »

Je kdo imel kdaj vijolično sorto graha blauwschokker, ki zraste v višino 1,5m?_________________Smeh je sončni žarek duše.
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Pozdravljeni

Jaz sadim nn sorto visokega grah, ki mi ga je dala pokojna teta. Meni je dober in mi veliko da. Posadim ga kmalu in visoko zraste.
Čim so stročki dolgi 4-5cm jih začnem trgat za juhice in pa za v riž.

Vedno ostane nekaj strokov, ki se debelijo in ko postanejo oveli, jih potrgam, zluščim in dam v zamrzovalnik.
Od začetka je tega bolj malo, potem ko pa imam dovolj juhic, začnem pa luščit in naluščim postopoma 1 do 1,5kg.

Na koncu gradbene mreže, ki je dolga 1,7m pa en kupček posajenega graha pustim in ne trgam, dokler ni suh, da ga imam potem za seme. Tudi tega zluščenega dam v zamrzovalnik.

Sadim ga že cca 35 let. Meni je dober. Pa še nekaj. Ko grah z vsem pospravim se še vedno najde nekaj suhih strokov, ki pa jih posadim za ograjno mrežo in imam še pozno jeseni tja do slane svež grah.

Na drugo stran te mreže posadim kumare za vlaganje, ki se lepo vzpenjajo po grahu. Grah od pol metra naprej porežem.

Pa lep pozdrav_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Cinija1, hvala za tole poročilo. si mi dala idejo, kam posaditi kumare. Letos bom namreč po dolgem času gojila visok grah (telefon), ki mi je zelo všeč, razen, da zrste zelo visoko. No, letos mu bom napravila močno oporo, da bi na drugo stran res lahko posadila kumare..._________________naredimo svet lepši
Odgovori