Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2013

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Voda, poenostavi. Še jajca dodaj na sonce pa se ti bo sataraš kar sam skuhal Wink Laughing Laughing . Šalo na stran, saj bo kmalu bolje. Še par dni zdržimo, pa bo.
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Voda, ne vem kakšno imaš situacijo glede vrta v Istri, ampak proti šojam in vročini bi utegnila pomagati protitočna mreža. Žal pomaga tudi proti čebelam in ostalimi opraševalci. Ampak v tej vročini se večina cvetov itak posuši, delajo le še nekateri češnjevci. Pri ostalih kakšnih etaž cvetov sploh ni, ker so odpadli, zato bo tudi pridelek precej manjši.
andreja62

Odgovor Napisal/-a andreja62 »

Hvala plamenka. Upam, dato moje ni pegavost.Škropim pa vedno pod večer. Kako pogosto pa škropite s sodinim škropivom?_________________Andreja
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Bicikel, za opraševanje zadostuje že samo da veter malo zapiha. Saj spomladi, ko imamo paradižnike notri, stresamo, da se oprašijo.

Voda, vidim, da imaš še bolj vroče, kot mi. Letos imamo res same ekstreme.

Andreja, jaz škropim z biosodinim fungicidom samo, če se že pojavi bolezen, tako da jih že dolgo nisem. Pa pred dežjem bom, kot preventivo pred plesnijo. Sem jih pa letos na veliko škropila z Neem tonikom, zaradi rastlinjakovega ščitkarja. Trenutno se je malo umiril, a mu vročina ne paše? Twisted Evil
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

ne pretiravam, vroče je kot v peklu. listje je že pred mesecem dni začelo rumeneti. sploh ni varijante, da se sprašujem ali je to ali ono. sem že pomislila na to protitočno mrežo, a potem si povem, če ne bo šlo bom na trgu dala 8 kun za kg paradižnika. porabim, sicer ne pogosto a takrat zelo izdatno na cca 5-6 dni veliko vode /probam z prstom/. vrtlarji imajo lastne vodnjake tako, da jima je seveda ceneje. jaz sem verjetno že veliko kg, paradižnika pojedla, če jih prdelam v porabljeno vodo. (pa še vrtnice, pa še to in ono).

ne pozabite v posode za živali dejat vodo, prosim vas. te so res uboge. tiste na tleh in tiste v luftu. plazeče, hodeče in leteče. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Polarbear, je kakšna možnost, da dobimo nekaj originalnih semenčkov tvojih medvedkov? Sicer sem spravil semena svojih, ampak nisem 100% v čistost. Semena sem vzel iz največjega, ker je tisti edini izoliran zrastel najmanjši od vseh. Embarassed
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Tole sem pravkar nabrala in gre danes v predelavo.

Paradižnike sem zadnjič malo okregala, ker jih je bilo tako malo, pa jih je danes končno toliko, da se mi splača kuhat. Presenečena sem, da sem našla samo 3 bučke (zraven so paradižniki za fermentacijo, da se ne zamešajo), čeprav jih že nekaj časa nisem nabirala. Pa je bilo in je polno cvetov, no, zdaj je tudi še nekaj mladih. Kumar je bilo nekaj, a ne toliko, kot sem pričakovala, zato sem jih še pustila. Po moje je vsem rastlinam krepko prevroče, še posebej tistim v rastlinjaku. Pa nekaj rastlinjakovih ščitkarjev je spet letalo okoli. Twisted Evil Danes zvečer sem mislila zaradi jutrišnjega dežja - neurja paradižnike poškropiti z biosodinim fungicidom, a jih bom morala z neemovim tonikom.
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Vau, Plamenka, kak pridelek!
Pri meni bo letos sreča, če bom vse skupaj toliko pridelala, saj mi večina paradižnikov šele zdaj nastavlja plodove, celo kljub tej vročini.
Kako bi bilo lepo, če ne bi bilo te preklete pršice, ki mi je skoraj vse uničila. Rastline sem sicer uspela rešiti, a pridelek bo izgleda izredno pozen, ali pa ga tudi ne bo, če bo jesen kratka.

Imam sicer kar nekaj sort, ki so lepo preživele in mi tudi rodijo, ampak večinoma so to le drobižki in nekaj sort, ki ima nastavljenih le prvo vejico plodov od pred napadom. Nekaj bo, seveda pa bo večina šla za semena...

PS: kako se imenuje tisti vijoličen čili ali paprika?_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Debato o indukcijskih kuhalnikih in predelavi paradižnikov na prostem sem premaknila SEMLE_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
bodika

Odgovor Napisal/-a bodika »

Plamenka lep pogled na to raznolikost.Pri meni od večjih paradižnikov ni še nobeden dozorel.Lepi so zeleni,nikakor nočejo dozoret.
Odgovori