Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Citrus

Odgovori
dafo

Odgovor Napisal/-a dafo »

Muha hvala za komentar. Upam, da se iz napisanega razbere tudi to, kako " zakomplicirane" lahko postanejo zahteve za skrb, kadar imamo opravka z rastlinami, ki niso domače v našem okolju, citrusi so primer rastlin, ki so pri nas kot vlončena različica najpogostejša drevesna vrsta v domovih. Kadar na parkiriščih sejmov in trgovinskih centrov vidim polne prtljažnike vlončenih dreves citrusov, polnih plodov, se mi ponavadi porodijo vprašanja, kaj se z vsemi temi rastlinami zgodi v naslednjih tednih, koliko jih konča življenje na okenski polici nad radiatorjem po nekaj tednih od nakupa, ko rastlina začne hirati zaradi neustreznih razmer to maltretiranje pa vedno pripelje do istega končnega rezultata. Še posebej, ker se prodaja ("akcijska") teh rastlin začne jeseni in konča spomladi, ravno takrat, ko so za obstoj rastline nujne primerne razmere za prezimovanje.
Zaradi kombinacije priljubljenosti in zahtev za skrb so citrusi med vsemi drevesnimi vrstami najpogostejši talci nepremišljenega nakupovanja "z očmi".
stara postaja

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Dafo, kakšni so optimalni pogoji za prezimovanje v hiši? Poskusila sem že vse, pa bolj ali manj neuspešno.
Oprosti, če si o tem že pisal...lp_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
dafo

Pozdravljena stara postaja, zaradi obsega vseh dejavnikov, ki vplivajo na uspešno prezimovanje, ti vseh informacij (zalivanje, priprava substrata,...) na kratko ne morem in ne bom napisal, lahko pa v splošnem napišem, kakšno je primerno okolje za prezimovanje.
Pri upoštevanju dejstva, da nimamo namena rastline preko zime dodatno osvetljevati ali dogrevati koreninske grude je najprimerneje, če je rastlina na temperaturi približno 15°C (kar je tik nad spodnjim temperaturnim pragom aktivnosti korenin) in na svetlem a nikakor ne direktno osvetljenem mestu. Druga možnost pri upoštevanju enakih dejstev (da nimamo namena rastline preko zime dodatno osvetljevati,...) je, da je rastlina na temperaturi okrog 10°C in na temnem prostoru, v tem primeru je rastlina praktično v popolni hibernaciji, kar je nujno upoštevati predvsem, ko tako rastlino zalijemo. Nekaj pozornosti je dobro nameniti tudi vlažnosti zraka, spodnja meja je 45%, na ta način preprečimo morebitno odpadanje listov kot posledica dehidracije zaradi neaktivnosti korenin v hladnih mesecih, hkrati pa vlažno okolje tudi ne ustreza nekaterim škodljivcem, kot so volnate uši in rdeče pršice in je zato manj možnosti za njihov pojav. Poleg tega pa veljajo tudi "splošna" pravila, denimo da prostor ni stalno prepišen a ga moramo kljub temu občasno prezračiti.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Dve vprašanji:

- naj še dodam kaj gnojila za citruse, oziroma kdaj je treba prenehati z dognojevanjem ?

- glede na prejšnji zapis je torej pozimi priporočjivo, da limono/citrus občasno popršimo z vodo po listih ?
dafo

Andrej, tako je, pršimo z vodo. Če je rastlina na temnem in na 10°C, potem to igra manjšo vlogo kot če jo imamo na svetlem in toplejšem mestu, v tem primeru je bolje, če je vlažnost zraka v okolici rastline tudi višja (60-70%). Zadnje dodajanje gnojila opravimo najkasneje v začetku septembra, kasneje se posvetimo postopni pripravi rastline na zimski počitek.
stara postaja

Hvala za odgovor. Bega me, kaj bo z malimi limonicami, če
je ne bom zalivala. Prejšnjo zimo so mi vse odpadle, zalivala sem toliko, da ni bilo listje uvelo, temp. je bila 15-18 stopinj, ob oknu ob zaprtem radiatorju.
Leto pred tem sem poskusila pri 10 st., skoraj brez zalivanja, ob oknu ob pičli svetlobi. Odvrgla je tudi listje._________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
dafo

Kot sem napisal, glede razmer, veljajo okvirna priporočila. Izredno pomembno vlogo ima primeren substrat, ta določa, ali je območje korenin prepojeno z vlago, ali se korenine lahko med posameznimi zalivanji vsaj delno osušijo (da niso celotno obdobje v vlažni zemlji). Če grem tako naprej, ima zelo pomembno vlogo tudi postopno prilagajanje na razmere za prezimovanje, če rastlino prilagajamo počasi na spremenjene razmere se listno tkivo lahko prilagodi na drugačne razmere (kar sem napisal pri tekstu o listih), če postopnega prilagajanja ni potem rastlini listi predstavljajo oviro pri spopadanju z novimi razmerami, ker v tem primeru listi ne pripomorejo k boljši rasti, so pa deli rastline skozi katere hlapi voda in ob predpostavki, da je korenine ne zagotavljajo (ker mirujejo) to na daljši rok pomeni, da bo rastlina pravzaprav dehidrirala, rastlina se temu zoperstavi tako, da odvrže liste. Še zdaleč pa ni to edini mehanizem, ki pripelje do odpadanja listov, je zgolj razlaga kako pride do sindroma zimskega odpadanja listov (WLD), obraten temu sindromu je citrusov edem, ki se pojavi, kadar so aktivne korenine (kadar je rastlina naprimer nad radiatorjem) listi pa ne ali pa ne dovolj, ker se ob okenskih steklih zadržuje hladnejši zrak, itn,...Nazadnje urejal/a dafo 21 Sep 2018 08:22; skupaj popravljeno 2 krat
dafo

Stara postaja, če lahko vprašam, koliko pa je plodov na drevesu in kako veliko je drevo, pa tudi kako velike so te "male limonce"?
stara postaja

Naštela sem pribl. 25 limon, od velikosti fižola do manjšega jajca.
Drevesce je visoko pribl. 1,7o m, obrezovanje mi dela težave. Izrezujem predvsem suhe vejice, ko želim oblikovati, pa ima ravno na koncih vej največ cvetov, potem pa se mi smili Embarassed . Posajena je v kupljen substrat za citruse, spomladi sem pognojila s kompleksnim gnojilom, čez leto je na terasi. Letos sem morala občasno odstraniti odvečno vodo (padavine), ampak je videti v dobri kondiciji. Prvi plodovi, ki so bili že gor, ko sem jo dala ven, so odpadli. Cvetela je namreč že pozimi in se tudi oplodila (ne vem kako, nisem nič pomagala). Zdaj me skrbi, če jo dam v temo na mirovanje, bodo limone zakrnele in odpadle.
Drugo drevesce je obilno cvetelo pozimi, pa vse odvrglo ob preselitvi na prosto, zdaj pa samo zeleni, nič cvetja in plodov. Kaj misliš, poskusim to prezimiti v temnem in hladnejšem prostoru, ono s sadeži pa v toplejšem in svetlem ob zmernem zalivanju? Ali pa se bomo poslovili, ker že težko obvladam težke lonce za nič...
Hvala za potrpljenje Embarassed in lp, Marija_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
dafo

Zdravo, svetoval bi ti, da vse plodove, ki so podpovprečno veliki odstraniš. Obrezuje se samo odmrle vejice, občasno se lahko izreže tudi bohotivke, koncev vej pa se ne obrezuje, če si nekdo želi, da bo limona rastla v kroglasti obliki, potem mora sprejeti tudi dejstvo, da je ne bo gojil zaradi plodov, ker teh ne bo. Glede vode svetujem, da v podstavek nasuješ pesek do vrha, tako rastlina ni nikoli v vodi, hkrati pa lahko vlaga hlapi iz podstavka, kar rastlini ustreza. Kar si napisala glede cvetenja pozimi, se ne sklada s tem, kar si napisala glede temperature na kateri si prezimovala rastlino, če rastlina miruje ne more hkrati cveteti in ni dober znak, če se rastlina loti cveteti pozimi, potem razmere niso optimalne. Plodovi se pri večini citrusov lahko razvijejo iz neoplojenih cvetov, zato ni čudno, če se pojavijo tudi plodovi kadar rastlina cveti v zaprtem prostoru. Plodovi ne bodo zakrneli in odpadli, če bo rastlina ustrezno prezimovala. Svetujem, da obe rastlini prezimuješ na zmerno nizki temperaturi (15°C) in ne v popolni temi.
Odgovori