Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2014
No to boš pa res imela dela, če jih boš barvno usklajevala. Sicer pa lepi čiliji
Meni so se Pimenta "zgodili", ko sem iskal kak čili z nekaj manj skovilov, kot jih imajo habaneri; recimo pol manj. Ampak sem nato ugotovil, da tale vragec ni od muh in nima dosti manj skovilov kot habaneri. Tako da za drugo leto zopet iščem čilije s nekje 100.000 do 150.000 SCU. Letos pa jim bodo najbližji Ring of Fire, 70.000 do 80.000 SCU. Ampak so žlahta od Cayennov, in še ne vem kako jih bom sprejel za svoje .
Sem pa sedaj vesel, da so Pimenta doma, nekako nov izziv. Kako obdržati njihove lepe, zglancane liste. Se bojim, da moja celinarska klima ne bo čisto dorasla temu .
Uh, brez panike - so skromni kot le kaj. In jim je tudi v celinski klimi rado prevroče. Sam jih senčim tako, da sta lonca postavljena v popoldansko senco borovnic. Lani v tisti vročini pa sem jih še dodatno senčil s senčilno tkanino.
Zelo so prijazni za prezimitev, in so čisto zadovoljni s temperaturami, pri katerih ostali čiliji že propadajo. Takole čez palec so zadovoljni s cca 5° C manj kot ostali "ravninski" čiliji.
Idealni za prezimitev pri nas revčkih, ki nimamo ogrevanih rastlinjakov, ali pa razkošnih zimskih vrtov z obilico sonca . Ali pa mediteranske klime ...
LP_________________mfranc
Meni so se Pimenta "zgodili", ko sem iskal kak čili z nekaj manj skovilov, kot jih imajo habaneri; recimo pol manj. Ampak sem nato ugotovil, da tale vragec ni od muh in nima dosti manj skovilov kot habaneri. Tako da za drugo leto zopet iščem čilije s nekje 100.000 do 150.000 SCU. Letos pa jim bodo najbližji Ring of Fire, 70.000 do 80.000 SCU. Ampak so žlahta od Cayennov, in še ne vem kako jih bom sprejel za svoje .
Sem pa sedaj vesel, da so Pimenta doma, nekako nov izziv. Kako obdržati njihove lepe, zglancane liste. Se bojim, da moja celinarska klima ne bo čisto dorasla temu .
Plamenka je napisal/a: |
Kakšne posebne zahteve pa ima Rocoto? Me zdaj kar malo skrbi. Zaenkrat z njim ravnam enako, kot z ostalimi. |
Uh, brez panike - so skromni kot le kaj. In jim je tudi v celinski klimi rado prevroče. Sam jih senčim tako, da sta lonca postavljena v popoldansko senco borovnic. Lani v tisti vročini pa sem jih še dodatno senčil s senčilno tkanino.
Zelo so prijazni za prezimitev, in so čisto zadovoljni s temperaturami, pri katerih ostali čiliji že propadajo. Takole čez palec so zadovoljni s cca 5° C manj kot ostali "ravninski" čiliji.
Idealni za prezimitev pri nas revčkih, ki nimamo ogrevanih rastlinjakov, ali pa razkošnih zimskih vrtov z obilico sonca . Ali pa mediteranske klime ...
LP_________________mfranc
bobolino je napisal/a: |
meni so se čiliji čisto ustavili v rasti, odkar sem jih pred nekaj tedni presadila v malo večje lončke, fi ccq 12cm. Listi so začeli črneti, sicer le tu in tam, a na več sadikah, zato bom morala ponovno presaditi. Sumim na tisto eksperimentalno gnojilo, o katerem sem pisala tu gor. |
Boš presadila vse prizadete ali le nekaj od njih? Oglej si korenine. Če je stanje posledica gnojila, bi se prizadetost najbrž morala videti tudi na njih. Jaz bi korenine še oprala, da bi presadila popolnoma očiščene rastline. Mogoče celo tako, da bi tik okrog korenin nasula setveni substrat, ki je brez gnojil - v smislu posta po preobilni hrani .
Plamenka je napisal/a: |
Bicikel, tvoj Malaquetas zelo lepo kali. S Piripiri pa še veno ne vem, če bo kaj. Sem ponovno sejala. |
Ne vem, če je Plamenki kalil. Semena sem sejala kot vse ostale 26. 2. In danes sem doživela presenečenje, ko sem v predelku opazila 5 skaljenih rastlinic, z izrazito ozkimi kličnimi listi, 2 še nista odvrgli semenske lupine. Bomo videli, kajti ostali čiliji so, tudi nepikirani, ki rastejo s kupčkih po nekaj rastlin, veliki 10 do 15 cm. Tile malčki pa.......no, morda jih pa le shecamo do plodov. Če bi še malo počakali, bi bilo to 2 meseca!!! Če to ni rekord!
sqjam je napisal/a: |
Growing chillies: Effect of pot size https://www.youtube.com/watch?v=URPPQi903ZY |
Zažigalni čiliji
Boš šel šel na tako, brezkompromisno vzgojo?
Že kaj delaš na čilijih?
LP_________________mfranc
mfranc je napisal/a: | ||
Zažigalni čiliji Boš šel šel na tako, brezkompromisno vzgojo? Že kaj delaš na čilijih? LP |
Hej
Prvo leto se ukvarjam z vrtnarstvom. Malce za dušo, malce za telovadbo
Po resnici povedan sem si izbral sorto, ki je posebno vzgojena z namenom ohranjanja okusa ampak z manjšo stopnjo "pekočine", če se lahko tako izrazim.
Gre se pa za Jalapeno TAM.
Dve rastlini sta v loncu s cca 35cm premera. Vsaka v svojem seveda. Ampak čakata na lepše vreme.
Dve mam pa v 3, 5l loncih, ki ju bom z mesecem majem presadil na prosto.
Pa bomo videli razliko
Slike bom pa nalimal ob prvi priložnosti
MFranc, hvala, si me pomiril glede Rocoto. Bodo dobili malce manj sončen prostor.
Čudno, toliko sporočil je v tej temi, pa sem jih šele danes opazila. Ponavadi dobim na E-mail.
Sem pogledala, če imam jaz kakega takega med 100 in 150 skovilli. Od večine nimam podatkov, le Pequin gre v to kategorijo. Vendar pa ima majhne plodove, mislim, da ti taki niso všeč.
Glede ohranitve lepih vijoličnih listov pri Pimenti bi bilo dobro vprašati Twity-Pity-ja, če mu je uspelo ohraniti vijolične čez celo sezono.
Razmišljala sem, da bi prinesla čilije na Paradajz fešto pokazat (lani smo imeli le par primerkov), pa mogoče tudi za degustirat. Seveda, če bodo takrat že zreli. Ali pa na jesensko srečanje.Nazadnje urejal/a Plamenka 24 Apr 2014 13:08; skupaj popravljeno 1 krat
Čudno, toliko sporočil je v tej temi, pa sem jih šele danes opazila. Ponavadi dobim na E-mail.
Sem pogledala, če imam jaz kakega takega med 100 in 150 skovilli. Od večine nimam podatkov, le Pequin gre v to kategorijo. Vendar pa ima majhne plodove, mislim, da ti taki niso všeč.
Glede ohranitve lepih vijoličnih listov pri Pimenti bi bilo dobro vprašati Twity-Pity-ja, če mu je uspelo ohraniti vijolične čez celo sezono.
Razmišljala sem, da bi prinesla čilije na Paradajz fešto pokazat (lani smo imeli le par primerkov), pa mogoče tudi za degustirat. Seveda, če bodo takrat že zreli. Ali pa na jesensko srečanje.Nazadnje urejal/a Plamenka 24 Apr 2014 13:08; skupaj popravljeno 1 krat