Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2018
To si dobro omenil (vse navedeno ... Rastejo namreč zelo bujno, ker je mene malo zaneslo veselje, češ kako lepo zdaj pod streho in na toplem vse to gre, kakšna fajn džungla, čisto drugače, kot ko so se matrali v bolj surovih pogojih. Tako da logično ima vrh glave smisla to, da pač imajo preveč drugega dela in ne utegnejo zoreti. Nisem pa si predstavljal, da je tako zelo ali-ali. Se lotim pregleda in krajšanja.
Drugače je pa varianta tudi to, da jih porežeš na "smrt" (vrtnarsko sadjarski žargon), ko jim odstraniš vse vrhove vključno z glavnim in jim na brutalen način poveš kaj ti ni všeč. Pač tako ostane le plod in listje. Je pa to precej šokantno za rastline in ne vem kako to deluje na njih - mišljeno na bolj subtilni ravni.
Skratka, skrbi, da ostanejo brez nove rasti ni, ker bo kmalu pričelo masovno gnati iz vseh mogočih skritih brstov, pred tem pa bi morali paradajzki pričeti zardevati.
Seveda bo potrebna potem nagažiranost, da preurediš "afro look" v "regular mode".
Skratka, skrbi, da ostanejo brez nove rasti ni, ker bo kmalu pričelo masovno gnati iz vseh mogočih skritih brstov, pred tem pa bi morali paradajzki pričeti zardevati.
Seveda bo potrebna potem nagažiranost, da preurediš "afro look" v "regular mode".
crtj: še eno moje opažanje od lani. Preblizu paradižnikov (zaradi izkušenj, opisanih v mojem prejšnjem prispevku) je rasel tagetes in zajčki. Ta mini džungla je zasenčila spodnjo etažo in pri teh paradižnikih je druga etaža dozorela pred prvo. Če me spomin ne vara, jo je prehitela celo tretja. Enkrat sonca preveč, drugič premalo.
Potrpi do naslednjih dni za plod (od 14. do 17. 7.). Takrat po mojih izkušnjah paradižniki pospešeno dozorevajo.Nazadnje urejal/a muha 07 Jul 2018 09:30; skupaj popravljeno 1 krat
Potrpi do naslednjih dni za plod (od 14. do 17. 7.). Takrat po mojih izkušnjah paradižniki pospešeno dozorevajo.Nazadnje urejal/a muha 07 Jul 2018 09:30; skupaj popravljeno 1 krat
Tudi moji so bili letos predolgo zeleni, druga leta so prej dozoreli. Mislim, da je kriv tisti nenadni padec temperature in so zaradi tega malo zastali v razvoju. Tako tisti v rastlinjaku, pa tudi predsezonski so za nekaj časa obstali. Zdaj so se sezonski začeli počasi barvati, vsak dan odkrijem kje nekaj zrelih. Pri predsezonskih se mi je pa včeraj prvič zgodilo, da sem dopoldne za kosilo vse pobrala, zvečer sem pa videla še nekaj novih rdečih.
CRTJ, mislim, da se bodo tudi pri tebi vsak čas začeli barvati.
CRTJ, mislim, da se bodo tudi pri tebi vsak čas začeli barvati.
Ha!
Paradajzki so izvedeli, da sem se pritožil v forumu in da sem na poti na generalno čiščenje. Pa so takoj prostovoljno ponudili 3 BButcherje, 1 Black cherry in 1 Negrillo de Almoguerra. Nekaj je.
Zanimivo je, da tile, ki so zreli, so vsi dozoreli tako rekoč v temi ( = v hudem goščavju spodnjih 30-40 cm od tal).
Kot vidite na sliki, ima Negrillo tipalke, s katerimi spremlja dogajanje, verjetno so tako izvedeli, kaj se pripravlja.
Sicer sem porezal nekaj podivjanih zalistnikov in v tri krasne rastočih vrhov (in pri tem slučajno uničil še eno od treh glavnih vej čajote, ampak... saj ta reč rada raste).
Paradajzki so izvedeli, da sem se pritožil v forumu in da sem na poti na generalno čiščenje. Pa so takoj prostovoljno ponudili 3 BButcherje, 1 Black cherry in 1 Negrillo de Almoguerra. Nekaj je.
Zanimivo je, da tile, ki so zreli, so vsi dozoreli tako rekoč v temi ( = v hudem goščavju spodnjih 30-40 cm od tal).
Kot vidite na sliki, ima Negrillo tipalke, s katerimi spremlja dogajanje, verjetno so tako izvedeli, kaj se pripravlja.
Sicer sem porezal nekaj podivjanih zalistnikov in v tri krasne rastočih vrhov (in pri tem slučajno uničil še eno od treh glavnih vej čajote, ampak... saj ta reč rada raste).
-
- Kraj: Domžale
crtj je napisal/a: |
Kot vidite na sliki, ima Negrillo tipalke, s katerimi spremlja dogajanje, verjetno so tako izvedeli, kaj se pripravlja. |
@crtj, tele tipalke, oplojeni cvetovi, a nerazviti plodovi, so tipičen znak pomanjkanja ali nedostopnositi kalija. Če je to osamljen primer, je uredu, če pa je to prisotno tudi na drugih sadikah priporočam foliarno gnojenje. Količina in kvaliteta pridelka bi se morala bistveno povečati.