Stran 45 od 60

Objavljeno: So Jul 07, 2018 10:36 am
Napisal/-a crtj
To si dobro omenil (vse navedeno Smile ... Rastejo namreč zelo bujno, ker je mene malo zaneslo veselje, češ kako lepo zdaj pod streho in na toplem vse to gre, kakšna fajn džungla, čisto drugače, kot ko so se matrali v bolj surovih pogojih. Tako da logično ima vrh glave smisla to, da pač imajo preveč drugega dela in ne utegnejo zoreti. Nisem pa si predstavljal, da je tako zelo ali-ali. Se lotim pregleda in krajšanja.

Objavljeno: So Jul 07, 2018 10:54 am
Napisal/-a juglans
Drugače je pa varianta tudi to, da jih porežeš na "smrt" (vrtnarsko sadjarski žargon), ko jim odstraniš vse vrhove vključno z glavnim in jim na brutalen način poveš kaj ti ni všeč. Pač tako ostane le plod in listje. Je pa to precej šokantno za rastline in ne vem kako to deluje na njih - mišljeno na bolj subtilni ravni.
Skratka, skrbi, da ostanejo brez nove rasti ni, ker bo kmalu pričelo masovno gnati iz vseh mogočih skritih brstov, pred tem pa bi morali paradajzki pričeti zardevati.
Seveda bo potrebna potem nagažiranost, da preurediš "afro look" v "regular mode".

Objavljeno: So Jul 07, 2018 11:26 am
Napisal/-a muha
crtj: še eno moje opažanje od lani. Preblizu paradižnikov (zaradi izkušenj, opisanih v mojem prejšnjem prispevku) je rasel tagetes in zajčki. Ta mini džungla je zasenčila spodnjo etažo in pri teh paradižnikih je druga etaža dozorela pred prvo. Če me spomin ne vara, jo je prehitela celo tretja. Enkrat sonca preveč, drugič premalo. Confused

Potrpi do naslednjih dni za plod (od 14. do 17. 7.). Takrat po mojih izkušnjah paradižniki pospešeno dozorevajo.
Nazadnje urejal/a muha 07 Jul 2018 09:30; skupaj popravljeno 1 krat

Objavljeno: So Jul 07, 2018 11:29 am
Napisal/-a Plamenka
Tudi moji so bili letos predolgo zeleni, druga leta so prej dozoreli. Mislim, da je kriv tisti nenadni padec temperature in so zaradi tega malo zastali v razvoju. Tako tisti v rastlinjaku, pa tudi predsezonski so za nekaj časa obstali. Zdaj so se sezonski začeli počasi barvati, vsak dan odkrijem kje nekaj zrelih. Pri predsezonskih se mi je pa včeraj prvič zgodilo, da sem dopoldne za kosilo vse pobrala, zvečer sem pa videla še nekaj novih rdečih.

CRTJ, mislim, da se bodo tudi pri tebi vsak čas začeli barvati.

Objavljeno: So Jul 07, 2018 12:17 pm
Napisal/-a crtj
Ha! Smile

Paradajzki so izvedeli, da sem se pritožil v forumu in da sem na poti na generalno čiščenje. Pa so takoj prostovoljno ponudili 3 BButcherje, 1 Black cherry in 1 Negrillo de Almoguerra. Nekaj je.

Zanimivo je, da tile, ki so zreli, so vsi dozoreli tako rekoč v temi ( = v hudem goščavju spodnjih 30-40 cm od tal).

Kot vidite na sliki, ima Negrillo tipalke, s katerimi spremlja dogajanje, verjetno so tako izvedeli, kaj se pripravlja.



Sicer sem porezal nekaj podivjanih zalistnikov in v tri krasne rastočih vrhov (in pri tem slučajno uničil še eno od treh glavnih vej čajote, ampak... saj ta reč rada raste).

Objavljeno: So Jul 07, 2018 12:49 pm
Napisal/-a crtj
... In če ste morda pomislil, da tale Negrillo pa ni najbolj zvest svojemu imenu.... Jaz sem tudi pomislil, šel preverit označbe in zapiske in bi moral biti pravi. Razen če so me Poljaki malo nategnili. Okusen je v vsakem primeru.

Objavljeno: Po Jul 09, 2018 9:43 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Zaenkrat samo drobiž pobiram: Sungold, Red Robin, neki datljasti ter prvi približno zrel plod Black Cherry.
Debeluhi še štrajkajo ...


Objavljeno: Po Jul 09, 2018 11:45 pm
Napisal/-a Med_Ica
crtj je napisal/a:
Kot vidite na sliki, ima Negrillo tipalke, s katerimi spremlja dogajanje, verjetno so tako izvedeli, kaj se pripravlja.





@crtj, tele tipalke, oplojeni cvetovi, a nerazviti plodovi, so tipičen znak pomanjkanja ali nedostopnositi kalija. Če je to osamljen primer, je uredu, če pa je to prisotno tudi na drugih sadikah priporočam foliarno gnojenje. Količina in kvaliteta pridelka bi se morala bistveno povečati.

Objavljeno: Po Jul 09, 2018 11:52 pm
Napisal/-a Plamenka
Daes je bilo prvič, ko nisem pobrala vseh zrelih plodov za solato, ker jih je bilo več kot dovolj. Wink Če bo šlo tako naprej, bomo kmalu lahko kuhali prvo omako. Laughing

Objavljeno: To Jul 10, 2018 12:53 am
Napisal/-a Žlehtnoba
Uh ja, paradajzka pa je, da je veselje Very Happy

Sicer na "ta velke" tudi jaz še čakam, srednje veliki pa kar sproti zorijo._________________go with your instinct to live as you want