Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čajota - Sechium edule
Ste se tule že kaj hvalili, kdo ima najdaljšega? O poganjkih govorim , se mi je zdelo, da bo zadoščala žica nad gredami (za namestitev protitočne mreže). Horizontalne žice je okrog 5 metrov, vertikale, od tal do horizontalne žice pa približno dva metra.
Me je že Bicikel opozoril, da bo kriza, ampak vodoravno so poganjki prišli že do polovice poti, in če bo šlo tako naprej, jim bo v začetku avgusta zmanjkalo trase. Pustil pa sem rasti po šest poganjkov vsaki čajoti.
To je pa res totalno nora, neodgovorna rastlina!
_________________mfranc
Me je že Bicikel opozoril, da bo kriza, ampak vodoravno so poganjki prišli že do polovice poti, in če bo šlo tako naprej, jim bo v začetku avgusta zmanjkalo trase. Pustil pa sem rasti po šest poganjkov vsaki čajoti.
To je pa res totalno nora, neodgovorna rastlina!
_________________mfranc
Naše so tam nekako pri 3 metrih. Za prostor se bodo borile z lagenarijami, ki jim prihajajo nasproti po konstrukciji in so veliko bolj agresivne v rasti.
mfranc, boš pa poganjke obrnil za 180 °, se jih kar da usmerjati. Tudi listje ni zelo na gosto in jih lahko poljubno "pleteš" gor, dol,levo desno. Predlani sem en močan poganjek na ta način držala na mreži 1,5 x 2 metra. Brez škode za pridelek.
Moje se že pred več kot 10 dnevi imele prve ženske cvetove, a ker so moški še kar spali, so seveda neoplojeni odpadli. Danes cvetijo prvi moški, zato pa ženske nisem opazila nobene. . Ampak vsak čas le računam na prve plodove, saj se kaj odvije tudi mimo mojih oči.
mfranc, boš pa poganjke obrnil za 180 °, se jih kar da usmerjati. Tudi listje ni zelo na gosto in jih lahko poljubno "pleteš" gor, dol,levo desno. Predlani sem en močan poganjek na ta način držala na mreži 1,5 x 2 metra. Brez škode za pridelek.
Moje se že pred več kot 10 dnevi imele prve ženske cvetove, a ker so moški še kar spali, so seveda neoplojeni odpadli. Danes cvetijo prvi moški, zato pa ženske nisem opazila nobene. . Ampak vsak čas le računam na prve plodove, saj se kaj odvije tudi mimo mojih oči.
muha je napisal/a: |
mfranc, boš pa poganjke obrnil za 180 °, se jih kar da usmerjati. Tudi listje ni zelo na gosto in jih lahko poljubno "pleteš" gor, dol,levo desno. Predlani sem en močan poganjek na ta način držala na mreži 1,5 x 2 metra. Brez škode za pridelek. |
Uuuuu, tole je pa dober nasvet za prihodnje leto! Letos je neizvedljivo, ker so žice zasedene. Moral bi zapolniti vsako drugo žico, da bi imel prostor za ovinek .
Sicer sem našel varianto, malo jagrsko, da naredim podaljšek žic, tako da trase podaljšam za 15 m, tja do balkonske ograje ._________________mfranc
https://www.deloindom.si/vrt-in-zivali/zelenjavni-vrtovi/cajote-dobro-uspevajo-tudi-v-ljubljani_________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.