Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čebula - Allium cepa L.

Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Hm, hvala, Muha, ne bi smela biti, je nisem pulila lani, vsaj namenoma ne. Možno je pa pri nas vse, kot izgleda.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Je šla v cvet in je na poti v seme.

Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Pri meni tudi precej cvetov. Zdaj ne vem, če naj dam palico zraven in privežem ali je cvet sam dovolj stabilen, da ne ne bo zlomilo ?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Pri moji stoletnici-zimski luk, ki ima podobna stebla in socvetja, se cvet po pravilu zlomi, če ga ne privežem. In to čisto tik cveta, če je bolj spodaj, se prelomi na privezanem mestu.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Letos je na njivi ostalo precej čebule, ker je pri izkopu nisem našla. Sem prepozno pobirala in je ves nadzemni del že propadel. Pa tudi čebulice so bile majhne.
V tej topli jeseni so vse pozabljenke živahno odgnale in rastle kot za stavo. Zdaj so že velike rastline, ki jih pobiramo kot mlado čebulo. Zanima me, kako bodo rastline preživele mraz in zimo. Predvsem me zanima, kako bodo preživeli listi, ki so že zelo veliki. Imate kakšne izkušnje?

_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Če bo podobna "stoletnicam" bo zelenje čez zimo propadlo -zgnilo ali pa ga bodo pojedli polžki-, spomladi pa odgnalo na novo in naredilo, kar pač bo. Čebulo ali cvet.
brbr

Hvala, Muha za razmišljanje.
Čebulček, sajen jeseni, še pred zimo požene listke, ki dobro prezimijo. A so neprimerno manjši. Me prav zanima, kaj se bo zgodilo s tako velikimi listi. Fino bi bilo, da bi se kar najdlje obdržali, ker jih z veseljem jemo. Če bodo rastline prežive zimo, bodo pa zagotovo drugo leto pognale cvet._________________naredimo svet lepši
brbr

Včeraj sem na njivi naruvala nekaj "mladih čebul" za sprotno rabo. Čeprav je bilo od zadnjega obiska kar nekajkrat pod nulo, se kar dobro držijo. Malo so nastradali samo vršički listov. Če bo šlo tako naprej, jo bom pobirala vso zimo... Tisto, ki je letos zrastla iz semena, pa bom pustila. Mogoče drugo leto naredi lepe čebule...

IMG-20221228-143426_________________naredimo svet lepši
brbr

"Pozabljenke" so še vedno žive. Precej listov je sicer propadlo, a srčki so lepo zeleni in zdravi. Nekaj zelenih listov je objedenih (izgleda, da takale sveža zelenjava pozimi dobro dene tudi živalim...).

IMG-20230303-105938

Danes nabrana zaloga:

IMG-20230303-120515_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Točno tako, kot stoletnica. Srčki živi, ostalo pa kakor kdaj. Ampak te dni bodo vse, tvoje in moje, pričele hitro odganjati na novo in bo obilo mlade čebule.
Odgovori