Stran 45 od 107

Objavljeno: Po Nov 21, 2016 8:51 am
Napisal/-a franci
Letošnji pridelek kakijev sem vsega spremenil v sušenega. Dopade se mi, da grenkoba pri sušenju izgine, ostanejo samo sladki krhlji. Sem jih narezal na salamoreznico in posušil na sušilniku z mrežico. Zanimivo, da letos praktično ni bilo koščic v njih. Lansko leto skoraj v vsakem plodu, pa so bili iz istih dreves kot letos.

Objavljeno: Po Nov 21, 2016 9:11 am
Napisal/-a battagelli
Ne ne ni to naravna katastrofa.Je bolj odkrivanje tople vode.
Če bi poslušal nasvete g.Kodriča in g Vrhovnikove iz KGZ-NG pač teh sort ne bi sadil.
Želja po novem,drugačnem te pripelje velikokrat do tega da se pač ne izide.
Zamenjal sem jih z kaki TIPO.
To je zame še zmerom najboljši kaki.Moteči so pri njem samo črni kolobarji kateri se pojavijo na njemu,še posebno če je oplojen,

Franci letos imaš pač neoplojene kakije,zato nimajo koščic.So pa zato po okusu veliko boljši ._________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.

Objavljeno: Po Nov 21, 2016 9:33 am
Napisal/-a mravlja
battagelli,

pa vseeno, kakšno prst imaš, kakšna je globina zemljine ... ?

Objavljeno: Po Nov 21, 2016 9:54 am
Napisal/-a battagelli
Zemlja in njena globina sta vrhunska za kaki.Ne trpi suše niti mraza.Morda malo preveč vetrovno v jeseni,tako ,da moram spremljat vremensko napoved za burjo in ga obrat konec oktobra.
Problem je v sortah,katere niso vse ok,pa saj tudi pri drugih sadnih vrstah je enako.
Ker je pri nas stroka ponavadi zelo počasna,mi pa v želji po nekaj boljšem,drugačnem,Se pač tudi zalomi._________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.

Objavljeno: Po Nov 21, 2016 10:08 am
Napisal/-a mravlja
battagelli,

... se tako velika kaki drevesa, osemletna kot praviš, da kako precepiti ?

Objavljeno: Po Nov 21, 2016 10:25 am
Napisal/-a battagelli
Mogoče se jih da ,vendar mi je g. Kodrič svetoval da je najbolj smiselno v jeseni menjat rastlino.
http://www.primorske.si/Plus/7--Val/-Ce-ne-bomo--vlagali--bodo-v-dolini-gospodarili--d_________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.

Objavljeno: Po Nov 21, 2016 10:38 am
Napisal/-a mravlja
battagelli,

hvala za odgovor in povezavo;
lep dan ti želim

Objavljeno: Po Nov 21, 2016 4:24 pm
Napisal/-a tinko
Sinoči sem dal poskusiti "komisiji" kaki Tipo in Hiratamo, tako, da niso vedeli, kateri je kateri. Enoglasno je zmagal Hiratama. Slajši in bolj polnega okusa, mobene trpkosti.

Objavljeno: Po Nov 21, 2016 5:11 pm
Napisal/-a Bicikel
mravlja je napisal/a:

Tako lepe izrazito oglate plodove imata dva: Hiratanenashi (Hiratanejeva hruška) in Tone Wase (drugih ne poznam).
Hiratanenashi slovi kot eden najboljših japonskih PVA kultivarjev, tudi izjemno odporen na (japonski!) mraz. Je srednje pozna sorta. Tone wase je njegov klon, edina znana razlika je, da rodi dva tedna prej.
Tone Wase je tudi v naših univerzitetnih raziskavah dobil oceno odlično (linka v tem trenutku nimam, je pa raziskava na omrežju) in ga zelo priporočajo.


Verjetno ste iskali tole povezavo: http://www.digitalna-knjiznica.bf.uni-lj.si/vs_crnologar_anita.pdf

Na podlagi te diplomske sem to jesen odločil za sadiko Tone Wase.

Objavljeno: Po Nov 21, 2016 5:46 pm
Napisal/-a battagelli
Tone Wase mi bo mogoče zarodil naslednje leto.
Iz poskusa razberem da je zelo slabo roden.

Jiro in Fujy pa po mojih večletnih izkušnjah nikakor ne dosegata Tipota_________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.