Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kivi - Actinidia

Odgovori
tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

Imam dosti različnega sadja, zato bom izkoristil lepo vreme in pričel z rezjo. V vinograd bom šel takrat, ko bo najbolj idealen čas za rez.
Kivije kar zgodaj porežem in se pomladi manj solzijo. Puščam nekaj očes več. Ko so pomladi odganjki tako veliki, da se vidijo cvetni popki, odstranim odganjke brez popkov. Pustim le tiste, za katere menim, da mi bodo prišli prav naslednje leto. Takrat prikrajšam še nekatere veje. V tem času se ne solzijo več, ker ves sok porabijo mladi odganjki.
Tiana

Odgovor Napisal/-a Tiana »

Pri starših smo pred tremi leti posadili tri sadike kivija. Sedaj smo na tistem območju preurejali in dodatno nasuli nekje 30 cm zemlje. Ima kdo izkušnje, kako bi takšno dosutje zemlje prenesel kivi? Mogoče kakšen drug uporaben nasvet?
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ne vem, ali mu lahko deblo zasuješ. Če ne, bi jaz okoli debla naredila "stenco", ki bi držala nasutje. Lahko bi uporabila, recimo betonsko cev, ki bi jo morali prežagati na pol in potem postaviti okoli debla. Ali pa kakšne betonske škarpnike, v katere lahko potem še posadiš rožice...._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Pri znancih imajo podobno situacijo z drugim sadnim drevjem. Ko so nasuvali, so približno en meter naokrog pustili nenasuto, tako da je sedaj nekako v jami.
Drugače pa je v bližini, kjer so gradili velik trgovski center ob hrastovem gozdiču. Tam so neusmiljeno "splanirali" teren tako, da so hraste zasuli kakšnega slabega pol metra. Meni se sicer smilijo, da so bili deležni take neobzirnosti - ampak na rasti ni videti, da bi jim kaj škodilo. Seveda ne vem, za koliko pridelka oškodujejo veverice in polhe._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
ikar

Odgovor Napisal/-a ikar »

Rad bi obrezal svoji Aktinidiji, prav tako pa kaki. Ker sem Aktinidiji v lanskem letu verjetno ravno jaz zašuštral, da ni bilo plodov, prav tako pa je bilo zelo malo listov za senčenje... bi rad zato letos naredil stvar tako kot je treba in zato rabim vašo pomoč.

Slikal sem obe aktinidiji in tudi kaki, prosil pa bi, če mi lahko poveste kaj naj in kako obrežem, da bo letos prav? Vsa tri drevesa so stara vsaj kakih 6 let ali več. Na kakiju je vsako leto ravno za vzorec plodov, na aktinidijah pa še čisto nikoli.

Obe sliki sem pustil namerno v originalni velikosti ravno zato, da boste lahko - če znate, shranili na svoj računalnik in označili na sliki kaj in kje naj odrežem, da bodo drevesa pravilno obrezana?
Sliko aktinidij sem celo po amatersko "zlepil" iz dveh slik skupaj.

Za vso pomoč bom zelo hvaležen.

Leva je moška aktinidija (dve rogovili), desna pa je ženska aktinidija Hayward.

Kaki

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Tiana: če tvoj kivi ni cepljen, večinoma so menda vzgojeni iz potaknjencev, mu zasipanje ne bi smelo škoditi. Les, ki se je sposoben ukoreniniti kot potaknjenec bo (vsaj po mojem mnenju) kvečjemu naredil dodatne korenine iz zasutega dela debla.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

ikar: na prvi strani je v odstavku Obrezovanje dal babaco zelo uporabno skico, ki bi tudi tebi prišla prav. A žal: link ne deluje več. Embarassed

Glede na število strani, kolikor se jih je nabralo doslej, imam vtis, da ima kar veliko Gartlčanov doma kivije. Upam, da se bo našel kdo, ki ti bo priskočil na pomoč s svojimi izkušnjami.
Daniel R

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

https://www.youtube.com/watch?v=OUUM5t5CHVE_________________Iščem zanimive sadne vrste...
babaco

Odgovor Napisal/-a babaco »

Kivi obrezan, obrezoval sem ga 2 dni. Čja, leta delajo svoje, malo sem pa tudi len.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Kivi neobrezan - do zdaj še ne in verjetno letos ne več. Leta res naredijo svoje.
Odgovori