Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Grah - Pisum sativum

Odgovori
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Cinija, kdaj poseješ zadnji grah, ki ti še obrodi pozno jeseni?
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Danilo oprosti, ne vem.
Ko se grah posuši za seme in ko zelenje začne rumenet in sušit, ga od pol
metra naprej porezem, ker spodaj se pa že kumare prepletajo. Takrat ga kar to seme , ki ga potrgam posadim. Ene 4 kupčke posadim za mrežo in pozabim.

Ko pa zagledam cvetke in mlade grahece se pa zelo razveselim.

Mislim, da je to proti koncu junija. Če imaš možnost ga posadi bolj na senčno stran ali polsenčno.

lp
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

sama sem ga sadila po pobranem zgodnjem krompirju in je dal tudi lep pridelek.
letos imam velikega že enih 5 cm, prvič sadila tako zgodaj. ker je moje seme, ne bo tako hudo, če bo zmrznil. Rada eksperimentiram in letos sem imela prazen prostor na gredi, pokriti s polivinilom, ker je canasta zgnila._________________Lp, Živa
cinija1

Živa a si imela canasto pokrito s folijo? Si imela pod loki?_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Cinija, ja. Zmeraj nekaj solate pokrijem, da je spomladi zgodaj dovolj velika za jesti. še posebej posavka in marija naredita zgodaj glave. Seveda, loki, polivinil čez.
Sedaj imam vrsto solate kristalke, ki je vzklila na praznem mestu, samo pod loki s kopreno, grah in ostalo canasto na prostem._________________Lp, Živa
cinija1

Fižol Bergold je pokukal na plano. Posadila ga bom v plastenjaček med paradižnik.

Drugi teden bom v lončke posadila nizek fižol, ki bo zunaj posajen.
Ker imam dolgo senco in hladno zemljo, se mi predvzgoja kar obrestuje.

Pa lep pozdrav_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Lani sem fižol ves predvzgojila v lončkih, ker je bila okolica hiše še čisto v gradbenem (beri: razkopanem) stanju.
Lani sem jih presadila v zemljo, ko sem dobila visoko gredo, precej pozno.
Letos bodo seveda lahko šli v visoko gredo prej, a ne vem, kdaj je najbolj primerno. Nekje sredi maja, skupaj s paradižniki?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Meni se predvzgoja fižola ni obnesla. Poskusno sem dvakrat posejala par lončkov visokega in par lončkov nizkega (v papirnate lončke, da stres ob presajanju ni bil prehud). Šli so na isto gredo, kot redno sajeni. Nobene razlike ni bilo med redno sajenimi in predvzgojenimi. Predvzgojeni so po presajanju kar nekako zastali v rasti in oni drugi so jih hitro dohiteli.

lpmami:
sajenje je odvisno od vremena. V visoko gredo lahko prej, saj se tudi prej segreje, po potrebi ga lahko zaščitiš s kopreno. Drugače je pa včasih veljalo, da se fižol sadi okoli Sv. Florjana. Preden vzklije, je čas pozeb predvidoma mimo. Letos, če se bo takole nadaljevalo, ga boš lahko že precej prej.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Letos sem grahu namenil konkretno mrežo. Dovolj sem imel tiste tanke, bele - plastične, ki se je potem vedno znova povešala.

--------
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Bravo, to! Pa vidim, da jo vseeno še moraš malo "prepričevati", da gre na mrežo. Ravno to me jezi pri grahu: narediš mu primerno oporo, on pa še vedno rine nekam vstran. Rolling Eyes
Odgovori