Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čebula - Allium cepa L.

živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Letos imam že drugi eksperiment. prvega s spomladanskim sejanjem rdečega radiča, ki se je obnesel.
drugi pa se je zgodil v nedeljo po pobranem krompirju. Mož je prefrezal, sejala sem zelooooo pozno repo in korenje in letos prvič v mojem obstoju tudi čebulček.
pridelala sem zelo malo čebule, ker mi je šla skoraj vsa v cvet, pa sem imela svoj čebulček in ne na hladnem in ne predebelega. Ker imam dovolj svojega letošnjega čebulčka, sem ga posadila. Bom videla, kako se bo obneslo. Izgubiti nimam nič, samo prostor in svoj čas. prostora je dovolj, časa premalo, ampak poskusila sem. Mogoče pridelam mlado čebulo do zime. Mogoče._________________Lp, Živa
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Upajmo na indijansko poletje.

Če ne bo letos, bo pa zgodaj spomladi drugo leto. Vsaj za korenček tako pišejo.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Živa, na njivi vedno pozabim več ali manj čebul, ker jih pri spravilu spregledam. Embarassed
Te čebule jeseni odženejo in lepo rastejo. Preteklo zimo smo imeli vseskozi na voljo mlado čebulo. Tudi zmrzal ji ni prišla do živega, čeprav je imela že velike liste. Mislim, da se objavila kar nekaj fotografij - sem, ja, na prejšnji strani so...

Sem prepričana, da boš imela lepo čebulo, ki jo boš pulila tudi spomladi, ko se bo v zemli že debelila._________________naredimo svet lepši
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

muha je napisal/a:
Upajmo na indijansko poletje.

Če ne bo letos, bo pa zgodaj spomladi drugo leto. Vsaj za korenček tako pišejo.

Tudi repa lepo preživi.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Pa rumena in zelena koleraba tudi. Pa še dosti drugih rastlin._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Eno je, če preživi zimo, drugo pa, da spomladi nadaljuje z rastjo podobno, kot pomladne setve, da ne uide v cvet. Jeseni sejani peteršilj že, menda korenje tudi. Za ostale pa ne vem, nisem poskušala. Tu mislim izključno na avgustovsko-septembrske setve, ki do zime razvijejo le nekaj prvih listov. Ne na tiste, ki že dozorijo.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Brbr, vem, te berem Wink
jaz upam, da pred zimo naredi čebulo in jo večino poberem. Poleti pa je razlika med jeseni sajeno in spomladi v tednu dni razlike v zrelosti. ni omembe vredno.

večina zelenjave lahko ostane v zemlji in preživi zimo (plodovke in stročnice ne). V cvet pa spomladi oz. konec pomladi gre vsa puščena zelenjava. Spomladi nadaljujejo z rastjo solate, por, čebulček, česen in korenje, slednjega je treba zelo kmalu izkopati. Mogoče sem kaj izpustila. Radiči postanejo grenki, ko začnejo spomladi z rastjo.

zelo optimistično: ta vikend narava zalije zemljo, vse hitro vzklije, požene, lepa jesen do novembra in bo pridelek. Bolj realno pa drobne čebulice._________________Lp, Živa
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Že več let sem želela gojiti majski srebrnjak, pa sem vedno zamudila pravi čas za sajenje čebulčkov, če sem se pravi čas spomnila, pa čebulčkov nisem imela. No, lani jeseni sem jo sadila.
Zdaj je takale:

Nekako sem imela v spominu, da naj bi bila bolj okrogla? Zdaj sem v dilemi, če tole sploh je majski srebrnjak.
Poleg tega nekatere rastline že kažejo popek, kar mi je čudno. Ne želim je semeniti, ampak samo uporabiti sveže čebulice._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

E, tale bel čebulček, ki ga prodajajo pri nas, ni srebrnjak. Vsaj jaz ga še nisem zasledil. So neke druge bele sorte, večinoma nizozemskega izvora.
Pa res, takoj gre v cvet. Skoraj vse, pri meni lani vsaj 80%.

Morda, če bi sadil zgodaj spomladi, bi bilo bolje. Ampak februarja in marca belega čebulčka ni možno dobiti v trgovinah.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Jaz sem iskala izrecno majski srebrnjak in sem tole sadila v dobri veri, da je res to, za kar ga prodajajo. No, zdaj pa imam kup zelenega šavja pa nič tistih fletnih belih kroglic. Bom kar kmalu populila in porabila._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori