Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Cepljenje sadnih dreves

Odgovori
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

vinkoz je napisal/a:
Oldi je napisal: "Izkušen sadjar iz Goriških brd mi je dejal,da se tudi največjim mojstrom kaki redko prime".
A si ga vprašal zakaj?,Molčečnost, zastonj prodaja znanja mu ne gre od rok.
Pa ti povem jaz. Imaš samo 30 sek časa za odrez cepiča vključno z vstavljanjem v podlago. Tiste ki so počasni TEPE oksidacija, kateri sledi neuspeh cepljenja. Ne pozabi!!!! Gratis informacija, naj ti bo.

:lol:
lp. Vinkoz.
vinkoz

Odgovor Napisal/-a vinkoz »

Dajmar, to kar sem v preteklosti napisal okrog cepljenja Kaki neizpodbitno drži!!!
Čas in način sta zaveznika cepljenja.
lp.Vinkoz
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Saj verjamem! Sem samo odgovoril papasmrku.
papasmrk je napisal/a:

Ima kdo kak dober nasvet okoli cepljenja kakija ? Je kaj drugače v primerjavi z jablano ?
Igy

Odgovor Napisal/-a Igy »

Men se prime cca 50% kakija; cepim za lub._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
papasmrk

Odgovor Napisal/-a papasmrk »

Torej je kaki dejansko malce bolj zahteven za cepljenje.
Bom počakal na poletje pa ponovil vajo s ploščično okulacijo. Tokrat bom poskusil biti malce hitrejši. Na chocolattino bi rad nacepil Vainiglio, Tipo in Nikito. Chocolattino je ena taka brezvezna sorta, ki je verjetno res namenjena samo za opraševanje.
misoo83

Odgovor Napisal/-a misoo83 »

Ja sam ove godine isto ponovo kalemio kakije, probao sam kalemiti na procep, kalemljenje na cip i kalemljenje pod koru i uspeh oko 50%, podloge su bile jednogodisnje Embarassed .
Nisam jos skidao najlone pa ne znam dal se primilo ono sto sam kalemio pod koru a za ova dva druga nacina kalemljenja znam da su bili uspesni.
Inace vise volim kalemiti kaki na procep nego na cip ili pod koru ali sam se odlucio da kalemim i na ova druga dva nacina jer sam hteo probati kakav ce biti prijem, od sledece godine najverovatnije izbacujem kalemljenje pod koru i koristicu samo kalemljenje na cip, prosto spajanje i kameljenje na procep.

Kalemljeno na procep:

Kalemljeno na cip:

Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Po skoraj mesecu in pol je eden od sedmih cepičev kakija začel zeleneti in to eden od treh ceplenih na eno vejo po metodi žlebičkanja z odrezanim večjim delom kože, ki je bila na mestu žleba, preostali del je pa pokrival poševno odrezan cepič. Pribijal nisem, sem pa po povijanju čez ovoj močno pritegnil vezici, ki pa sta kmalu razpadli. Na drugi veji sem dva cepil na precep, dva na žleb. Če se na precep primejo, svaka čast naravi. Precep je bil tako paralelen, da ni bilo variante narediti cep, ki bi se prilegal.

Ali je to normalno, da rabi cepič iz hladilnika toliko časa, da ozeleni.
misoo83

@ oldi

Kod mene je danas krenuo jedan kalem kakija koji je spavao 2 meseca, i normalno je da se koriste kalem grancice koje su cuvane u frizideru i ja ih tako cuvam kada kalemim.

Video u kome možete videti na koji se način skida pupoljak za kalemljenje na budni pupoljak Smile .

https://www.youtube.com/watch?v=qsYUzgfAoGY
Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Jaz sem kivi vedno cepil jeseni, v času, ko je bilo v drevesu še dovolj soka. Mogoče sem bil prepozen. Probaval sem T in čip, nikoli uspelo. Po odvijanju folije oziroma ko je gimica razpadla, je bila koža odvojena od podlage, cepič se pa največkrat niti malo ni držal podlage.

Na tem videu https://youtu.be/-1LSpShgbjw se cepi spomladi in to na več let staro debelo podlago, jaz sem pa vedno izbiral dvoletni les. Kaki je zelo pozno ozelenel, morda bi bil še čas za cepljenje na aktivno oko, kaj menite? Na našem divjaku je pivsem na dnu že lani pognala majhna vejica in sedaj sta na njej 2 svetlo zelena poganjka dolga cca 5cm, vse ostalo višje na drevesu je že prezrelo za odstranjevanje samo z lubjem. Enega sem probal odstraniti kot je razvidno na videu in se je od veje odtrgal samo zelo majhen košček lesa. Podobni poganjki rastejo iz debla pod cepljenim mestom. Morda bi pa šlo, samo na darovalcu bi moral najti take poganjke.
misoo83

Probao sam kalemljenje na budni pupoljak samo jedne godine otprilike u ovo vreme i primilo se preko 90% kalemljenih pupoljaka, ja kad sam prikratio podlogu samo 2-3 su krenula da rastu ovi drugi su se ponasali kao spavajuci pupoljci i posto sam prikratio podlogu a oni nisu hteli rasti i propali su skoro svi kalemovi.

Posle vise nisam kalemio nikako na ovaj nacin, ja cekam da kalemim u avgustu na spavajuci pupoljak tu imam vise iskustva i odlican procenat prijema.

Inace kaki se lako kalemi, ja ga kalemim 3 godine i sada mi ga je lako kalemiti inace kalemim ga u 4 mesecu i nisam ga probao nikad kalemiti u neko drugo vreme a ove godine cu mozda kalemiti 2-3 na spavajuci pupoljak za probu da vidim kakav ce biti rezultat takvog nacina kalemljenja.
Znak da su ljudi imali dobar uspeh sa kalemljenjem kakija na spavajuci pupoljak.
Odgovori