Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Jablana - Malus domestica

Odgovori
tajana

Odgovor Napisal/-a tajana »

Pri nasni vecniti enega lista na jablanah. Tudi na drugem sadju ne._________________CARPE DIEM
krnekdo

Odgovor Napisal/-a krnekdo »

Andrej Banko je napisal/a:
A je tudi pri vas listje na jablanah še skoraj popolnoma zeleno ?
Ali morda samo moje še nočejo k zimskemu počitku ...

Stara drevesa so popolnoma gola, lani posajena pa so še večinoma zelena.
Mlado drevo, bujna rast, pa malo rine z glavo skozi zid Wink
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Aha, v tem je torej fora.
Jaz imam same mlade jablane, tudi posajene lansko leto.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Tu v okolici imajo jablane, tudi stare (30-40 let), še obilo zelenih listov na novih/letošnjih poganjkih, na starih že kak teden ne več...
Ker je bilo listje, ki je pognalo zgodaj spomladi, v aprilu na udaru mraza in toče, je bilo naluknjano in scefrano. Listje na novih poganjkih tem vplivom ni bilo podvrženo.
Sem si razlagal, da je bil to razlog.
krnekdo

Koliko je v realnosti razlike v velikosti med jablanami na podlagah MM106 ter MM111? Je na MM111 samo malo večja, ali je razlika očitna/velika?

Namreč na nekem prostoru bi MM106 izpadla malo premajhna. Potrebujem nekaj malo večjega, samo ne vem, če ne bo na MM111 preveliko
htf_lover

Odgovor Napisal/-a htf_lover »

Precej je odvisno tudi od bujnosti posamezne sorte. Sorta s šibko rastjo, ki je cepljena na MM111 zraste približno toliko kot bujna sorta cepljena na MM106. Sam imam na MM111 cepljen beličnik in anansovo reneto in sta drevesi manjši od dreves na MM106 podlagah (carjevič in reglindis).
Andrej Banko

htf_lover je napisal/a:
Sam imam na MM111 cepljen beličnik in anansovo reneto in sta drevesi manjši od dreves na MM106 podlagah (carjevič in reglindis).

Ooo... nekdo, ki ima posajeno ananasovo reneto !
Ali lahko, prosim, iz prve roke poveš kaj več o tej sorti ?
Zadovoljen ? Rodnost, občutljivost na bolezni, kakšne opažene posebnosti, ipd.

Sem lansko leto med drugim posadil tudi to sorto jablane. Dvoletno sadiko. Letos še ni cvetela. Morda bo pa naslednje leto že kak plod ?!
lovor

Odgovor Napisal/-a lovor »

Jaz imam tudi ananas reneto. Sicer na krepkejši podlagi, ampak vseeno mi drevesce nekako noče odganjati navzgor. Na precej strm teren sem jo posadil, bolj slaba in suha prst. Mogoče zato. Plodna je pa precej, plodovi bolj drobni ( ampak spet zato najbrž, ker se ne posvetim redčenju). Zrela mi je že sredi septembra, živo rumena s temnimi pikicami, po literaturi naj bi bila cel mesec kasneje. Meni je všeč aroma in vonj tega jabolka, četudi niso zelo sočna.
krnekdo

htf_lover je napisal/a:
Precej je odvisno tudi od bujnosti posamezne sorte. Sorta s šibko rastjo, ki je cepljena na MM111 zraste približno toliko kot bujna sorta cepljena na MM106. Sam imam na MM111 cepljen beličnik in anansovo reneto in sta drevesi manjši od dreves na MM106 podlagah (carjevič in reglindis).

Hmmm...
Recimo če se ti kaj sanja, kako bi se obnesel Topaz?
Andrej Banko

Jaz imam tudi ananas reneto. Sicer na krepkejši podlagi, ampak vseeno mi drevesce nekako noče odganjati navzgor. Na precej strm teren sem jo posadil, bolj slaba in suha prst. Mogoče zato. Plodna je pa precej, plodovi bolj drobni ( ampak spet zato najbrž, ker se ne posvetim redčenju). Zrela mi je že sredi septembra, živo rumena s temnimi pikicami, po literaturi naj bi bila cel mesec kasneje. Meni je všeč aroma in vonj tega jabolka, četudi niso zelo sočna.[/quote]

Na podlagi internetnih hvaljenj okusa in arome tega jabolka, sem se tudi jaz odločil zanj. Čeprav ga nikoli do zdaj nisem uspel poskusiti.
Ni ravno najbolj pogosta sorta. Še sadiko se dobi le malokje ( vsaj lani je niso imeli ne pri Mirosanu, ne na Studencu in ne v Kaliji; sem dobil pri Podobnikarju ).

Tudi moja sadika na podlagi MM-106 po enem letu nakazuje, da bo to najbrž bolj "čokato" drevesce, kar je meni osebno čisto všeč.
Pa ne bi rekel, da imam slabo rastišče, prej obratno. In tudi posajeno ter pognojeno je bilo po mojem mnenju precej dobro.
Ja, vse enoletne sadike jablan, ki so bile posajene lani ob istem času kot ( dvoletna ) ananasova reneta, so jo že prehitele po višini.

Pa topaz npr. se tudi v prvem letu ni ravno izkazal v rasti. Ostalih pet jablan pa je bilo zelo pridnih. Very Happy
Odgovori