Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Citrus
-
- Prispevkov: 5237
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
-
- Prispevkov: 158
- Pridružen: Po Jun 17, 2013 2:00 am
Zdravo, mislim da gre na fotografiji kar za Meyerjevo, o kateri je bilo že nekaj govora v preteklih postih. Sicer pa brbr, Meyerjeva bi v najtoplejših delih države gotovo preživela, mogoče ne vsake zime brez poškodb a prepričan sem, da bi se jo dalo z malo nege brez težav ohranjati pri življenju. In še, če je Citrus×meyeri limona, potem bi še marsikatera vrsta agruma, ki jo označujemo z limona, prestala zime v naših najtoplejših krajih in mikrolokacijah, te se velikokrat pokažejo za še posebej pomembne v primeru prezimovanja na prostem.
Dodajam še eno informacijo, ki jo bom sicer v prihodnje opisal v enem sestavku o prezimnosti agrumov. Načeloma velja, da so večinoma vse vrste agrumov (ne govorim o Poncirusu in njegovih križancih) približno enako občutljive na nizko temperaturo, razlike so v glavnem v tem, koliko časa zdržijo v določeni temperaturi oz. natančneje, po koliko časovnih enotah pride do formacije ledenih kristalov v tkivu, tu pa se kažejo razlike tako med posameznimi vrstami, kot med rastlinami, ki so različno prilagojene na prezimovanje. Torej lahko bi rekli, da marsikatera vrsta preživi temperature pod ničlo ali naprimer -5°C samo, da so prve po 10 minutah prizadete 10% druge pa že 100%, medtem ko pri izpostavljenosti preko dalj časa na isti temperaturi (-5°C) tudi tiste prve usodno pomrznejo.
Glede na študije je mejna temperatura za poškodbe tkiva limonovcev in limet -2,2°C.Nazadnje urejal/a dafo 18 Dec 2018 16:22; skupaj popravljeno 1 krat
Dodajam še eno informacijo, ki jo bom sicer v prihodnje opisal v enem sestavku o prezimnosti agrumov. Načeloma velja, da so večinoma vse vrste agrumov (ne govorim o Poncirusu in njegovih križancih) približno enako občutljive na nizko temperaturo, razlike so v glavnem v tem, koliko časa zdržijo v določeni temperaturi oz. natančneje, po koliko časovnih enotah pride do formacije ledenih kristalov v tkivu, tu pa se kažejo razlike tako med posameznimi vrstami, kot med rastlinami, ki so različno prilagojene na prezimovanje. Torej lahko bi rekli, da marsikatera vrsta preživi temperature pod ničlo ali naprimer -5°C samo, da so prve po 10 minutah prizadete 10% druge pa že 100%, medtem ko pri izpostavljenosti preko dalj časa na isti temperaturi (-5°C) tudi tiste prve usodno pomrznejo.
Glede na študije je mejna temperatura za poškodbe tkiva limonovcev in limet -2,2°C.Nazadnje urejal/a dafo 18 Dec 2018 16:22; skupaj popravljeno 1 krat