Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - II,

Odgovori
polarbear

Odgovor Napisal/-a polarbear »

Lani sem Amonijev sulfat dobil v Agrolitu.
Ko sem vprašal ga sicer niso imeli vendar je prijazni prodajalec vztrajal da se bo pozanimal če ga lahko naroči.
Pustil sem mu številko in naslednji dan sva se domenila za dobavo 20 kg vreče.
Usluga na nivoju Cool_________________Teaming with microbes
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

Danes sem kupil amonsulfat pratico v Kaliji v BTC. 25 kg žakelj._________________lp
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Koliko je cena? V Agrolitu je kg 4 evre, kar je oderuško!!!_________________Narava vse povrne!
ferdo36

V Kaliji amonsulfata (pratico) nimajo več!!! Da ne bi kdo zaman tratil čas!_________________Narava vse povrne!
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

A je isto, če uporabim pripravljeno gnojilo za ameriške borovnice ali rododendrone? Če ne, te Ferdo prosim, da mi rezerviraš količino, ki bi zadostovala za 10 vlončenih borovnic, starejših od 5 let in 5 posajenih direktno v zemljo. Hvala, Marija_________________Živeti na podeželju je najlepše!
ferdo36

Gnojilo (pakirani 1 kg v lepi embalaži) se praviloma uporabi pozno jeseni ali
zgodaj spomladi! Amonsulfat (NH4) pa pred cvetenjem in še 2X na 14 - 21 dni.
MarijaV! Rezerviral ti bom 3 kg AS._________________Narava vse povrne!
papasmrk

Odgovor Napisal/-a papasmrk »

Ferdo,

bi lahko tudi meni rezervirali 5kg amonsulfata ?
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Ferdo, moji starši imajo ene 10-12 grmov. Daj prosim oceni koliko bi rabili za to sezono in mi toliko rezerviraj. Verjetno še niso nikoli uporabili tega. Hvala.
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

V Kaliji sem za 25 kg dal 8 (osem) EUR. Kje so ga dobili za tako majhen denar pojma nimam.
Ker je zelo hidroskopičen, ga bom ob odprtju prepakiral v manjše neprodušne embalaže. Hidroskopičen je žveplov trioksid, ki je poleg amonsulfata sestavni del gnojila.
Žveplov trioksid skupaj z vodo tvori žvepleno kislino, ki dodatno zakisa tla.

Imam samo 11 grmov borovnic, tako da bo gnojilo za kar nekaj let, nekaj malega ga bom dal sorodniku, ki ima 3 borovničke.

Če ja kdo iz okolice Kamnika, sa lahko zmenimo,
da mu odstopim kakšno kilo._________________lp
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Žveplov trioksid ( SO3 ) nikakor ne more biti sestavina gnojila, saj je to plin.

Amonijev sulfat - (NH4)2SO4 - je anorganska sol šibke baze ( amonijaka ) in močne žveplove kisline ( H2SO4 ), zato v raztopini daje kislo reakcijo.

Si pa drugače res zelo ugodno tole dobil !
Odgovori