Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Cepljenje sadnih dreves

Odgovori
Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Sem dobil vejo darovalca, ki ime enoletne svetlozelene poganjke z 1cm debelimi plodovi in par vejic brez plodov. Stane me nič, zato sem cepil dva poganjka brez plodov in enega z, pri vseh sem potrgal liste in jih prirezal na cca 3 liste, to je cca 4cm. Povil sem z belim izolirtrakom, pa da vidimo, kaj bo.
ant

Odgovor Napisal/-a ant »

Ker sem malo nestrpen in se mi ne da čakati na cepljenje avgusta, sploh pa ne pomladi, sem se lotil poletnega cepljenja divjaka češnje na budni brst in t okulacijo.
Izgleda takole: https://drive.google.com/open?id=0B0vn6bb_P-6nSmtjbFRmb3R2d2M

Kdaj bo jasno, če se je kaj prijelo?
Furman

Odgovor Napisal/-a Furman »

ant, kaj si pa to cepil?_________________Vsi si želimo, da bi ta svet bil lepši
ali je ta svet lepši, ker si ti v njem?
Komu bo danes dan lepši, ker je srečal tebe?
ant

Odgovor Napisal/-a ant »

Cepil sem na divjaka češnje po naslednjih navodilih: https://www.youtube.com/watch?v=qsYUzgfAoGY

Cepiče sem dobil na tastovi češnji Smile
Oldi

Naš kaki ima 3 iz podlage rastoče veje premera slabe 3cm. Dve sem odrezal pol m od tal in cepil. Na eni veji sta odgnala 2 cepiča, na drugi pa še nobeden.
Kako naj obrežem neodrezano vejo in koliko lahko potrgam poganjkov, ki rastejo na uspešno cepljeni veji, da bosta cepiča optimalno rasla? Vseh verjetno ne smem, bojim se, da bo preveč soka.
Kdaj odstranim vezico, ki pritiska cepiče na podlago, ter kdaj odstranim povoj? Menda je kar nekaj mesecev nevarnost, da kak ptič odkrehne cep od podlage.

Daniel R

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

V začetku meseca sem s ploščičasto okulacijo cepil nekaj češenj. Včeraj sem pogledal kako se je prijelo. Ugotovil sem, da so se vsi brsti lepo zarastli s podlago, samo so se tudi posušili?! Ima kdo kako idejo kje je bil problem?_________________Iščem zanimive sadne vrste...
Oldi

Par dni nazaj (po cca 2,5 mesecih) je odgnal še tretji cepič, tako da imam sedaj 5 močnih velikih poganjkov (3 + 2) in enega majhnega. Vse poganjke na steblu s prijetimi cepiči sem odstranil.
6 poganjkov je seveda preveč, kaj naj naredim, kako in koliko naj jih odstranim (odrežem cepič 1cm nad prvim poganjkom?) in kdaj lahko začnem privezovati v vodoravni smeri, da se ne odkrehnejo. Razmišljam, da bi enega pustil rasti vertikalno, enega ali dva pa privezal vodoravno.
Ali je smiselno pustiti tretji cepič, ker je tako pozen in majhen, verjetno se bo vse skupaj bolje zaraslo, če ga pustim.
Na drugem steblu, kjer sem cepil kombinirano (precep in žleb) je en cep videti živ, a še ne odganja.
misoo83

Odgovor Napisal/-a misoo83 »

U ovom videu mozete videti sadnicu jabuke kalemljenu na koren.

https://www.youtube.com/watch?v=wp9ctp2xKrk
laksikon

Odgovor Napisal/-a laksikon »

kdaj bi bilo letos primerno cepljenje za breskve in češnje? Kaj bolj priporočate, ploščičasto ali T okulacijo?
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Konec avgusta, ko bo boj vlažno in ne tako vroče. Meni bolj odgovarja T okulacija, če je le dovolj muževno. Sicer pa ploščičasto.
Lahko tudi začetek septembra, važno da oko jeseni ne odžene.
Odgovori