Stran 49 od 98
Objavljeno: Sr Maj 11, 2016 11:35 am
Napisal/-a pajo
Plamenka je napisal/a: |
Najbrž sem imela ravno takšna semena, kot voda, saj sem 2 leti nazaj posejala 2 semeni z imenom Rumeni rocoto, ki sem ju dobila od Bobolino. Zrasel pa je z ogromnimi rdečimi plodovi, tako kot vodin. Potem ga nisem več sejala. Okus je dober, vendar so rastline prevelike in prepozno rodijo. Semena (izolirana) sem pa oddala in ne vem, kakšne barve bi se pojavil naslednje leto. |
Res je ta zadeva se tako grdo razširi, da res jemlje preveč prostora sploh pa zadeva ni za v rastlinjak če bo kdo v dilemi kam naj jo posadi._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Objavljeno: Sr Maj 11, 2016 3:08 pm
Napisal/-a voda
mfranc, če se ne motim si takrat meni dal nekaj semen. zrastla je ena rastlina in to sem vzgajala v hobuku in prenašala ven, noter 3 ali 4 leta. prvo leto je naredil nekaj mini kroglic katere so do pomladi odpadle. potem pa nič več. mislim da je bil Large reed r.
sprašujem: ali je Giant rocoto r. druga sorta ali je to odvisno od vremena kot se je pokazalo pri meni, ker ne vem kakšno križanje bi na to vplivalo. barvo - še nekako sprejmem, da je iz drugega čilija.
3 ali 5 let (ne spomnim se več-nekoč je razlagal čilivzgojitelj) je potrebno cvetove določenega čilija zaščititi, da ostane čista sorta, torej postane stabilen in ni več nevarnosti da se skriža. ker jih ne zaščitim se pri meni dogaja - popolnoma nova sorta. npr čili z rožičkom, če se ne motim je v seznamu zaveden kot hudičev ali nekaj podobno (res je hudičevo pekoč). od kod rožiček? na vrtu noben plod nima to karakteristiko. ali drugo, enostavno zraste jalapeno (nikoli sejala nikoli sadila), mislim na obliko, okusa se ne spomnim...toliko sort čilijev, paprik, paradajza itditd so križanjem razvili do ogrmnmnega števila. torej nekoč je bil eden pračili, v naravi se je samodejno spreminjal in so nastali taki in taki, potem je človek še naredil toin toin toin..."a čiliju se kdaj pa kdaj milo stori in se spomni na praprapradedka in malo spremeni obliko, okus, barvo". tako si je Janezek na hitro razložil genetiko in lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Objavljeno: Če Maj 12, 2016 10:34 am
Napisal/-a labia
Hja, čili vrste Capsicum Pubescens je res posebna zgodba.
V resnici se ne križa z drugimi vrstami napr: Annuum, Chinense,.... ampak samo znotraj vrste.
Pomeni Čili vrste Capsicum Pubescens se križa samo s sortami iz vrste Capsicum Pubescens. ( pubescens pomeni kosmati)
Tukaj je tabela križanja:
Sort v tej skupini je kar nekaj. Najbolj znani so klasični roccotto ( red, yellow, brown, orange..).
So pa tudi še drugi: golden, mini, aji, grande, mexican, ecuadorian, peron, manzano, costarican,.....
Sorte čilijev iz skupine Capsicum Pubescens si lahko slikovno ogledate na tej povezavi:
http://pepperlover.com/pepper-seeds/pepper-species/capsicum-pubescens
Tako, da je križanje možno in so plodovi lahko delno različnih oblik, velikosti in barve.
Seveda pa je možno, da v zgoraj omenjenih prispevkih sploh ne gre za križance ampak za različne sorte iz skupine Pubescens. Bolj bi se nagibal k varianti zamešanega semana, oziroma slabšega označevanja.
Najbolj tipična oblika je jabolčno okrogla in je lahko od velikosti olive do velikosti manjšega jabolka. Značilnost je črno seme, ki se drži bolj pri peclju, Stene ploda pa so debele. Okus je tudi značilno saden.
Sama rastlina je večletna ( tudi 16 letni so nekateri primeri), v dobrih pogojih lahko zraste do 2m v širino in do 3m v višino in ima drevesno obliko, zato temu čiliju prvijo tudi drvesni čili.
Cvetovi so izrazito vijolično modri, listi pa kosmateni ( drobne dlačice na listih).
Plodovi so zreli vsaj mesec, raje dva pozneje, kot pri čilijih iz drugih skupin.
Objavljeno: Če Maj 12, 2016 2:13 pm
Napisal/-a Plamenka
voda je napisal/a: |
sprašujem: ali je Giant rocoto r. druga sorta ali je to odvisno od vremena kot se je pokazalo pri meni, ker ne vem kakšno križanje bi na to vplivalo. barvo - še nekako sprejmem, da je iz drugega čilija.
|
Voda, bolj slabo se spomnim, a menda sem ti lani dala semena Rocoto. Ne vem ali samo Brown Rocoto ali tudi Red Giant.
Objavljeno: Če Maj 12, 2016 2:32 pm
Napisal/-a voda
Plamenka dala si to je res a ni nič prišlo ven. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Objavljeno: Če Maj 12, 2016 2:35 pm
Napisal/-a Plamenka
A tako. Potem pa nimam nič zraven teh Rocotov. Zgleda, da plodovi, iz katerih sem vzela semena, niso bili dovolj prezreli.
Objavljeno: Če Maj 12, 2016 3:24 pm
Napisal/-a mfranc
1.) voda je napisal/a: |
mfranc, če se ne motim si takrat meni dal nekaj semen. zrastla je ena rastlina in to sem vzgajala v hobuku in prenašala ven, noter 3 ali 4 leta. prvo leto je naredil nekaj mini kroglic katere so do pomladi odpadle. potem pa nič več. mislim da je bil Large reed r.
2.) sprašujem: ali je Giant rocoto r. druga sorta ali je to odvisno od vremena kot se je pokazalo pri meni, ker ne vem kakšno križanje bi na to vplivalo. barvo - še nekako sprejmem, da je iz drugega čilija.
3.) 3 ali 5 let (ne spomnim se več-nekoč je razlagal čilivzgojitelj) je potrebno cvetove določenega čilija zaščititi, da ostane čista sorta, torej postane stabilen in ni več nevarnosti da se skriža. ker jih ne zaščitim se pri meni dogaja - popolnoma nova sorta. npr čili z rožičkom, če se ne motim je v seznamu zaveden kot hudičev ali nekaj podobno (res je hudičevo pekoč). od kod rožiček? na vrtu noben plod nima to karakteristiko. ali drugo, enostavno zraste jalapeno (nikoli sejala nikoli sadila), mislim na obliko, okusa se ne spomnim...toliko sort čilijev, paprik, paradajza itditd so križanjem razvili do ogrmnmnega števila. torej nekoč je bil eden pračili, v naravi se je samodejno spreminjal in so nastali taki in taki, potem je človek še naredil toin toin toin..."a čiliju se kdaj pa kdaj milo stori in se spomni na praprapradedka in malo spremeni obliko, okus, barvo". tako si je Janezek na hitro razložil genetiko in lpvoda |
1.) Voda, sploh se ne spomnim, če in kaj sem ti dajal .....
vendar, če sem ti dal sorto Large, te nisem nikoli razmnoževal.
2.) Large Red in Giant sta dve različni sorti; Large je izrazito podolgovat (tako kot tvoji), Giant pa je samo povečano okroglo jabolko
Če že, tvoji so bolj kot Giant-om, podobni Larg-om
- http://www.semillas.de/thumbs/large_red_rocoto.jpg
- Giant http://www.semillas.de/thumbs/giant_rocoto.jpg
3.) Janezku pa le povej, da smo tule že precej pisali o (s)križancih, hibridih in dehibridizaciji .
Na kratko;
- če želimo pridobiti čisto, neskrižano seme iz naših papričic, potem moramo vedno cvetove zaščititi pred zunanjimi vplivi.
- ko imamo skrižano sorto in želimo dobiti nazaj željeno sorto, pa naredimo postopek, kot si ga omenila. Približno 5 do sedemkrat ponovimo izbor plodov, ki so "najbolj identični" željeni sorti.
No, isti postopek naredimo, če nam je uspelo narediti dober križanec, ki ga želimo obdržati. Nekje po sedmih rodovih postane stabilen, ko iz semena (če se nam ni ponovno skrižalo ) dobimo enake plodove, kot jih ima matična (naš križanec) sorta.
LP_________________mfranc
Objavljeno: Če Maj 12, 2016 3:37 pm
Napisal/-a Bicikel
V praksi je osmi rod stabilen, v teoriji pa se je zelo približal stabilnosti (verjetnost je 99.2%). Nikakor pa ni izključeno, da se tudi takrat in še dolgo potem ne pojavijo določene lastnosti prednikov.
Ponavljam link iz objav pri paradižnikih: http://kdcomm.net/~tomato/gene/genes.html
Objavljeno: Če Maj 12, 2016 4:36 pm
Napisal/-a mfranc
Labia, zanimiv link! Čeprav me je računalnik opomnil, da ga že imam v mapi
Splača se pobrskati po njem. Recimo, ko vsi, z mano vred, jamramo kakšna drevesa zrastejo, se tule najde tudi par sort nižje rasti.
Tale Aji Oro Rocoto http://pepperlover.com/pepper-seeds/pepper-species/capsicum-pubescens/aji-oro-rocoto-detail
zraste samo do višine 50 cm, in je pripraven za vzgojo v loncih. Ne vem kaj vse se dobi, bom pa preveril.
LP_________________mfranc
Objavljeno: Če Maj 12, 2016 4:56 pm
Napisal/-a Plamenka
Tale ali pa kak podoben bi bil pa kot nalašč zame. Ravno te dni razmišljam, da bi spet imela kakega Rocota, ker mi je bil okus všeč. In tale bi bil idealen, ker sem jih ukinila samo zaradi velikosti.