Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - I.
Ne vem,će sem edini.ki ti lahko odgovori ,bom pa vseeno poskusil.Bolje bi bilo,če bi jame združil in posadil grme v razdalji 1-1,5m tako,da se korenine prepletajo.Jame o strani obloži z nepropustnim materialom
kot ti je svetoval Juglans.Izbereš lahko deske (hrast),plastiko,pločevino
itd.Če bo jama globja kot 30 cm,ostalo napolni s smrekovimi vejami.
Sorte so verjetno v redu,samo ne vem kje boš dobil Legasy in Liberty?
Liberty je licenčna sorta in jo lahko dobiš samo pri pooblaščencih v
Nemčiji ali na Nizozemskem,ki pa ne pošiljajo pod 50 kom.Pri meni lahko dobiš Chandler (triletni) in Elizabeth (dvoletni) in vse potrebne nasvete.
Poglej Izbetov seznam.O substratu pa sem pisal nekaj nazaj.
Pazi na namočenost:nikoli suhe in nikoli v vodi!_________________Narava vse povrne!
kot ti je svetoval Juglans.Izbereš lahko deske (hrast),plastiko,pločevino
itd.Če bo jama globja kot 30 cm,ostalo napolni s smrekovimi vejami.
Sorte so verjetno v redu,samo ne vem kje boš dobil Legasy in Liberty?
Liberty je licenčna sorta in jo lahko dobiš samo pri pooblaščencih v
Nemčiji ali na Nizozemskem,ki pa ne pošiljajo pod 50 kom.Pri meni lahko dobiš Chandler (triletni) in Elizabeth (dvoletni) in vse potrebne nasvete.
Poglej Izbetov seznam.O substratu pa sem pisal nekaj nazaj.
Pazi na namočenost:nikoli suhe in nikoli v vodi!_________________Narava vse povrne!
ferdo36 je napisal/a: |
Ne vem,će sem edini.ki ti lahko odgovori ,bom pa vseeno poskusil.Bolje bi bilo,če bi jame združil in posadil grme v razdalji 1-1,5m tako,da se korenine prepletajo.Jame o strani obloži z nepropustnim materialom kot ti je svetoval Juglans.Izbereš lahko deske (hrast),plastiko,pločevino itd.Če bo jama globja kot 30 cm,ostalo napolni s smrekovimi vejami. Sorte so verjetno v redu,samo ne vem kje boš dobil Legasy in Liberty? Liberty je licenčna sorta in jo lahko dobiš samo pri pooblaščencih v Nemčiji ali na Nizozemskem,ki pa ne pošiljajo pod 50 kom.Pri meni lahko dobiš Chandler (triletni) in Elizabeth (dvoletni) in vse potrebne nasvete. Poglej Izbetov seznam.O substratu pa sem pisal nekaj nazaj. Pazi na namočenost:nikoli suhe in nikoli v vodi! |
juglans,ferdo hvala za odgovor...
Jame imam že skopane. Se splača vse posaditi v eno povezano gredo ? Ali pa vsaj po 2borovnici v eno gredo ? Se veliko pridobi ? Ker potem me čaka še nekaj dela, pa tudi veliko več materiala bo šlo. Za 7 borovnic sem nabavil 1000l šote, upam da bo to dovolj, poleg ostalega materiala.
Naredil bom verjetno kar z deskami-doma mislim da imam nekaj kostanjevih...Mogoče bom po podnu položil kakšno zaščitno mrežo, proti voluharjem...
Za Chandlerja se bom zagotovo oglasil pri tebi, če jih tukaj v mojem koncu ne dobim. Ostale sem ravno danes nabavil. Tudi Liberty-imajo pa samo 4letne(Krška vas-Baznik), Legacy pa sem tudi dobil v okolici Brežic(Cerjak).
Liberty(4letna sadika):
Če si že zastavil tako, torej posamezne luknje, pusti kot je, za eno borovnico čisto dovolj, dve skupaj se ne prakticira, ker večina njih naredi zelo gosto krošnjo. Ki jo je potrebno konstantno redčiti.
20 cm nad terenom je nekak minimum; vsekakor pa nasute materijale dobro pohodi, potlači, pri globini 40 cm, se ti bo substrat še močno posedal.
Deske za zunanji, vidni del; sploh ne vem, je pri kom problem črvivosti pri zunanjih deskah? Ponavadi prehitro zgnijejo.
V kakšnem smislu te moti plastika?
Brez nje boš težko naredil "mikroklimo" za borovnice, pomeni pa seveda bistveno nižji pH, kot ga imajo navadne zemlje in se suče okrog pH 7,0. Izjemoma (se mi zdi nekje na štajerskem) je pH okrog 4,0. Potrebno je preprečiti izmenjavo tekočin, deževnica, talna voda, med okolico in gredami, saj je apno, ki viša pH zelo topno in mimogrede zviša tudi ph v gredi. In je med drugim ravno previsok pH tisti, ki obsodi borovnice na počasno umiranje. Takšnih, ki niso doživele niti pet let starosti sem v svoji okolici videl preveč.
LP_________________mfranc
20 cm nad terenom je nekak minimum; vsekakor pa nasute materijale dobro pohodi, potlači, pri globini 40 cm, se ti bo substrat še močno posedal.
Deske za zunanji, vidni del; sploh ne vem, je pri kom problem črvivosti pri zunanjih deskah? Ponavadi prehitro zgnijejo.
V kakšnem smislu te moti plastika?
Brez nje boš težko naredil "mikroklimo" za borovnice, pomeni pa seveda bistveno nižji pH, kot ga imajo navadne zemlje in se suče okrog pH 7,0. Izjemoma (se mi zdi nekje na štajerskem) je pH okrog 4,0. Potrebno je preprečiti izmenjavo tekočin, deževnica, talna voda, med okolico in gredami, saj je apno, ki viša pH zelo topno in mimogrede zviša tudi ph v gredi. In je med drugim ravno previsok pH tisti, ki obsodi borovnice na počasno umiranje. Takšnih, ki niso doživele niti pet let starosti sem v svoji okolici videl preveč.
LP_________________mfranc
Trenutno tudi sam dokončujem gredo za borovnice. Sam sem za 6 kom skopal jarek dolžine 8m ter 90cm širok, globine 30cm. Okrog pa sem naredil okvir iz impregniranih plohov višine cca 25cm. Spodaj sem položil drenažno cev, položil drenažni filc za ločitev plasti, bočno pa sem za ločitev substrata uporabil čepkasto folijo. Substrat pa je sestavljen iz zdroblenih smrekovih vej ter iglic, smrekovih oblancev, gozdne zemlje ter šote; cca 1500 litrov. Greda sedaj čaka na borovnice, upam da bodo uspevale.
LP
LP
carot je napisal/a: |
Trenutno tudi sam dokončujem gredo za borovnice. Sam sem za 6 kom skopal jarek dolžine 8m ter 90cm širok, globine 30cm. Okrog pa sem naredil okvir iz impregniranih plohov višine cca 25cm. Spodaj sem položil drenažno cev, položil drenažni filc za ločitev plasti, bočno pa sem za ločitev substrata uporabil čepkasto folijo. Substrat pa je sestavljen iz zdroblenih smrekovih vej ter iglic, smrekovih oblancev, gozdne zemlje ter šote; cca 1500 litrov. Greda sedaj čaka na borovnice, upam da bodo uspevale. LP |
Skupaj rabiš najmanj 80 x 9 x 6 = 4320 litrov torej 4,320 m3.
S 6 sem pomnožil, ker bo višina 30 cm + 25 cm (ploh) + 5 cm dodatnega nasutja (pa še bo potrebno dodatno nasutje po 1/2 leta in še kasneje vsaj kake 3-4 leta)._________________lp