Stran 49 od 52

Objavljeno: Če Dec 23, 2021 12:52 am
Napisal/-a crtj
Praktično vprašanje:

katere zimske buče gojite, da imajo okusno meso, dobro držijo IN se jih da dovolj zlahka lupiti?

Ne gre tolko za da sem komot, temveč se bojim, da se bom enkrat resno urezal.

Ja, razumem, da sta nežna / tenka lupina in dolgo skladiščenje malo skregana cilja. Ni pa škoda vprašati.

Hvala!

Objavljeno: Če Dec 23, 2021 8:14 am
Napisal/-a muha
crtj: lupljenje trde kože sem rešila tako, da sem bučo najprej dala za nekaj minut nad paro. Mislim,da bi bilo enako, če bi jo za ta čas potopil v vrelo vodo. Potem so se, vsaj moje tedanje muškatke, pustile lepo olupiti. Ni pa delovalo pri patišonkah.

Poskusi in javi, če bo šlo tudi s tvojimi.

Objavljeno: Če Dec 23, 2021 10:20 am
Napisal/-a mravlja
crtj je napisal/a:
Praktično vprašanje:

katere zimske buče gojite, ...


Naša šefica dela to takole: goji Hokaido buče, jih kuha, peče... a ne odstranjuje lupine - lupina Hokaido buče se razkuha, speče... kot ostalo bučino meso.
Če dobro pomislim, njen mož nikoli ni imel pripomb. Very Happy

Objavljeno: Če Dec 23, 2021 12:25 pm
Napisal/-a crtj
Hvala obema!

Rezanje je večinoma kar potrebno, ker buče pri nas tipično nastopajo v zbirki druge zelenjave, ki se pomeša, poduši-popeče in potem združi z nekim poljubnim mesom.

Res je sicer, da če bi recimo imel bučo tipa butternut, bi lahko naredil kar rezine in potem njih naprej razparceliral, že sama oblika bi poenostavila zadevo.

To s paro-vročino je za poskusit... Naše iz te sezone sicer niso hokaido, so pa tudi neke Japonke, futsu black in lupina ni nič manj prepričljiva.

(Zdaj berem, da je za Američane, ker teh pač Google največ prinese, normalni pristop to, da daš bučo za 3 minute v mikrovalovko)

Idealno bi bilo najti sorto, kjer je koža naravno bolj uporabniku prijazna, pa da je še vedno zadeva uporabna za skladiščenje -- to je glavni cilj.

Objavljeno: Če Dec 23, 2021 1:46 pm
Napisal/-a muha
crtj je napisal/a:


Idealno bi bilo najti sorto, kjer je koža naravno bolj uporabniku prijazna, pa da je še vedno zadeva uporabna za skladiščenje -- to je glavni cilj.


Nekaj imam v spominu, da je imela ena od buč, ki sem jih pred leti poskusno gojila, dovolj mehak olupek. Zdi se mi, da je bila Jaspee de Vendee. Pripisano imam: "sladka, okusna". Vse so bile "zimske". Seme sem dobila od "bučarke".

Objavljeno: Če Dec 23, 2021 2:13 pm
Napisal/-a crtj
Ja, do te sem med drugim doslej prišel tako teoretično in jo dal na seznam... Zima je, lahko vsaj beremo in gledamo, če že gojiti ne moremo.... Smile

Zdi pa se mi obetavna tudi Violina, sicer ne po tenkosti lupine, temveč po prej zapisani ideji, da bi podolgovate verjetno lažje narezal, plus zelo hvaljen okus in aroma.

Objavljeno: Ne Jun 25, 2023 5:54 pm
Napisal/-a crtj
Moschata, ki se lahko uporablja kot poletne bučke in ki pleza - zuccheta rampicante oziroma tromboncino. Ima kdo izkušnje s tem? Hvala.

Objavljeno: To Jul 25, 2023 10:57 pm
Napisal/-a aladin
Samo opomnik, kako masovno učinkovito reševati teror bučk - ena varianta je tudi kompot. Na srečo je glažev dovolj v kleti...

Objavljeno: To Avg 15, 2023 10:34 pm
Napisal/-a Plamenka
Pri nas ni terorja bučk. Danes smo porabili 4. in 5. bučko. Samo toliko jih je namreč letos zraslo, pa imam tri kupčke. So pa dobre kot rezanci.

https://odprtakuhinja.delo.si/recepti/buckini-rezanci-s-piscancjim-filejem/?fbclid=IwAR0-QWiZgte0zFJ3J62cLA3L7wZyV2-wlam_3djuBx4vDDmIrM7Aii_9u8g

Je pa dobro imeti rezilo za te rezance. 'Handheld Spiralizer Vegetable Fruit Slicer' - iz Aliexpressa, na primer.

Objavljeno: Sr Avg 16, 2023 9:09 am
Napisal/-a muha
Tudi pri meni ni letos nobenega "terorja" bučk. Doslej sem jih pridelala komaj za sproti zase, kolikor jih pojem za zajtrk. Te dni, ko se je otoplilo, so pričele občutno bolje delati. Imam le dva kupčka po 2 sadiki. En kupček svetlozelenih in en kupček rumenih, oboje so cukete. Rumene so bolj kompaktne in nekoliko manj sočne.