brbrin zelenjavni vrt skozi vse leto

Odgovori
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Mesec je naokoli. Na vrtu se ta čas ni nič novega zgodilo. Čas je bil za pobiranje pridelkov.
Včeraj pa sem na vrt naselila nove prebivalce - rastline motovilca, ki sem jih predvzgojila v platojih. Posaditi sem jih (zaenkrat) uspela samo polovico in sicer na površino, kjer so rastle bučke. Te so bile še lepo zelene, imele so male plodove in so še cvetele.
Drugo polovico sadik pa bom posadila na površino, ki jo zdaj še zaseda korenje.

LWNGEW-1 NQ4HD6-1

Kupčke rastlinic sem posadila v razmaku 20x20cm. Upam, da bodo zrastli v tako velike šope, kot pri znancu, ki na ta način motovilec prideluje dve leti._________________naredimo svet lepši
brbr

Počasi se dela na vrtu zaključujejo. Pretekle dni sem se ukvarjala s trosenejm eno leto starega komposta. Potrosila sem ga na površine, kjer bodo drugo leto rastle plodovke in krompir. Zanj sem kompost še posebno bogato natrosila.

CPFHIW-1 SLJGGR-1

V sredini je kup eno leto starega komposta. V tem času so se vsi organski odpadki spremenili v žlahtno zemljico. Razen vej/vejic, ki sem jih med nalaganjem kompost na samokolnico sptori odstranjevala in bodo šle na dno novega komostnega kupa.
Kompost sem natrosila po gredah, ki jih prej nisem nič plela ali kako drugače pripravila. tako bodo rastline, ki še rastejo, pokrbele za dodatno hrano in zaščito...

Krompir bo prišel na gredi, kjer so rastli čiliji in paprike. Zato sem oboje do konca obrala, rastline paprik postrigla, rastline čilijev pa sem pustila, da bodo rastle do ledenega konca.

Nabrala se je spodobna količina plodov, zato sem morala prekiniti dela na vrtu in se posvetiti izdelavi shrankov (od leve proti desni: čiliji za kisanje, vkuhane paprike, tabasco za drugo leto) - tokrat res zadnjih letos.

JXZA-Z-1 8PM-UI-1

Zdaj, ko je to pod streho, se bom ponovno posvetila vrtu. Moram še poškropit z gnojem iz roga, pokrit z listjem in nastaviti nov kompostni kup za drugo leto._________________naredimo svet lepši
brbr

Od zadnjega pisanja sem uspela na vrtu opraviti vse in ga včeraj dokončno pripravila na zimo. Zadnji čas - danes zjutraj je bilo pri nas prvič to jesen pod ničlo...

Nov kompostni kup je narejen.

IMG-20211123-105725

Prazne grede so prekrite z listjem, tiste z radiči, endivijami, glavnino motovilca pa so zaščitene s kopreno. Ostale grede, kjer rastejo kapusnice, por, motovilec, pa so ostale nepokrite...

IMG-20211123-153334 IMG-20211123-153353

Na gladino ribnika sem položila izdelek iz stiropora, ki naj bi preprečil popolno zamrznitev površine in omogočal izmenjavo plinov. Upam, da se bo to zimo mojim zlatkam godilo bolje kot prejšnjo.

IMG-20211123-105058_________________naredimo svet lepši
brbr

Samo toliko, da ne izgubimo rdeče niti - na vrt hodim samo po zelenjavo (več sort radičev, motovolec, por, rumeno kolerabo, peteršilj, poganjke koromača, hercegovsko raštiko, toskanski ohrovt) in polnit ptičjo krmilnico.

21.12.
sem kot zmsko sejanje posejala seme zelja "Zufov stric". Posejala sem staro seme in nekaj semena iz leta 2019. Mogoče kakšna rastlinica vzklije...

24.12.
sem v jamo na vrtu položila velik steklen kozarec z semeni (razen velikih kot so fižol, grah, bob). Tam bo seme ostalo do 6.1. Biodinamika uči, da imajo tako negovana semena več življenjske moči in iz njih zrastejo bolj zdrave rastline...
Istočasno sem pogledala, kako se drži koren, ki sem ga shranila v steklen kozarec, položila v jamo in zaščitila z listjem in ovčjo volno že pred tem. Zaenkrat se še dobro drži._________________naredimo svet lepši
brbr

Leto 2022 se je začelo. Kot se spodobi za ta čas, je vrt v glavnem sredi zimskega spanja.

IMG-20220111-131206 IMG-20220111-131216

Oskrbuje nas predvsem z radiči, ki se grejejo pod koprenami, ki jih je veter v veliki meri smel z lokov. Ne vem, kje sem bila, da jih nisem popravila predno je zapadel sneg. Tako zdaj, ko grem po radič, najprej odkidam sneg...

Zanimivo se mi zdi, da steblne zelene še niso pomrznile, čeprav je bilo ponoči že kar hladno (-6st).

IMG-20220111-131416

Tudi hercegovska raštika se oflično drži in nas zalaga z zelenjem.

IMG-20220111-131443

Vse ostalo je zasuto s snegom in čaka na toplejše dni.

Vesela pa sem, ker sem končno prišla do prezimnega/trajnega majarona. Že nekajkrat sem namreč kupila sadiko, a se je vedno izkazalo, da ni bil prezimen. Tale pa zaenkrat izgleda obetavno...

IMG-20220111-131547_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Moj prezimni majaron vsako spomlad dolgo izgleda, kot da je preminil. Na koncu si pa vedno opomore. Mogoče, da si samo prehitro obupala. Tale je ostal lep zaradi zaščite. Torej: če se bo do pomladi posušil, samo ne obupat.
brbr

Muha, veš da jaz zelo rada puščam rastline na vrtu, tudi, ko odslužijo svoje. Če ne drugega, da nudijo zavetje kakšnemu prbivalcu vrta. Prejšnji prezimni majaron se je čisto posušil že jeseni in do naslednjega maja, ko sem urejala tisto gredo ni pokazal nikakršne volje do življenja.

Kopreno sem na gredo položila zelo pozno, po prvi zmrzali. Tudi takrat je izgledal tako kot zdaj - nič ni bil posmojen._________________naredimo svet lepši
brbr

Prve setve letos:

12.1.
sejala prvih 6 semen paradižnika 42 dni - danes sta dve rastlinici zunaj.

14.1.
posejala gomoljno zeleno in dve sorti pora. Vse danes že kaže znake življenja.

19.1.
posejala steblno zeleno.

Danes sem posejala še 12 semen paradižnika 42 dni._________________naredimo svet lepši
dašabina

Odgovor Napisal/-a dašabina »

uhuhu, ti bom sledila...moji/tvoji še niso zunaj, imajo kulturni šok Smile_________________sonček je in .....
brbr

Mogoče sem jih porinila malo globje Embarassed . Upam, da prikukajo na plano in se bodo kulturno obnašali._________________naredimo svet lepši
Odgovori

Vrni se na “Predstavitve članov”