Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2019
Čeprav junijski obeti glede zorenja niso bili ravno obetavni me je presenetilo, da te dni pospešeno zori tudi druga etaža, nekateri celo iz tretje. Prejšnja leta sem bila navajena na bolj postopno zorenje. Je pa tako tudi zelo prav. Pri meni jutranja megla že jemlje davek tudi pod streho. Stari spodnji listi se kar dobro držijo, mlad narastek pospešeno jemlja siva plesen. Plodovi so zaenkrat zdravi.
Sadike sem zato oskubila večine listov in vseh mladih vršičkov, da bo ja bolj zračno. Septembrskih paradižnikov letos verjetno ne bo, ampak mezge bom nakuhala kar nekaj. Lani je nisem praktično nič. So zoreli postopno in smo vse sproti pojedli sveže.
Na gredici "vrtne najemodajalke" se sadike, ki sem jih ob prvem večjem deževju 1x poškropila z Ridomil Gold, dobro držijo. So na prepišni ves dan osončeni legi, plodovi so zdravi, listi le rahlo načeti na robovih. Letina bo boljša od poprečne.
Sadike sem zato oskubila večine listov in vseh mladih vršičkov, da bo ja bolj zračno. Septembrskih paradižnikov letos verjetno ne bo, ampak mezge bom nakuhala kar nekaj. Lani je nisem praktično nič. So zoreli postopno in smo vse sproti pojedli sveže.
Na gredici "vrtne najemodajalke" se sadike, ki sem jih ob prvem večjem deževju 1x poškropila z Ridomil Gold, dobro držijo. So na prepišni ves dan osončeni legi, plodovi so zdravi, listi le rahlo načeti na robovih. Letina bo boljša od poprečne.
Mi smo pa na račun mrzlega maja letos in previsoke junijske vročine, zaradi katere so se slabše oplodili, pridelali veliko manj paradižnikov, kot druga leta. Sicer si ne zapisujem, ampak poslikam kar naberem, razen seveda za sprotno uporabo. Lani sem julija nabrala 8 gajbic, letos ga je bilo julija največ za 2 gajbici- slikala sem le razpostavljene po mizi.
Do 11. avgusta sem lani nabrala 9 gajbic, letos le 4.
Se pravi, lani smo do danes imeli že 17 gajbic, letos pa 6. V drugi polovici avgusta in septembra bo, če seveda plesen ne bo vsega pobrala, po moje dozorela še približno enaka količina, kot lani v tem obdobju, se pravi, da ga bo letos za 11 gajbic manj kot lani. Pa že lanskega kečapa ni bilo dovolj, saj ga je zmanjkalo že marca.
Do 11. avgusta sem lani nabrala 9 gajbic, letos le 4.
Se pravi, lani smo do danes imeli že 17 gajbic, letos pa 6. V drugi polovici avgusta in septembra bo, če seveda plesen ne bo vsega pobrala, po moje dozorela še približno enaka količina, kot lani v tem obdobju, se pravi, da ga bo letos za 11 gajbic manj kot lani. Pa že lanskega kečapa ni bilo dovolj, saj ga je zmanjkalo že marca.
Včeraj pred večerom sem naredil še en inšpekcijski obhod okrog paradižnikov.
In čim sem pogledal bolj spodaj (jao, moja kolena!) sem našel pravi otroški vrtec stenic . Na najmanjšem paradižniku so sprehajale mlade stenice, mislim da je to druga razvojna faza.
Na žalost sem napravil napako (lovski nagon), nekaj sem jih zmečkal, šele nato sem se spomnil in stekel po mali lavorček, in foto aparat. Plus majhen čopič.
Stenice so se med tem poskrile za paradižnikom, med ostale plodove. Lavor sem postavil na tla pod grm in se mi zdi, da sem polovil še kar veliko večino.
Preko trideset sem jih naštel v lavorčku!
Tale lavorček in čopič bosta odslej na vidnem mestu!
Grm sem potem dodobra oskubil,
danes sem nadaljeval, in ne neham dokler vseh grmov ne počistim listja pod plodovi in še malo nad zorečimi. Tale zalega zelo hitro raste in bi mi čez mesec dni že povzročali nemalo škode._________________mfranc
In čim sem pogledal bolj spodaj (jao, moja kolena!) sem našel pravi otroški vrtec stenic . Na najmanjšem paradižniku so sprehajale mlade stenice, mislim da je to druga razvojna faza.
Na žalost sem napravil napako (lovski nagon), nekaj sem jih zmečkal, šele nato sem se spomnil in stekel po mali lavorček, in foto aparat. Plus majhen čopič.
Stenice so se med tem poskrile za paradižnikom, med ostale plodove. Lavor sem postavil na tla pod grm in se mi zdi, da sem polovil še kar veliko večino.
Preko trideset sem jih naštel v lavorčku!
Tale lavorček in čopič bosta odslej na vidnem mestu!
Grm sem potem dodobra oskubil,
danes sem nadaljeval, in ne neham dokler vseh grmov ne počistim listja pod plodovi in še malo nad zorečimi. Tale zalega zelo hitro raste in bi mi čez mesec dni že povzročali nemalo škode._________________mfranc
Plamenka je napisal/a: |
Mi smo pa na račun mrzlega maja letos in previsoke junijske vročine, zaradi katere so se slabše oplodili, pridelali veliko manj paradižnikov, |
Za rastlinjak je bila julijska vročina gotovo zelo škodljiva. Pri meni pod streho so pa očitno zadostovali vmesni hladni dnevi, saj so letos vse etaže polne. Lani ob stanovitnejšem vremenu je bila polna le spodnja, zgornje pa po par plodov, na nekaterih so odpadli celo vsi cvetovi. Tako polno obloženih kot letos nisem imela že dolga leta. Sem pa letos prvič ob sajenju dodala sadikam gnojilo Naturen bio Tomatendünger. Mogoče je še ta kaj prispeval? K oploditvi seveda ne, k obloženosti pa lahko.
Danilo je napisal/a: |
Platar, krasne paradižnike imaš. Ko omenjaš Tlacolulo, se spomnim, da je vedno dozorela med zadnjimi, ampak obilno. Ker mi okus ni bil ne vem kaj, sem jo počasi izločil. Ampak za novo sezono...in če ga boš pohvalil... |
Danilo hvala
Sporočim in po možnosti poslikam, ko bodo dozoreli, so pa na njivi, tako, da tam so že po naravi boljšega intenzivnejšega okusa kot doma na vrtu.
Tudi pri nas bo letina nekaj slabša, če gledam po največjemu letos, ki je imel nekaj čez 820g je bil lanski za približno 20% težji. Ob nekje istem številu sadik bo tudi letina za približno toliko slabša.
V rastlinjaku bi se brez ventilatorja in senčilne mreže v juliju skuhali, čim temperatura pripleza do 38°-40° stopinj je z zorenjem konec prav tako se cvetovi sušijo. So pa v rastlinjaku svoje večinoma že oddelali in jih počasi dajem ven, za september in dalje pa upam, da bodo zunanji zdržali.
Bicikel je napisal/a: |
Ja ti hudiči so mi našli čili na polici v 4. nadstropju sredi Ljubljane. Tole bo kar zoprna nadloga....., kot da nimamo dovolj že drugih. |
Bicikel, jaz imam z njimi neporavnane račune že izpred let, zato sem tudi z razlogom razkurjen. Dve, tri leta nazaj so mi uničili skoraj vse plodove konec poletja.
Zato jih bom zatiral tudi že od začetka, z iskanjem odloženih jajčec in takihle mlečnozobcev. Prvič, ker še niso namazani z vsemi žaubami kot odrasli osebki (tudi letijo še ne); drugič, takole eliminirati 30 škodljivcev naenkrat skoraj brez posebnega truda ....
Enkrat jih pa moram pričakati tudi s kakšnim insekticidom na bazi piretrina, ti nižji stadiji so baje še občutljivi na tovrstni insekticid, odrasle so skoraj "teflonsko-rostfrai" odporne na insekticide .
http://revijazeleniraj.si/clanek/vrtovi/56028f30a5db2/fej-in-fuj-smrdljivke-so-tu-_________________mfranc
Sezona 2019 je ena najslabših .Ne samo da je pozna,smola me spremlja že od vsega začetka.
Niti ni da bi naštevala,vendar ne samo da sem že v štartu stresla vse rumene sorte in so se označbe pomešale,do tega da sem pozabila sejati temne sorte in pelate.
Od rdečih itak gojim samo zgodnje-ki se letos žal niti niso izkazali kot zgodnji .
Semen razen 5 sort ki sem jih izolirala , letos ne bom pobirala,čeprav sem kar pri nekaj novitetah to imela plan.Spet se je izkazala šlamparija in površnost nekaterih takoimenovanih vrtnarjih in sem dobila mačka v žaklju
Predno grem dodajat slike po sortah,pa en miks :
_________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Niti ni da bi naštevala,vendar ne samo da sem že v štartu stresla vse rumene sorte in so se označbe pomešale,do tega da sem pozabila sejati temne sorte in pelate.
Od rdečih itak gojim samo zgodnje-ki se letos žal niti niso izkazali kot zgodnji .
Semen razen 5 sort ki sem jih izolirala , letos ne bom pobirala,čeprav sem kar pri nekaj novitetah to imela plan.Spet se je izkazala šlamparija in površnost nekaterih takoimenovanih vrtnarjih in sem dobila mačka v žaklju
Predno grem dodajat slike po sortah,pa en miks :
_________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Notrajnka lep kolaž in obloženi paradižniki.
Tudi letos mi dwarfi, ki sem jih dobil od vas res lepo delajo, tudi zunaj nepokriti ne pokajo razen začetnih plodov Perth Pride,ki pa se je sedaj tudi unesel in ne poka več. Mislim da sem par strani nazaj objavil sliko Magohany Dwarf-a in Danko, ki rasteta nepokrita vendar ne vem, če sem našel en sam počen plod tudi polna sta nenormalno.
No tega še edino čakam:
Tlacolula, kot vedno najbolj pozen vendar res zelo roden je pa občutljiv na bližino krompirja in krompirjevo plesen, bolj kot ostale sorte, verjetno ker tudi izvira od tam kot krompir.
Pa še runda zunanjih v desni gajbici so srčasti iz dveh sadik Budenovke, ki so dozoreli skorajda hkrati in so mi še boljšega okusa(sladkejši) kot navadno volovsko srce.Tudi ramena se lepo obarvajo in skoraj ne pokajo. zaradi mesnate notranjosti idealni za omako.
Tudi letos mi dwarfi, ki sem jih dobil od vas res lepo delajo, tudi zunaj nepokriti ne pokajo razen začetnih plodov Perth Pride,ki pa se je sedaj tudi unesel in ne poka več. Mislim da sem par strani nazaj objavil sliko Magohany Dwarf-a in Danko, ki rasteta nepokrita vendar ne vem, če sem našel en sam počen plod tudi polna sta nenormalno.
No tega še edino čakam:
Tlacolula, kot vedno najbolj pozen vendar res zelo roden je pa občutljiv na bližino krompirja in krompirjevo plesen, bolj kot ostale sorte, verjetno ker tudi izvira od tam kot krompir.
Pa še runda zunanjih v desni gajbici so srčasti iz dveh sadik Budenovke, ki so dozoreli skorajda hkrati in so mi še boljšega okusa(sladkejši) kot navadno volovsko srce.Tudi ramena se lepo obarvajo in skoraj ne pokajo. zaradi mesnate notranjosti idealni za omako.
Platar dwarfi so res ena hvaležna vrsta.Čeprav letos nekako nočejo pokazat barvne lestvice .
Slike sem sedaj naložila sem:
https://mojalbum.com/valentinas2/vrt-2019
Kasneje pa jih bom še na forum._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Slike sem sedaj naložila sem:
https://mojalbum.com/valentinas2/vrt-2019
Kasneje pa jih bom še na forum._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/