Stran 49 od 95
Objavljeno: Pe Sep 14, 2018 4:33 pm
Napisal/-a muha
Takole izgledajo (močno povečani)
- moški cvetovi
ženski cvet z nastavkom čajote. Ob njem je videti tudi nastavek moškega cveta, ki pa bo zacvetel z dokajšnjim zamikom. Prepozno za tole čajotico, bo za naslednje.
Je pa trenutno tudi pri meni z ženskimi cvetovi slaba. Komaj sem našla enega za fotografijo.
Objavljeno: Pe Sep 14, 2018 5:05 pm
Napisal/-a mil
Pozdrav
H V A L A
Lepo, sedaj grem v inšpekcijo, bom prepoznala...morda pa.... bi bila zelo vesela vsaj enega doma pridelanega plodu.
Lep pozdrav, Mil
Objavljeno: Ne Sep 16, 2018 9:39 am
Napisal/-a dašabina
evo idejo za srečelov na jesenskem srečanju in če bo Mil sreča mila😃..._________________sonček je in .....
Objavljeno: Ne Sep 16, 2018 10:47 am
Napisal/-a Bicikel
Pridem domov po dveh tednih in glej ga šmenta, čajote so pognale kar na drevesih. To se mi še ni zgodilo. Očitno je bilo tako toplo, da bi rade začele že z novo sezono. Pognale so tudi nekatere majhne. Pravzaprav do polne velikosti sploh niso utegnile zrasti
Ima kdo kaj izkušenj z vlaganjem čajot ali kakšno podoben način za konzerviranje? Tele gotovo ne bodo za zimsko skladiščenje.
Objavljeno: Ne Sep 16, 2018 3:13 pm
Napisal/-a metuljc
Poskusi eno ali dve, narezani, zamrzniti, jih po nekaj dneh vzemi ven in boš videl. Izkušenj nimam, ne vidim pa razloga, da ne bi bile užitne. Morda že narežeš na rezine in jih potem, še zamrznjene, popečeš.
Ali narediš z njimi, paprikami, melancanami, paradižnikom nekaj a la ratatuj. ITD.
Objavljeno: Ne Sep 16, 2018 3:31 pm
Napisal/-a muha
Za zimo jih spraviš enako, kot cukete. Zamrzovala jih še nisem, a ne bi smelo biti posebne razlike med njima. Sem jih pa že skuhala v gosto kašo in zamrznila. Okus žal ni povsem enak sveži, a za zgostitev enolončnic ali omak je povsem v redu.
Objavljeno: Ne Sep 16, 2018 8:06 pm
Napisal/-a Peter
Meni so najboljše kuhane v vodi s kisom 2:1-3:1(kislost po okusu) in nato vložene v olivnem olju s česnom in peteršiljem.
Če imaš kakšen hladen prostor, potrgaj poganjke in shrani. Zdržale bojo sigurno kakšen mesec. So pa bolj trde, te, ki poženejo na rastlini, ker so že stare.
Jaz tudi imam letos precej manjše. Sem pa siguren, da zato, ker nisem nič gnojil.
Objavljeno: Ne Sep 16, 2018 10:02 pm
Napisal/-a Bicikel
Hvala vsem za ideje. Ja kakšen mesec bodo že zdržale, se strinjam, zato ne bom preveč hitel. Bom pa zagotovo probal več načinov.
Objavljeno: Po Sep 17, 2018 1:43 pm
Napisal/-a mfranc
Bicikel je napisal/a: |
Za debeljenje ima še cel mesec časa in še vesel boš, če bodo ti plodovi dosegli polno velikost šele takrat. |
Si imel prav, se že debelijo, pa bi res rajši da bi se debelile za ozimnico .
Vidim pa eno zadevo, ki mi še ni jasna, namreč je kakšno merilo, kdaj je zrela? Na oči, na otip? Pri kumarah sploh ni problem opaziti kdaj je (približno) zrela, pri bučah, bučkah se mi zdi da tudi - pri čajoti pa?
Čakamo da pokaže jezik? _________________mfranc
Objavljeno: Po Sep 17, 2018 2:12 pm
Napisal/-a muha
To isto sem pred časom spraševala sama. In mi je Bicikel lepo obrazložil. - najbolj spodnji prispevek na strani.
S tistimi za zimo, počakam čimdlje, da le še spominjajo na "brezzoba usta". Za sproti pa pobiram čim mlajše, da jih ni treba lupiti. Z nohtom potegneš po kožici in če zlahka narediš prasko, je lupljenje nepotrebno.