Stran 50 od 84

Objavljeno: To Avg 14, 2018 2:54 pm
Napisal/-a brbr
Pa tudi dosti preveč semena bo, ker je nedosegljivih strokov veliko... No, sile ne bo prevelike, ker imam Barjanca samo tri prekle._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: To Avg 14, 2018 5:29 pm
Napisal/-a pep
Jaz uživam, ko podiram prekle s tisto džunglo na vrhu, vsakega je nekaj, za stročje, za sveže zrnje in suhega.

Objavljeno: To Avg 14, 2018 8:05 pm
Napisal/-a pep
Pravkar sem v zamrzovalnik dal dve mali zip vrečki kofetarja.
Od sosede na vrttu sem dobil par strokov suhega rumenega fižola, dal sem ga sušit in danes opazim same luknjice.

Objavljeno: Sr Avg 22, 2018 7:25 pm
Napisal/-a Oldi
Naša omara je že polna, zato zadnji posevek barjanca zori za zrna, ga je že toliko, da kar lepo izgleda in je še ves lepo rumen. Kako se obnese stročji za zrna, malo manj zrn ima se mi zdi.

Pisal sem o rjavkastordečkastih pegah skozi ves strok, do česar je prišlo pa par dnevih stročjega fižola v polivinil vrečki. Izkazalo se je, da je bilo zelo podovno izven vrečke in da gre kot kaže za zrelostne simptome, ki pa se pri odtrganem pojavijo izredno hitro. Enak pojav sem opazil na zeloo zrelem še rastočem.

Objavljeno: Če Avg 23, 2018 5:28 pm
Napisal/-a brbr
Letos je pravo fižolovo leto, a ne? Že skoraj ves mesec na njivi pobiram fižole za zrnje, pa kar ni konca ne kraja. No, mislim, da mi jutri uspe pobrati vse, ki so dozoreli. To so same nizke sorte. Na vrtu imam visoko gospodo. Ta pa ni tako enotna. Eni so že dozoreli in sem jih pobrala, drugi počasi zorijo in nastavljajo nove stroke. Skoraj vsi pa še cvetijo. Upam, da jesen ne bo preveč deževna in bodo še dolgo zdravi.

Tudi moje izkušnje kažejo, da je treba fižol čimprej zluščiti in zmrzniti za cca 14dni, ker se hroščki razvijejo zelo hitro. Res ne vem, kako so včasih fižol luščili pozimi, ko ni bilo toliko drugega dela..._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Če Avg 23, 2018 7:51 pm
Napisal/-a lpmami
Glede luščenja pozimi in hroščkov se tudi jaz sprašujem. Za zrnje ga po navadi sploh ne puščam, razen za seme. In potem moram zelo hitro zamrzniti, kot praviš._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: Če Avg 23, 2018 8:42 pm
Napisal/-a muha
Za seme ga vedno puščam v strokih. Mednje nasujem lovorjevo listje. Doslej še nisem opazila, da bi bil luknjičav. Ne vem, ali prihod nadloge preprečijo celi stroki ali lovor, ali je to le slučaj?

Letos ga bom shranjevala skupaj s posušeno tagetes minuta. Računam, da bo negodijihtreba ravno tako odvračala kot lovor.

Objavljeno: Če Avg 23, 2018 8:44 pm
Napisal/-a lpmami
Če me spomin ne vara, sem jih enkrat dolgo pustila sušiti na prekli in se mi prav zdi, da so že imeli "okenca"._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Objavljeno: Pe Avg 24, 2018 7:28 am
Napisal/-a brbr
Če prav vem, so jajčeca hroščkov v zrnjih, kjer se potem razvijejo. Tako zunanje varovanje ne pomaga. Tudi pri meni so se enkrat razvili že v posušenih strokin na prekli._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Sr Avg 29, 2018 9:56 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Stehtal posušen fižol "Črna želva": 1300g. Z ene gredice, približno 2,5 x 1m.
Pa to sploh še ni vse. Mnogo drugih fižolov se po obiranju začne sušiti in propadati, ta pa še kar dela na polno nove in nove stroke.
Če bo september kolikor toliko soliden, se nadejam vsaj pol toliko malih, črnih fižolekov.