Stran 50 od 60

Objavljeno: Ne Avg 18, 2019 11:25 pm
Napisal/-a MARIJAV
Kljub vsemu videnemu mislim, da bo ta sezona kar OK. Pri meni začuda nepokriti paradižniki dajo mnogo večji pridelek kot tisti v plastenjaku. Najbolj zanimivo pa je, da letos ni še krompirjeve plesni (trkam na les), le nekaj tistih rjavih krogcev na starejših listih, ki se pa itak odstranijo. Danes sem imela tretjo večjo bero, bilo je kar precej kapitalcev tam okoli 700 g, seveda predvsem Polarbear, ki je pri meni vodilna sorta za kuhanje mezge.







_________________Živeti na podeželju je najlepše!

Objavljeno: Po Avg 19, 2019 12:10 am
Napisal/-a Plamenka
Tole je že 3. runda sušenja paradižnikov. Ne sušim samo tistih, ki naj bi bili najbolj primerni za sušenje, ampak vse češnjevce, ki jih je sproti nemogoče pojesti in druge malo manjše plodove.







Tole je pa danes mož nabral in bo za mezgo.


Objavljeno: Po Avg 19, 2019 12:51 am
Napisal/-a figula
Sila si! Plamenka klanjam se
Ko gledam vaše košare plodov za mezgo sem presrečna, da ima moj kuhar raje kar cele paradižnike zmrznjene - nič mi ni treba vkuhavat je je Ste pa pridni!

Objavljeno: Po Avg 19, 2019 1:54 am
Napisal/-a Plamenka
Hvala, Figula!
Tudi jaz sem včasih precej paradižnikov dala v zamrzovalno skrinjo v kleti. A ker smo že dvakrat imeli poplavo, je nimamo več in zato preostane le še vkuhavanje ali sušenje.

Objavljeno: Po Avg 19, 2019 12:00 pm
Napisal/-a MARIJAV
Plamenka, enako sušim češnjeve paradižnike tudi jaz. Tile pladnji z odprtinicami so precej boljši kot tisti s celim dnom, ki so bili na mojem prvem Gorenjevem sušilniku. Vedno sušim češnjevce, ker so tudi suhi mnogo bolj okusni kot tisti debelejši. Posušim jih toliko, da mi obdržijo v steklenih kozarcih z navojem. V olivno olje pa jih ne dajem več, ker so taki takoooo, okusni, da se jim ne morem upreti...._________________Živeti na podeželju je najlepše!

Objavljeno: Po Avg 19, 2019 12:12 pm
Napisal/-a Plamenka
Tudi jaz jih letos shranjujem v steklenih kozarcih. V olivno olje jih bom dala tik pred uporabo. So pa res okusni, tudi jaz sem jih jedla, še preden so prišli do kozarca. Wink

Objavljeno: Pe Avg 23, 2019 3:46 pm
Napisal/-a mfranc
Objavljeno: 19 Avg 2019 10:00
MARIJAV je napisal/a:
Kljub vsemu videnemu mislim, da bo ta sezona kar OK. Najbolj zanimivo pa je, da letos ni še krompirjeve plesni (trkam na les), le nekaj tistih rjavih krogcev na starejših listih, ki se pa itak odstranijo.

Marija, pri nas isto! Po vsem naselju so paradižniki čisto zdravi! No ja, to velja za 19. avgust, ko je MarijaV tole objavila ..... Embarassed Rolling Eyes

Danes sem si ogledal razmere v naselju, na žalost je slika čisto drugačna. Preveril sem približno deset nasadov, vsi so brez strehe.
Eni nasadi so že krepko načeti od plesni, drugi se še kar držijo, s plesnijo "v prihajanju".

Se pa da obseg bolezni precej popredalčkati, glede na razlike v nasadih

- prvenstveno, bolj so prizadeti nasadi, kjer so plodove že pobirali, bistveno manj pa nasadi z mladimi sadikami, kjer so v zorenju šele prvi plodovi. To lepo potrjuje znano dejstvo, da so mlade sadike, še v polni rasti bolj odporne na bolezni kot starejše sadike.
Poleg tega se ve, da tudi škropljenje s sredstvi za jačanje odpornosti (niso uradna, kemična FF sredstva, fungicidi) bolj učinkuje jo pri mladih rastlinah. V mislih imam razna zeliščna sredstva, kot čaji, prevrelke, npr preslica. Pa pripravki iz alg, pa recimo fosforjeva škropiva v fosfitni obliki, in še kaj bi se našlo.

- kar precej vidne razlike so tudi med nasadi kjer so razdalje med sadikami manjše od 50cm, in nasadi kjer so razdalje bistveno večje. Kje so lepši, bolj zdravi paradižniki pa sami uganite Cool .

- Pa še k mojemu žulju, sosed je doslej obvezno sadil in krompir in paradižnike, na zanemarljivi razdalji med obema. Letos je opustil to navado, poleg paradižnika je gredica nizkega fižola. Paradižniki so v fazi zorenja, s prvim obiranjem in izgledajo čisto zdravi! Vsa leta doslej so izjemoma pobrali kakšen zrel plod, večinoma jih je plesen potolkla že prej.

Generalno pa izgleda, glede na vremensko napoved, da bo s paradižniki kmalu konec sezone._________________mfranc

Objavljeno: Pe Avg 23, 2019 6:25 pm
Napisal/-a mravlja
Po nedelji napoveduje Arso za naše konce cel teden temperature do 30st C.
Če bo to res in ne bo pretirane vlage, zna biti jesen še lepa in zanimiva. Po pomladi, kakršno smo letos imeli, se to kratko-malo spodobi in... - saj si jo tudi zaslužimo, kajne?

mfranc, ne vrzi takoj "paradajza v koruzo"! Wink

Objavljeno: Pe Avg 23, 2019 9:36 pm
Napisal/-a mfranc
Mravlja, vremenska napoved ima hud feler; vmes bojo tudi plohe.
In pa, ko je bolezen enkrat v hiši, se jo težko znebiš. Ja, pozitivno bo/bi delovalo kakšno še vroče suho vreme, ko plesen pade v komo - pravzaprav se samo potuhne Cool Cool Cool .

Sicer pa, moji paradajzki v zavetju strehce se še kar dobro držijo.

Do preklica ..... Rolling Eyes Wink_________________mfranc

Objavljeno: Pe Avg 23, 2019 9:45 pm
Napisal/-a mravlja
Imaš prav. Preslica je sicer že par dni v naših domačih razmišljanjih, a časa za "naokoli" ni. Upam, da se bo za konec tedna kje "našla".
So uporabi na vrtu namenjene tudi ostale - ali pač izključno njivska? Jo je kdo že uporabil / uporabljal?